Heat On Chief Minister Pinarayi Vijayan Office In Kerala Gold Smuggling Case: 10 punten

Minister-president Pinarayi Vijayan ontkent beschuldigingen dat zijn kantoor banden heeft met de zaak. (Het dossier)

Thiruvananthapuram / New Delhi:
Er is een onderzoek gestart naar de goudsmokkelzaak die vorige week werd gemeld, zei de ambassade van de VAE dinsdag, eraan toevoegend dat “de boosdoeners die de reputatie van de missie van de VAE in India wilden aantasten, niet zullen worden gespaard”. Uren nadat de oppositieleiders de minister-president Pinarayi Vijayan in de zaak ondervroegen en beweerden dat zijn kantoor pogingen had gedaan om een ​​verdachte te beschermen, werd een hoge IAS-officier dinsdag ontslagen van de post van eerste secretaris van de eerste minister. M Sivasankar, de voormalige assistent van Pinarayi Vijayan, werd ook ontheven van de functie van IT-secretaris. Swapna Suresh, een verdachte in de smokkel van 30 kg goud die op 4 juli door de douane in beslag was genomen, had “nauwe banden” met M Sivasankar, beweerde oppositieleider Ramesh Chennithala in een brief aan premier Narendra Modi. De Kerala Chief Minister heeft beschuldigingen ontkend dat iemand door zijn kantoor wordt afgeschermd. Ramesh Chennithala heeft in afwachting van het CBI-onderzoek om ontslag van de eerste minister verzocht.

Hier is je spiekbriefje met tien punten voor dit grote verhaal:

  1. Ongeveer 4 kg goud ter waarde van Rs 15 crore, dat deel uitmaakte van een diplomatieke zending, werd op 4 juli door de douane in beslag genomen. De zending was aangekomen op de luchthaven van Thiruvananthapuram. Sarith Kumar, een beschuldigde in de zaak en een voormalig PR-medewerker (PRO) van het consulaat van de VAE in Thiruvananthapuram, kreeg 14 dagen voorlopige hechtenis nadat hij maandag was gearresteerd.

  2. Bronnen bij de douane bevestigden dinsdag dat een andere vrouw – Swapna Suresh – ook wordt gezien als een “persoon van belang” en een van degenen is die de bagage claimen. Ze was ook een voormalig werknemer bij het consulaat van de VAE en een marketingfunctionaris voor een van de bedrijven die verbonden zijn met de afdeling informatietechnologie van de regering van Kerala. “Het contract van de betrokken persoon is beëindigd sinds de ernstige beschuldigingen naar voren kwamen”, bevestigden bronnen bij het kabinet van de eerste minister maandag aan NDTV.

  3. In een reeks tweets zei de ambassade van de VAE dat er een onderzoek is gestart naar het incident. “De autoriteiten in de VAE zijn een onderzoek gestart om erachter te komen wie de lading met goud naar het adres van het consulaat van de VAE heeft gestuurd”, aldus de ambassade van de VAE op Twitter, eraan toevoegend dat “de autoriteiten hebben benadrukt dat de boosdoeners die niet alleen een grote misdaad, maar ook getracht de reputatie van de missie van de VAE in India te schaden, zal niet worden gespaard “. ‘We blijven ons inzetten om samen te werken met de Indiase autoriteiten om tot de wortel van de misdaad te komen’, luidde een van de berichten.

  4. Minister-president Pinarayi Vijayan ontkent beschuldigingen van de banden van zijn kantoor met de zaak te midden van aanvallen van de oppositiepartijen en benadrukte dat zijn regering door elke instantie kan worden onderzocht. ‘Hoe kan de Thiruvananthapuram-goudsmokkelzaak hoe dan ook verband houden met de regering? Het pakket is niet bij een overheidsinstantie terechtgekomen … het kwam voor het consulaat van de VAE. Als er een storing is, hoe kan de regering dan verantwoordelijk zijn? ” zei hij dinsdag door persbureau ANI.

  5. Oppositieleider Ramesh Chennithala heeft in de smokkelzaak een CBI-sonde gezocht. In een brief aan premier Narendra Modi op dinsdag beweerde de 64-jarige politicus dat de “diplomatieke immuniteit voor het consulaat van de VAE is misbruikt”.

  6. “De belangrijkste verdachte in deze smokkelzaak, mevrouw Swapna Suresh, is aangesteld door de regering van Kerala, zonder rekening te houden met de berichten van de staatsinlichtingen tegen haar en ondanks een onderzoek tegen haar door de misdaadafdeling van de politie van Kerala”, beweerde hij in de brief, eraan toevoegend dat het ‘haar diepgewortelde banden met de machtscentra op het kantoor van de eerste minister van Kerala bewijst’.

  7. Een CBI-team (Central Bureau of Investigation) was vandaag in Kochi bij het douanekantoor voor een voorlopige verkenning van de zaak. De zaak is nog niet overgedragen aan het CBI.

  8. Staatspresident K Surendran van BJP, die de eerste was die deze kwestie ter sprake bracht, had ook het kantoor van de eerste minister aan de zaak gekoppeld. ‘Waarom zijn er vanuit de CMO telefoontjes gepleegd om deze vrouw te beschermen? Waarom heeft ze ondanks eerdere zaken tegen haar een prominente positie gekregen? Als je de gespreksgegevens van de IT-secretaris van Kerala CM bekijkt, krijg je de details van de telefoontjes gek,’ K Zei Surendran. Terwijl een douaneambtenaar de aantijging aan enkele lokale verslaggevers ontkende, heeft een hoge douaneambtenaar gezegd dat het onderzoek aan de gang is.

  9. M Sivasankar is dinsdagochtend ontslagen uit de post van secretaris van de eerste minister. Later op de dag werd een nieuwe IT-secretaris aangesteld, de heer Sivasankar werd ontslagen wegens langdurig verlof.

  10. De zaak heeft in de staat een enorme politieke ruzie veroorzaakt in de strijd tegen het coronavirus.

READ  Capcom sluit populaire Resident Evil Fan Editions

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *