Het Amerikaanse consulaat in Chengdu sluit officieel als vergelding voor de sluiting van Houston

Policemen march in front of the US consulate in Chengdu, southwestern China's Sichuan province, on July 26.
De Amerikaanse vlag over het gebouw was verlaagd bij zonsopgang, volgens de Chinese staatsomroep CCTV, en toeschouwers werden teruggeplaatst toen een zware aanwezigheid van de politie het consulaat omringde, dat Peking beval op vrijdag te sluiten in een tit-for-tat-beweging.
Vorige week beval de Amerikaanse regering abrupt de sluiting van het Chinese consulaat in Houston, Texas, bewerend dat de missie betrokken was geweest bij een grotere Chinese spionage-inspanning met behulp van diplomatieke faciliteiten in de Verenigde Staten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde maandag in een verklaring aan dat het consulaat van Chengdu om 10.00 uur sloot. “Relevante Chinese autoriteiten kwamen vervolgens binnen via de hoofdingang en namen het over”, zei het ministerie in de verklaring op het Chinese sociale mediaplatform Weibo.

In het weekend hadden honderden mensen zich verzameld buiten het Amerikaanse consulaat in de zuidwestelijke stad met 16,5 miljoen mensen, waarbij ze selfies namen en met Chinese vlaggen zwaaiden. Op zaterdag werd het Amerikaanse insigne afgebroken, terwijl op zondag het verwijderingswerk begon op een plaquette buiten de ambassade en de zeecontainers op vrachtwagens werden geladen, terwijl het personeel zich klaarmaakte voor de sluiting van het consulaat.

De Chinese regering had de Amerikanen hetzelfde tijdsbestek van 72 uur gegeven om hun Chengdu-missie af te sluiten, zoals Peking werd toegekend in Houston, waar Washington afgelopen dinsdag tegen China zei dat het “alle operaties en evenementen moest staken”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde die beweging een “ongekende escalatie” van aanhoudende spanningen tussen de twee landen.

‘De huidige situatie tussen China en de Verenigde Staten is iets wat China niet wil zien, en de verantwoordelijkheid ligt volledig bij de Verenigde Staten’, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in de verklaring.

Toen de deadline voor het beëindigen van de Chinese diplomatieke missie op vrijdag verstreek, kwamen Amerikaanse federale agenten de compound van het Chinese consulaat in Houston binnen in zwarte SUV’s en witte bestelwagens.
De betrekkingen tussen de VS en China zijn de afgelopen twee weken snel verslechterd, te midden van de wederzijdse sluitingen van het consulaat en het schuldige pleidooi van een Singaporese onderdaan die toegaf te hebben gespioneerd voor Peking.
Politieagenten marcheren op 26 juli voor het Amerikaanse consulaat in Chengdu, de zuidwestelijke provincie Sichuan in China.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak donderdag in de Nixon Library in Californië en beschuldigde hem van decennia van mislukt beleid ten aanzien van China.

‘Zoals president Trump heel duidelijk heeft gemaakt, hebben we een strategie nodig die de Amerikaanse economie en zelfs onze manier van leven beschermt. De vrije wereld moet zegevieren over deze nieuwe tirannie’, zei Pompeo.

READ  Duizenden euro's gevraagd voor iPhones met Fortnite op Marktplaats en eBay | NU

“De waarheid is dat ons beleid – en dat van andere vrije naties – China’s falende economie heeft doen herleven, alleen om te zien dat Peking de internationale handen beet die het voedden. We openden onze armen voor Chinese burgers, alleen om de Chinese Communistische Partij te zien onze vrije en open samenleving benutten. “

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *