Hoe bescherm je je smartphone met antispywaresoftware?

Mensen gebruiken tegenwoordig hun smartphone voor bijna alles. Daarom is een smartphone heel persoonlijk en wil je niet dat anderen kunnen zien wat je op je toestel doet. Het is dus belangrijk om je smartphone te beschermen tegen kwaadwillenden die via spyware of andere software kunnen monitoren wat je op je smartphone doet. Of het nu via uw bankieren, uw browsegeschiedenis of uw familiefoto’s is, de volgende tips helpen ervoor te zorgen dat niemand anders dan u toegang heeft tot deze gegevens.

Wat is spyware?
Spyware is software die zonder uw medeweten op uw smartphone wordt geïnstalleerd en zonder uw toestemming persoonlijke informatie op de achtergrond verzendt. Spyware kan op uw smartphone zijn terechtgekomen na een bezoek aan een onbetrouwbare website of het downloaden van een frauduleuze Android-app die spyware op de achtergrond installeert. Spyware doet er alles aan om zo onzichtbaar mogelijk te zijn, waardoor je vaak lange tijd niet merkt dat je apparaat geïnfecteerd is. De malware draait op de achtergrond en verzamelt bijvoorbeeld je locatie, je online gedrag, foto’s uit je fotoalbum of invoer van je toetsenbord. De spyware stuurt deze informatie vervolgens door naar een derde partij, zodat kwaadwillenden in sommige gevallen wachtwoorden kunnen achterhalen, bijvoorbeeld uit uw e-mail of zelfs uw bankinloggegevens. Dus spyware kan voor sommige gebruikers ernstige gevolgen hebben.

Spyware blokkeren
Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat spyware uw smartphone bereikt. Er zijn tal van toepassingen die u kunt installeren om spyware en andere schadelijke toepassingen tegen te gaan. De meest voor de hand liggende software is een antivirusprogramma. Antivirus- of antispywaresoftware kan malware detecteren. Dit omvat veelvoorkomende virussen, spyware en adware. De antivirus kan ook detecteren wanneer iemand verbinding probeert te maken met uw smartphone. Als de antivirus denkt dat deze verbinding voor kwaadaardige doeleinden wordt gebruikt, kan hij die verbinding blokkeren. Meer informatie over hoe deze programma’s u kunnen beschermen En ontdek de tien beste antispywareprogramma’s voor uw computer, smartphone en tablet.

READ  Vanavond: Online Poker Series #2

Ook kunt u uw gedrag aanpassen om te voorkomen dat kwaadwillenden meekijken op uw smartphone. Gezond verstand is bijvoorbeeld erg belangrijk om te voorkomen dat er spyware in je smartphone komt. Als u bijvoorbeeld iemand bent die illegaal films of games downloadt, krijgt u vaak onbetrouwbare websites die verwijzen naar twijfelachtig materiaal. Het is alleen maar verstandig Android-apps uit de Google Play Store om te downloaden. Hoewel het geen 100% garantie geeft, is de kans op kwaadaardige apps veel kleiner als je de apps downloadt uit de Play Store. Google voert een aantal controles uit wanneer ontwikkelaars een app in de Play Store plaatsen. Zodra Google ziet dat een app ongewenste acties uitvoert, verdwijnt de app uit de Play Store.

Verder is het verstandig om niet zomaar op elk wifi-netwerk in te loggen, zeker als je zonder wachtwoord kunt inloggen. Zonder wachtwoordbeveiliging is het voor cybercriminelen heel eenvoudig om een ​​wifi-netwerk te gebruiken. Tot slot raden we je aan om je smartphone niet uit te lenen en niet onbeheerd achter te laten in een café of restaurant. Spyware kan ook handmatig op uw smartphone worden geïnstalleerd. Dit kan met behulp van een USB-stick die een kwaadaardig persoon snel in je smartphone kan steken als je naar het toilet gaat.

VPN (virtueel privénetwerk)
Zoals we eerder schreven, kan spyware onder andere uw locatie en zoekgeschiedenis in de gaten houden. Het is echter mogelijk om spyware op het verkeerde pad te leiden. Je kunt het een VPN gebruiken. VPN staat voor Virtual Private Network en is een dienst die de privacy van je online gedrag kan beschermen. Wanneer u een VPN installeert en verbinding maakt met internet, zorgt de VPN voor een veilige verbinding tussen u en internet. Alle gegevens die over deze verbinding heen en weer worden verzonden, worden versleuteld door de VPN. Hierdoor zijn de gegevens niet uitleesbaar door derden, waardoor je hackers en cybercriminelen op afstand houdt.

READ  Heeft u thuis al een lijst met kandidaten? Klik hier om te zien welke kandidaten uit Drenthe en Groningen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen (en op welke partijen u kunt stemmen).

Een VPN zorgt ervoor dat je IP-adres en locatie niet meer voor iedereen zichtbaar zijn, maar met een VPN kun je ook je IP-adres wijzigen om meer vrijheid te krijgen op internet. Hiermee kunt u verbinding maken met een VPN-server in een ander land, waardoor u toegang krijgt tot websites en online services die anders mogelijk geblokkeerd zouden zijn. Stel je voor dat je naar China gaat waar veel online services zoals Facebook, YouTube en andere Google-services zijn geblokkeerd. Je pakte je smartphone en merkte dat je favoriete YouTube-video’s niet meer beschikbaar waren en dat je je familie niet meer op de hoogte kon houden via Facebook. Gelukkig kun je dit probleem eenvoudig oplossen met een VPN. Je kunt eenvoudig een VPN-server kiezen met een Nederlands IP-adres, waardoor het lijkt alsof je apparaat in Nederland is verbonden met internet. Het resultaat is dat alle Google-diensten weer beschikbaar zijn en je geen zorgen meer hoeft te maken over geblokkeerde sites.

Update je smartphone
Google en andere smartphonefabrikanten weten als geen ander hoe belangrijk het is om je smartphone te beschermen tegen hackers. Daarom brengt Google elke maand een beveiligingspatch uit die de nieuwste beveiligingsproblemen in het Android-besturingssysteem dicht. Meestal breiden fabrikanten als Samsung en Xiaomi deze patch uit met een extra patch. Deze extra patch richt zich op de specifieke kwetsbaarheden van de smartphones van de fabrikant. Smartphone-gebruikers ontvangen maandelijks of om de paar maanden een melding dat er een nieuwe beveiligingsupdate beschikbaar is om te downloaden. We raden iedereen aan dit ook te doen. Door je smartphone te updaten, geef je cybercriminelen steeds minder kansen om Android-kwetsbaarheden te misbruiken. Omdat cybercriminelen niet stil blijven zitten en voortdurend nieuwe manieren ontdekken om smartphones te hacken, is het altijd noodzakelijk om beveiligingsupdates te installeren zodat de nieuwste kwetsbaarheden niet kunnen worden uitgebuit. Welke van de bovenstaande stappen gebruik je en heb je nog meer handige tips? Vertel het ons dan in de reacties hieronder.

READ  Met de nieuwe Xbox-app op Android kun je games downloaden die je niet bezit

More from Madison Garrett

Huawei Watch 3 en Watch 3 Pro smartwatch

Huawei lanceert Watch Series 3 met HarmonyOS 2, 3D roterende kroon, veel...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *