Hoe Citizen Sleeper het genre opnieuw onderzoekt en waarom Cyberpunk 2077 “gehistoriseerd” is

Cyberpunk is een relatief nieuw genre. De meesten zullen verwijzen naar de roman Neuromancer van William Gibson uit 1984 als een baanbrekend werk binnen cyberpunk, maar de wortels gaan terug naar sciencefictionauteurs uit de jaren zestig en zeventig, zoals Phillip K Dick, JG Ballard en Alice B Sheldon (die schreef als James Pettry Jr.). Aanpassingen aan films en videogames volgden en versterkten enkele van de belangrijkste visuele signalen die we tegenwoordig allemaal als cyberpunk herkennen.

Cyberpunk 2077 is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld in videogames – Gibson eindigde zelf Reageer op de trailer, zeggende dat het “verbazingwekkend is voor mij als GTA slingert door een generiek retro-futurisme uit de jaren ’80.”

Er zijn natuurlijk talloze andere cyberpunk-games die teruggaan tot Konami Snatcher in 1988, en er worden er nu meer gemaakt, zoals slapende burger. Het is een fictieve RPG die zich afspeelt in een wetteloos interstellair ruimtestation aan de rand van de samenleving, waar je een op hol geslagen geweten speelt dat eigendom is van het bedrijf. We spraken met Gareth Damian Martin, de enige ontwikkelaar achter Citizen Sleeper, over wat cyberpunk betekent in hedendaagse gaming.

Zelfs in zijn oorsprong, zegt Martin, “is cyberpunk gebouwd op veel huidige delen van de New Wave-stijl van sci-fi, literaire noir en Rhythm-Generation-stijl – het is altijd een vergissing om het uit de geschiedenis te knippen en het te behandelen als een uniek onderdeel van kunst en media.” .

“Tegelijkertijd denk ik dat hier een tegenstrijdigheid is, omdat cyberpunk, wanneer gebruikt als een descriptor in games, pijnlijk reducerend aanvoelt. Dit komt omdat, zoals bij veel esthetisch opvallende stijlen, cyberpunk-afbeeldingen meerdere keren zijn ontmanteld en hergebruikt om worden bestaande. Ongelooflijk basic van de elementen. Stad verlicht, regenachtig, techno-oriëntalisme, implantaten, institutionele controle. We zijn allemaal zo vertrouwd met deze elementen dat we ze onmiddellijk kunnen herkennen, en binnen enkele ogenblikken zal de descriptor “cyberpunk” worden toegepast.

“Met name in games, omdat we het hebben over een zeer esthetisch medium, komt cyberpunk visueel naar voren en trekt het vooral veel van Blade Runner – kijk maar naar de recente aankondiging”, legt Martin uit. wake 2099.

“Ik denk dat het verrassend is dat Blade Runner het belangrijkste effect is, omdat deze film eigenlijk de meeste filosofische en literaire Cyberpunk-elementen van Philip K. Dick’s Do Androids of Electric Sheep-droom verwijdert. Hij vervangt ze door enkele van de gumshoe-detective-elementen en een zorgvuldig gepolijste esthetiek die samensmelt De zwarte sfeer van de film en een nieuwe richting van oriëntalisme en fascinatie voor steden als Shanghai en Tokio. Deze ongelooflijk succesvolle esthetiek, die zoveel te danken heeft aan ontwerper Syd Mead, overschaduwde alle thema’s die de film zou kunnen hebben en bevestigde zijn plaats als een eeuwig sciencefictionstation.”

Gameplay van cyberpunk Citizen Sleeper

Het is belangrijk op te merken dat Martin niet dol is op het genre, en dat ze hun spel niet per se als onderdeel ervan willen zien. Ze waarderen het werk van Gibson echter wel.

Ik zie mijn werk als hoop, het vinden van een plek en een reden om verder te gaan

Gareth Damien Martin

Ontwikkelaar

“Toen ik voor het eerst aan Citizen Sleeper werkte, herlas ik de William Gibson Sprawl-trilogie”, zegt Martin. “Ik begin het gevoel te krijgen dat ik iets wil maken op basis van veel van de dingen waar ik van heb gehouden in deze boeken, zonder iets expliciet te maken op internet. Kan ik iets maken dat op Gibson is geïnspireerd dat geen lippendienst bewijst het genre dat hij hielp creëren? Voor mij zijn het boeken vol met Gibsons krachtige kwaliteiten: scherp en intiem proza, een focus op degenen aan de rand van de samenleving, de angstaanjagende macht van het kapitaal en de enorme vervallen structuren die bloeiende subculturen herbergen. Ik denk dat alle hiervan maakt het vroege werk van Gibson tot nu toe uiterst relevant en interessant om te lezen.”

READ  GOG biedt gratis spel Too Wrong voor Kerstmis, maar laat je gamegeschiedenis ondersteunen

Maar Martin gelooft ook dat er genoeg onontdekte ideeën zijn in het genre in het algemeen, waar ze zich bij Citizen Sleeper op hopen te verdiepen. In Gibson’s Sprawl-boeken zijn hackers als tussenpersonen die verbinding kunnen maken met ongrijpbare krachten die de fysieke wereld beïnvloeden. Ik heb dit altijd een intrigerendere kijk op cyberspace gevonden, en dus probeerde ik in Citizen Sleeper ook een beetje met deze ideeën om te gaan meer, de speler positioneren als bemiddelaar tussen het fysieke en het ontastbare – niet als een hacker die achter een computer zit, maar als een wezen dat, simpelweg door zijn ogen te sluiten, in een droom kan glippen die achter de fysieke realiteit van zijn omgeving zit. ”

Boekomslag van William Gibson Neuromancer

“Daarom denk ik dat Citizen Sleeper contact heeft met sciencefiction als een breder genre”, zegt Martin, terwijl hij Cowboy Bebop en Ghost in the Shell opsomt als andere grote invloeden. Ondanks het bewonderen van Gibson’s Sprawl-trilogie, heeft Martin enkele bedenkingen. “Vanuit een 2021-perspectief denk ik dat Gibsons remixing van hardgekookte noir in deze boeken succesvol is, maar het gaat gepaard met veel conservatieve dingen die niet langer relevant zijn. Zo lijkt zijn interesse in Japan als een opkomende macht te verdwijnen samen met een ontluikende mix van fascinatie en antipathie.” De aliens die populair waren in de populaire cultuur in de jaren ’80.”

Dus, wat vindt Martin van de meest iconische cyberpunk van gaming? “In feite heeft veel van wat slecht is aan Cyberpunk 2077 niets te maken met het genre. CD Projekt Red Practices, Its Passion Bevorder toxiciteit binnen hun gemeenschappen, de hype-machine – die hype was gebouwd rond het soort dat lang zou duren om te verdwijnen.”

READ  Vijf nieuwe Steam-games die je misschien hebt gemist (23 augustus 2021)

Martin vindt ook dat “Cyberpunk 2077 een beetje ambitieus is. Het haalt de meeste van zijn ideeën over van de bron, TTRPG Cyberpunk 2020. Die game was een fictieve versie van de beelden en ideeën van cyberpunk, die niet goed verouderen, dus 2077 is ook een soort Traditie lijkt ongelooflijk verouderd en uit de buurt.”

Bar in Cyberpunk 2077

Een van Martin’s belangrijkste hoop voor Citizen Sleeper is om de pessimistische kijk op het genre uit te dagen. “Een van de beschuldigingen die ik altijd tegen cyberpunk of dystopische sciencefiction zie, is dat het bedoeld is als waarschuwing en niet als fictie. We zouden deze werken moeten lezen met de gedachte: “Wat een smerige plek om te wonen, ik hoop dat de wereld dat niet doet.” Zo eindigt het niet.’ Dat is onzin. Om nog maar eens over Gibson te praten, hij schreef duidelijk over een wetenschapper die zowel door hem gefascineerd als verleid was.

Ik heb al gezien dat mijn werk ervan werd beschuldigd somber te zijn en de toekomst pessimistisch te zien. Maar ik zie mijn werk eigenlijk als over hoop, het vinden van een plek, een reden om verder te gaan en het belang van het vormen van gemeenschappen en verbindingen.”

Citizen Sleeper wordt in 2022 op pc uitgebracht. Je kunt de Steam-pagina bekijken Hier.

{“Scheme”: {“page: {“content”: {“title”: “Hoe Citizen Sleeper het type opnieuw controleert en waarom Cyberpunk 2077 “gedateerd” wordt genoemd, “type “:” feature “,” category “: “itizen ” -sleeper “},” gebruiker “: {” loginstatus”: false},” game”: {” publisher “:” Medereiziger “,” genre “:” RPG “,” title “:” Citizen Sleeper “,” Genres “:[“RPG”,”Indie”]}}}}

Written By
More from Max Mcgee
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *