Home copy belasting duurder, telefoon verkopers willen systeem veranderen

De heffing voor thuiskopieën die consumenten betalen bij aanschaf van een smartphone, gaat komend jaar omhoog. Vandaag heeft de Stichting Thuiskopieonderhandelingen een verhoging bereikt van 4,70 euro naar 7,30 euro gepubliceerd. Telefoonverkopers zijn teleurgesteld en vragen minister Dekker om naar het systeem te kijken.

De heffing dient als vergoeding voor rechthebbenden omdat luisteraars en kijkers bijvoorbeeld muziek of video’s kopiëren of downloaden. De heffing dateert uit het tijdperk van cassettebandjes, maar is nog steeds van toepassing in dit streaming-tijdperk – nu gaat het over het luisteren naar muziek of offline kijken naar series.

‘Uit de pas’

Consumentenelektronicabedrijven zijn van mening dat auteursrechtelijke bescherming door deze regeling “steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit”, zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital namens verschillende fabrikanten en importeurs. “We denken niet dat het offline beschikbaar maken van muziek of series hetzelfde is als een ouderwetse kopie.”

De brancheorganisaties zullen in een brief minister Dekker (Rechtsbescherming) vragen om de vergoeding voor de periode vanaf 2023 te evalueren en te herzien.

‘Makers de dupe’

Auteursorganisatie BumaStemra wil niet dat de heffing in de toekomst lager wordt en is ontevreden over het verzoek van NLdigital aan de minister om het systeem te herzien. “Het kan toch niet zo zijn dat de componisten, tekstschrijvers en musici daar in Coronatijd het slachtoffer van worden”, zegt Robbert Baruch van BumaStemra.

Makers krijgen geld wanneer hun muziek wordt gestreamd en niet wanneer deze wordt gedownload. Baruch wil ook betalen voor downloads. “Maar ook als de muziek op een smartphone of andere drager staat.”

READ  Wauw! webinar bekijken?

Baruch wijst ook op het kleine deel dat de vergoeding is in verhouding tot de prijs van een nieuw apparaat. “Het is een paar euro in de honderden euro’s die een smartphone kost.”

More from Madison Garrett

De verloren streak van Orioles heeft zes wedstrijden bereikt

Goedemorgen, Birdland! Het is daar niet geweldig, mensen. De Orioles zwaaiende, verliezers...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *