Huawei kreeg een ‘dodelijke klap’ door nieuwe Amerikaanse sancties op de aanvoer van chips

UK's Huawei 5G ban could prompt other nations to follow suit
Het Amerikaanse ministerie van Handel op maandag bekend gemaakt nieuwe sancties die een buitenlands halfgeleiderbedrijf beperken om chips te verkopen die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse software of technologie aan Huawei, zonder eerst een licentie te verkrijgen om dit te doen.
De in mei aangekondigde beperkingen waren al beperkt bedrijven zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) van het maken en leveren van chips aan Huawei die zijn ontworpen door HiSilicon, een dochteronderneming van het Chinese bedrijf. De maatregelen van maandag breiden dat verbod effectief uit naar alle chipontwerpers, zoals Taiwan’s MediaTek, wiens aandelen dinsdag bijna 10% kelderden.

Washington heeft lang beweerd, zonder bewijs te leveren, dat Huawei-producten de nationale veiligheid bedreigen omdat ze kunnen worden gebruikt om Amerikanen te bespioneren. Huawei heeft herhaaldelijk ontkend dat zijn uitrusting en producten een nationaal veiligheidsrisico vormen.

Het bedrijf reageerde niet op een verzoek om commentaar, maar een hoge Amerikaanse leidinggevende zei dat Huawei het zou overleven.

“We hebben in 2019 een omzet van ongeveer $ 12 miljard behaald en we zullen misschien weer een hit krijgen, maar we zijn toegewijd aan de lange termijn en we hebben de mogelijkheden en middelen om ons in de loop van de tijd aan te passen”, zegt Andy Purdy, hoofd beveiliging medewerker voor Huawei USA, vertelde Julia Chatterley van CNN Business. “We zijn in privébezit, we hebben tijd, en als we een omzetstijging krijgen, is dat prima. We kunnen terugveren als we doorgaan.”

Hoop verdween

Paul Triolo, hoofd geotechnologie bij Eurasia Group, noemde de laatste Amerikaanse beperking “een dodelijke slag voor China’s belangrijkste technologiebedrijf”.

READ  Sega Mini Genesis is een hoog gewaardeerd retro-spelsysteem - en het is alle hype waard

Het is “potentieel [the] meest serieuze poging van de Amerikaanse regering om het vermogen van het bedrijf om geavanceerde halfgeleiders te verkrijgen voor al zijn bedrijfsonderdelen, te verstikken ‘, schreef Triolo maandag in een notitie.

Huawei vertrouwt op in het buitenland gemaakte halfgeleiders om zijn 5G-telecommunicatieapparatuur van stroom te voorzien. Britse functionarissen noemden de onzekerheid in de toeleveringsketen van het bedrijf als een belangrijke reden voor Huawei verbood vorige maand van het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe Amerikaanse sancties zouden ook de laatste spijker in de kist kunnen zijn voor Huawei’s mobiele telefoonbedrijf.

Huawei’s hoop dat het zou kunnen vertrouwen op chipontwerpers van derden om smartphones te blijven maken “is onderbroken”, schreef Edison Lee, een analist bij beursvennootschap Jefferies, maandag in een notitie.

Fallout voor Amerikaanse bedrijven

Amerikaanse bedrijven zullen ook lijden.

“Deze brede beperkingen op de commerciële chipverkoop zullen de Amerikaanse halfgeleiderindustrie aanzienlijk verstoren”, zegt John Neuffer, president en CEO van Semiconductor Industry Association, een handelsgroep die Amerikaanse chipmakers vertegenwoordigt.

Chipverkoop aan China “drive halfgeleideronderzoek en innovatie hier in de [United States], wat cruciaal is voor Amerika’s economische kracht en nationale veiligheid, “voegde Neuffer toe in een verklaring.

Qualcomm (QCOM) had naar verluidt lobbyde bij de Amerikaanse regering om het een licentie te verlenen om chips aan Huawei te verkopen, met het argument dat Huawei miljarden dollars aan verkopen genereert voor Qualcomm en het Amerikaanse bedrijf helpt bij het financieren van de ontwikkeling van nieuwe technologieën, aldus The Wall Street Journal.
Micron (MICR), een andere Amerikaanse chipfabrikant, had een licentie verkregen om geheugenchips voor Huawei’s smartphones te leveren, nadat het bedrijf vorig jaar geen Amerikaanse technologie en onderdelen mocht kopen.

Maar David Zinsner, senior vice president en chief financial officer van Micron, waarschuwde in juni in een winstoproep dat het bedrijf “een impact zag van de recente beperkingen die aan Huawei zijn opgelegd”.

READ  Politie uit Pennsylvania onderzoekt video van agent die op man's nek knielt

Volgens Triolo van Eurasia Group zouden ook andere Amerikaanse technologiebedrijven nevenschade kunnen worden in de campagne van Washington tegen Huawei.

De laatste actie van de Verenigde Staten tegen Huawei en de recente bedreigingen tegen andere Chinese technologiebedrijven betekent dat “een bestraffende actie van Peking tegen een vooraanstaand Amerikaans technologiebedrijf zeer waarschijnlijk is”, zei hij.

Peking zette zich dinsdag terug tegen de beperkingen van Washington.

“China verzet zich krachtig tegen de opzettelijke laster en onderdrukking van Huawei en andere Chinese bedrijven door de Verenigde Staten”, zei Zhao Lijian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen verslaggevers.

De Verenigde Staten “hebben het concept van nationale veiligheid veralgemeend, de nationale macht misbruikt, verschillende beperkende maatregelen opgelegd aan Chinese bedrijven zoals Huawei, en pesten zonder enig bewijs te leveren”, voegde Zhao eraan toe.

Ondertussen is Huawei rivaal appel (AAPL) kan worden gekwetst door de mogelijke beperkingen van de Trump-administratie op WeChat.

Volgens Lee van Jefferies lopen de zaken van Apple in China gevaar.

Het blijft onduidelijk of iPhones in China WeChat of WeiXin (de Chinese versie van de app) mogen installeren gezien “Trump’s recente aankondiging om Amerikaanse bedrijven te verbieden zaken te doen met WeChat”, zei Lee.

Dat zou Apple-apparaten een stuk minder aantrekkelijk maken in China, waar WeiXin bekend staat als een zogenaamde super-app, en wordt gebruikt om ritten aan te houden, vrienden en familie te berichten, elektriciteitsrekeningen te betalen, eten te bestellen en nog veel meer.

– Shanshan Wang van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Written By
More from Aubrey Mason

Cheatlijst en codes (console-opdrachten) – Valheim Wiki Guide

Laatst bewerkt: 18 februari 2021, 12:46 uur Deze pagina maakt deel uit...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *