‘Ik ben blij als mijn nummer 50.000 organische views heeft, ik vind het onzin als mensen klappen voor nep miljoen views’: Kavita Seth (Exclusief)

‘Ik ben blij als mijn nummer 50.000 organische views heeft, ik vind het onzin als mensen klappen voor nep miljoen views’: Kavita Seth (Exclusief)

In het tijdperk van dhickik dhidchik Bollywoodmuziek, rap en remixen, we hebben vaak het gevoel dat het geluid van muziek en ghazal zijn essentie heeft verloren. Allemaal dankzij Kavita Seth, een enorm toegewijde zangeres en componiste die de charme van soefi en ghazal nog intact heeft gehouden. Haar zoektocht naar poëzie en teksten is wat haar onderscheidt van anderen. Kavita heeft populaire Bollywood-nummers gezongen als ‘Ik Taara (Wake Up Sid!) Mora Piya (Rajneeti), Tum Hi Bandhu Sakha Tumhi Ho (Cocktail) en nog een paar meer.

Ondanks dat ze selectief is, heeft ze een plekje voor zichzelf veroverd, met haar soulvolle muziek en rustgevende stem die miljoenen harten heeft geraakt.

Het volgende uitje van Kavita Seth is ‘A Suitable Boy’ van Mira Nair, waarin ze een paar opwindende ghazals heeft gezongen. De show wordt uitgebracht in het VK en zal binnenkort in India worden aangekondigd.

In een exclusief en vrijblijvend gesprek met IBTimes, Kavita Seth sprak uitvoerig over hoe ze het droomproject van Mira Nair in de wacht sleepte, waarom ze geen geld investeert in het kopen van nepvolgers, haar geheim van succes ondanks dat ze selectief is.

Fragmenten uit het gesprek:

Vertel ons over je laatste werk in de film A Suitable Boy?

Mira Nair belde me om ghazal te zingen voor de film ‘A Suitable Boy. Toen ze me belde, wist ze niet dat ik ook componist ben. Ik heb dit in de industrie niet verteld dat ik mijn eigen nummers componeer als ik live optreed. Ze heeft mijn podcast en poëzie Mein Kavita Hoon van de afgelopen twee jaar gehoord en ik vond het geweldig dat ze, ondanks dat ze een beroemde en gerenommeerde regisseur was, van mijn werk hield en me riep om voor de film te zingen. Terugkomend op de film, zou ik willen zeggen. Een geschikte jongen speelt zich af tegen de achtergrond van de jaren vijftig en Tabu is het centrale personage, dus elke keer dat Tabu op het scherm verschijnt, verschijnt mijn ghazal op de achtergrond. Dit is surrealistisch omdat de ghazal goed past bij de plot en de veelzijdige aanwezigheid van Tabu op het scherm. Aangezien de show is uitgebracht in het VK, krijg ik goede reacties van mijn vrienden en fans. Ik hoop dat het Indiase publiek de show en de liedjes net zo waardeert als het Britse publiek.

Kavita Seth

Het proces van voorbereiding op het nummer

Ik hield echt van de manier waarop we allemaal samen zaten en het nummer opnamen. Alle muzikanten zaten bij elkaar en namen het nummer live op. Mira Nair zou aanwezig zijn op de set en haar waardevolle input geven. Het komt zelden voor dat regisseurs op de hoogte zijn van muziek en hun huiswerk ruim van tevoren hebben gemaakt. Ik heb veel van haar geleerd. Ze weet hoe ze het werk moet doen. Mijn ervaring met haar was ongelooflijk en ik zal het mijn hele leven koesteren.

Waarom geen commerciële of remixnummers?

Toen ik naar Bombay kwam en net de muziekindustrie betrad, dacht ik dat ik het niet zou redden. Waar ik ook ging, ik kreeg te horen dat ik een hese stem heb toh isse artikelnummer gavao, en ik zou daar weglopen. Toen ik dit alles hoorde, dacht ik dat ik nooit werk in deze branche zou krijgen. Uiteindelijk begreep ik dat dergelijke gevallen nodig waren voor mijn leven. Ik realiseerde me dat ik geen zinloze liedjes of liedjes zonder poëzie en teksten kan zingen. Ik werd erg selectief en zo kwam ik aan werk. Ik zong liedjes zoals Ik ben Taara, Mora Piya en ik ben blij dat mensen het leuk vonden. Al snel begreep ook de muziekindustrie dat ik selectief ben en wat voor soort lied ik graag zing.

Ik ben me bewust van het feit dat ik geen commerciële nummers als Sheryaji (Ghoshal) of een andere populaire zanger krijg en ik vind het prima. De liedjes die ik kies om te zingen doe ik mijn best en probeer het voor de luisteraars aantrekkelijk te maken.

Denk je dat de industrie een stuk echte muziek op prijs stelt dat je zingt en meebrengt voor fervente muziekliefhebbers? Is je aangeboden om te zingen voor grote labels die beweren dat ze je volgers op sociale media zullen vergroten of er zeker van zijn dat je onafhankelijke muziek miljoenen views zal krijgen?

Suresh Wadkar waardeerde me voor mijn poëzie en liedjes. Onlangs hoorde Anu Menon, de directeur van Shakuntala Devi, mijn ghazal en zei: ‘we hebben je stem en emotie nodig’. Deze woorden zijn zo overweldigend voor mij als zangeres en muzikant. Tussendoor zagen we dat onafhankelijke muziek zijn charme begon te verliezen omdat mensen alleen naar Bollywood-liedjes luisterden, maar gelukkig is de liefde voor onafhankelijke muziek terug en luisteraars waarderen originele muziek en ghazals. Het voelt alsof we hebben betaald. Ik heb altijd geloofd dat goede muziek lang meegaat, waarderen mensen. Onafhankelijke muziek en echte muziek groeit langzaam.

In april bracht ik mijn nummer ‘Rangi Saari’ uit en ik en mijn zoon besloten het nummer niet te promoten door geld te steken in het verzamelen van nepnummers. ik zei Khusboo ko bikharne doen zonder een cent (laat het nummer groeien zonder een cent). Tot onze verbazing oogstte het nummer 72.000 organische weergaven en het was een groot probleem voor mij. Zelfs als mijn lied 50.000 keer bekeken wordt, wat puur organisch is, betekent veel voor mij. Dit toont aan dat deze 50.000 mijn echte luisteraars zijn die het nummer erg leuk vonden.

Ik geloof niet in het concept van miljoenen en crores aan weergaven waarvan mensen beweren dat ze het van de ene op de andere dag snappen. Ik vind het onzin. Het gaat ook over de reputatie en smaak van een artiest. Luisteraars leren of het organisch of betaald is. Degenen die klappen voor miljoenen en miljarden views die hun nummer heeft opgeleverd, de meeste luisteraars zijn zich niet eens bewust van het nummer.

Over het verzamelen van organische volgers door middel van muziek

Een 15 jaar oud nummer van mij heeft 50.000 keer bekeken en ik ben er blij mee omdat het zo organisch is en mensen het nummer waarderen. Ik heb trouwe volgers en met mijn nieuwe onderneming ‘Main Kavita Hoon’ krijgen we steeds meer trouwe fans.

Meestal pitchen muziekcomponisten hun liedjes voor de regisseur. In mijn geval belde Mira Nair me te midden van zoveel gerenommeerde muzikanten en dit is een prestatie voor mij. Mijn oprechtheid lijkt zijn vruchten af ​​te werpen. Mensen kennen mij van mijn muziek. Ik ga niet naar Bollywood-feesten en ik zit ook niet in een groep, wie wil dat ik zing, zal ik zingen. Als het liedje zinvol is en mijn ziel raakt. Ik vraag me niet af wie de acteur of actrice is, of welk productiehuis het is. Waar het om gaat, is de betekenis van het liedje.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *