In Team Pilot vs Congress, Rajasthan High Court Order om 10.30 uur vandaag

NDTV News

Team Sachin Pilot had hun kennisgevingen van diskwalificatie aangevochten bij de Rajasthan High Court.

Jaipur:

Het allerbelangrijkste vonnis in de Rajasthan-sage van het Congres – een zaak die is aangespannen door de rebellen-MLA’s van de partij onder leiding van voormalig vice-minister-president Sachin Pilot tegen de beslissing van de Assembly Speaker om ze te diskwalificeren – wordt vrijdag om 10.30 uur uitgesproken door het Rajasthan High Court. ben.

Het Hooggerechtshof heeft het hooggerechtshof donderdag toestemming gegeven om te beslissen over het verzoekschrift dat is ingediend door 19 dissidente congres-cao’s, waaronder de heer Pilot, tegen de aankondiging van de spreker voor het inleiden van een diskwalificatieprocedure tegen hen, maar zei dat het afhankelijk zou zijn van de uitkomst van het verzoekschrift vóór de hoogste rechtbank.

Rajasthan Assembly-spreker CP Joshi kreeg geen tijdelijke verlichting van zijn pleidooi omdat de hoge rechtbank de diskwalificatieprocedure die hij had ondernomen volgens het tiende schema van de Grondwet niet kan uitsluiten. De rechters Arun Mishra, B R Gavai en Krsihna Murari zeiden dat het pleidooi van de heer Joshi belangrijke vragen oproept en langdurig gehoor vereist.

‘We weerhouden het Hooggerechtshof niet om het bevel uit te vaardigen, maar het zal afhangen van de uitkomst van het verzoekschrift (van Spreker) voor het Hooggerechtshof’, zeiden de rechters, terwijl ze de zaak voor de maandag hoorden.

“Stem van mening in democratie kan niet worden onderdrukt”, merkten ze op. “We proberen uit te zoeken of dit proces (diskwalificatie) al dan niet toelaatbaar was”, zei het, terwijl het de heer Joshi ondervroeg naar de redenen voor het inleiden van een diskwalificatieprocedure tegen de 19 dissidente congres-cao’s.

READ  Alan Wake 2 Complete takenlijst: alle hoofdstukken van Alan Wake & Saga Anderson

Senior advocaat en congresveteraan Kapil Sibal, die voor de heer Joshi verscheen, noemde de redenen voor het starten van de diskwalificatieprocedure en zei dat deze MLA’s geen partijbijeenkomsten bijwoonden en samenzweerden om hun eigen regering te destabiliseren.

De heer Joshi had geprobeerd de hoogste rechtbank ervan te overtuigen dat de nationale hoge rechtbank niet bevoegd is om hem tot 24 juli te verbieden een diskwalificatieprocedure in te leiden tegen 19 dissidente congres-cao’s, waaronder de ontslagen vice-minister-president Sachin Pilot.

Team Pilot had hun kennisgevingen van diskwalificatie aangevochten door middel van een petitie die werd ingediend door een bank van het Rajasthan High Court, bestaande uit opperrechter Indrajit Mahanty en rechter Prakash Gupta vorige week. De argumenten in de zaak werden dinsdag afgesloten en vervolgens ging de heer Joshi naar de hoogste rechtbank.

De plotselinge actie van de spreker om de tussenkomst van het Hooggerechtshof te zoeken, weerspiegelt de bezorgdheid van het Congres dat een legale overwinning voor de rebellen de regering in Rajasthan in gevaar kan brengen.

De regering van Ashok Gehlot heeft een kleine voorsprong in de 200 leden tellende vergadering – slechts één MLA boven de meerderheid van 101. Als het Rajasthan High Court besluit dat de spreker het proces van diskwalificatie van de 19 MLA’s van team Pilot kan voortzetten, kan de heer Gehlot gemakkelijker winnen als de meerderheid zal naar beneden komen.

Het vonnis van vrijdag zal waarschijnlijk beslissen of de acties van de spreker eerlijk waren en ook de geldigheid van de anti-overtredingwet in de zaak.

READ  Microsoft zal Xbox-bezitters binnenkort in een energiebesparende uit-modus duwen

Als de rebellen-MLA’s echter hun zaak winnen en bescherming krijgen tegen diskwalificatie, kunnen ze tegen de regering van het Congres stemmen en het moeilijk maken voor de heer Gehlot om de macht in Rajasthan te behouden.

De eerste minister beschuldigde Sachin Pilot, zijn plaatsvervanger tot hij hem vorige week ontsloeg, van samenzwering met de BJP om de congresregering in Rajasthan neer te halen in een plan dat vergelijkbaar is met Madhya Pradesh, waar de regering van Kamal Nath in maart crashte na de omschakeling van Jyotiraditya Scindia van het congres tot de BJP.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *