Indiase reismarkt dwarsboomt goudsmokkelaars en stimuleert legale markt

Gold

De smokkel van goud naar India, de grootste goudverbruiker behalve China, nam toe sinds 2013, toen New Delhi de invoerbelasting verhoogde tot 10%, gevolgd door een stijging tot 12,5% in 2019.Reuters

Goudsmokkel in India is afgenomen omdat een gebrek aan internationale vluchten de marktdeelnemers op de grijze markt dwarsboomt en de premie die legale importeurs kunnen aanrekenen, verhoogt, aldus ambtenaren van de industrie woensdag.

Dealers, die op voorwaarde van anonimiteit spreken, zeiden dat het verminderde aanbod van gesmokkeld goud de Indiase spotprijzen deze week voor het eerst dit jaar tot een premie had opgedreven, wat bijdroeg aan een bullish sentiment op de goudmarkt.

De Indiase goudfutures bereikten woensdag een recordhoogte van 49.045 roepies per 10 gram, waarmee de winst tot 2020 toenam tot 25% in 2020, nadat ze in heel 2019 met een kwart waren gestegen.

De smokkel van goud naar India, de grootste goudverbruiker behalve China, nam toe sinds 2013, toen New Delhi de invoerbelasting verhoogde tot 10%, gevolgd door een stijging tot 12,5% in 2019.

In 2017 verhoogde een omzetbelasting van 3% de marge voor marktdeelnemers op de grijze markt die goud uit het buitenland smokkelen en het voor contant geld verkopen om invoerrechten te vermijden.

“Smokkel kan naar verwachting aanzienlijk dalen in het huidige scenario. De logistiek van smokkel werd ook ernstig aangetast tijdens de sluiting”, vertelde Somasundaram P.R., hoofd van de Indiase Gold World Council (WGC), aan Reuters.

Hij zei dat hij geen cijfers kon geven, maar dat de verwachte smokkelvolumes dit jaar aanzienlijk lager zouden zijn dan de 115-120 ton goud die volgens de WGC in 2019 naar India werd gesmokkeld.

READ  Piloten van Air India zeggen dat loonsverlagingen wanhopig kunnen worden, extreme handelingen te midden van een pandemie van het coronavirus

India heeft in maart langeafstandstreinen en internationale vluchten opgeschort als onderdeel van de afsluiting van de 1,3 miljard inwoners om het nieuwe coronavirus te bevatten. Sommige binnenlandse vluchten zijn hervat, maar de onzekerheid over reizen is groot omdat het aantal coronavirusinfecties is gestegen.

Surendra Mehta, secretaris van de India Bullion and Jewelers ‘Association (IBJA), zei ook dat smokkelaars niet in staat waren te opereren zoals voorheen.

Omdat ze rechten ontduiken, verkopen de exploitanten van de grijze markt gewoonlijk goud met kortingen tegen marktprijzen, wat op zijn beurt concurrerende dealers tot lagere prijzen dwingt.

Aangezien ze bijna van de markt zijn verdwenen, brachten legale Indiase dealers deze week een premie van maximaal $ 3 per ounce in rekening ten opzichte van de officiële binnenlandse prijzen, vergeleken met een korting van $ 22 per ounce vorige week.

In theorie kan de prijsstijging op zijn beurt de marges van smokkelaars opdrijven en hen in staat stellen hogere kortingen te bieden.

Voorlopig kunnen ze echter geen zinvolle kortingen aanbieden vanwege beperkte voorraden, zei een goudhandelaar in Kochi in de zuidelijke staat Kerala.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *