Innoverend engagement: LetsOpp moet ook de stille bewoner een stem geven

De gemeenten die de bewonersparticipatie regelen, komen al snel uit bij buurtonderzoeken en bijeenkomsten. Vaak zijn het de gebruikelijke verdachten uit de omgeving die er zijn. Hoogopgeleide, wat oudere blanke man. Maar is er geen manier om de Silent Dutch te horen?

Volgens LetsOpp, dat vorige week al de crisisplannen voor het coronavirus voor jongeren faciliteerde, bestaat deze oplossing. De Opp-app brengt naar eigen zeggen “meer nuances en mentale vermogens” in de buurt. En het bereikt de stille meerderheid.

Saskia Ryudnik van LetsOpp: ‘We hebben een terugkerend probleem gezien met delen. Gemeenten grijpen terug op standaardonderzoek, maar deze vorm van participatie is erg eenzijdig. Deelnemers hebben niet echt een idee om het proces te beïnvloeden en moeten vaak maanden wachten op een resultaat.

Met de Opp-app blijven deelnemers gedurende het hele proces betrokken. Mensen geven hun mening via de app. Daarna gaan ze op zoek naar compatibiliteit en stemmen ze samen. Dit zorgt voor draagvlak en is bovendien eenvoudig. Je zit op de bank en krijgt een pushbericht om een ​​idee in te dienen, op een idee te stemmen of het eindresultaat te horen.

Bereikt dit echt de zwijgende meerderheid? Een bewoner met een zware baan en een groot gezin, die niet echt de wens voelt en geen tijd heeft om deel te nemen aan de deelprocessen? Als dit voor hen nuttig is, dan is het echt nuttig. Als de gemeente wil weten wat ze met een ongebruikt stuk grond moet doen, kunnen ook deze mensen hiervan profiteren. Maar dan moeten ze erop kunnen vertrouwen dat er iets zal gebeuren met hun deelname.

READ  gebruik van de Belgische corona-app valt tegen

Het is precies dit vertrouwen dat u mist. Mensen hebben een vertrouwensprobleem door ervaringen uit het verleden, omdat bewoners overspoeld worden door menigten. Ze hebben het gevoel dat er geen ruimte is voor beïnvloeding. Ook voor gemeenten is dit een wijze les: als daar geen ruimte voor is, dan moet je het ook niet doen alsof.

De gemeente mag de Opp-app gebruiken om te peilen hoe bewoners denken over een nieuw kunstwerk in de buurt, maar het wordt later in de app gelanceerd. “Dat is een zwaluw van de ontwerper”, zegt Reudink. Maar als u het antwoord niet wilt horen, stel de vraag dan niet. Als de beslissing inderdaad is genomen, is er geen deelname meer.

Gemeenschappelijk belang

Participatiespecialist Michael Stapper (Universiteit Tilburg) ziet de voordelen van een app als LetsOpp, maar is ook sceptisch. “Het is geweldig dat je dit in je eigen tijd kunt doen”, zegt hij. Maar ik vraag me af of het gebrek aan deelname van de bewoners een technisch probleem was. Als LetsOpp nog steeds per post of e-mail verspreidt, moeten mensen de app nog steeds downloaden en naar de officiële taal gaan. Ook duurt het lang voordat de app is uitgeschakeld.

Ik denk niet dat het een vertrouwenskwestie is waardoor mensen niet kunnen delen, maar het is een sociaal probleem. Overheden zouden naar buiten moeten treden om het belang van participatie aan te geven en duidelijk te maken wat er mogelijk is. Burgers hebben invloed op de openbare ruimte en de stedenbouw, maar niet op het aantal woningen dat er komt. Deze kaders moeten duidelijker worden en ambtenaren moeten ervoor zorgen dat ze nieuw leven worden ingeblazen.

READ  dit is de nieuwe streaminggadget

Stapper ziet ook de verantwoordelijkheden van politici: “ Mogelijk kunnen ze de app ook meenemen in het uiten van de mening van de volksvertegenwoordigers. Ze houden rekening met meer algemeen belang. App-gebruikers kunnen dit meenemen in hun overwegingen.

More from Madison Garrett

De New York Yankees LF Clint Frazier denkt dat ze een All-Star kunnen maken

Clearwater, Florida – Clint Frazier zal aanstaande donderdag schitteren op zijn debuutdag,...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *