Internetproviders zijn huiverig om illegale uploaders te waarschuwen | NU

Nederlandse internetproviders reageren voorlopig met tegenzin op plannen van Stichting BREIN om mensen te waarschuwen die vaak zonder toestemming films en series uploaden. T-Mobile zegt niet mee te willen werken.

De Nederlandse copyrightwaakhond Stichting BREIN wil mensen waarschuwen die regelmatig films en series uploaden via BitTorrent. Uploaden gebeurt vaak gelijktijdig en na het downloaden van een film of serie via een torrentprogramma. In een e-mail worden de uploaders geïnformeerd dat handhaving in de toekomst kan plaatsvinden.

BREIN gebruikt speciale software die relevante Nederlandse IP-adressen detecteert. BREIN vraagt ​​vervolgens aan de internetproviders of ze een waarschuwingsmail willen doorsturen naar hun klanten.

T-Mobile laat NU.nl weten niet mee te kunnen werken. De provider noemt beveiliging de hoogste prioriteit. “Daarom willen we niet meewerken namens externe partijen om op welke manier dan ook actief het internetgedrag van onze klanten te volgen.”

De internetprovider zegt dat bevoegde opsporingsambtenaren onder voorwaarden bepaalde gegevens kunnen inzien. Dit kan als er een vermoeden bestaat dat er strafbare feiten worden gepleegd.

KPN en VodafoneZiggo zullen ons in ieder geval laten weten dat zij geen gegevens verstrekken waaruit de naam, het adres of de woonplaats van een klant blijkt. KPN zegt nog steeds het voorstel te overwegen om namens BREIN een bericht door te sturen naar klanten van KPN of XS4ALL.

Ook hierover heeft VodafoneZiggo nog geen besluit genomen. “We kijken goed of en in hoeverre we hieraan willen deelnemen.”

AP heeft het systeem van BREIN niet onderzocht

Stichting BREIN zegt geen IP-adressen op te slaan die niet relevant zijn. Gegevens die worden gebruikt “worden zo snel mogelijk na verzending van de educatieve waarschuwing verwijderd”. Volgens BREIN is de verwerking van persoonsgegevens in lijn met de privacybescherming.

READ  Android 12 maakt het gemakkelijk om uw smartphone met één hand te bedienen

Er is een vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar de Autoriteit oordeelde dat hiervoor geen vergunning nodig is. “De AP heeft het systeem niet van tevoren getest”, aldus een AP-woordvoerder. “Het systeem is dus niet goedgekeurd, maar ook niet afgewezen.”

De AP zegt te weinig capaciteit te hebben om meer onderzoek te doen naar het systeem van BREIN. “Dit zijn criminele gegevens, dat zijn zeer gevoelige persoonsgegevens”, benadrukt de woordvoerder. “Maar gezien het grote personeelstekort, moeten we vaak pijnlijke keuzes maken en kunnen we daarom niet zomaar vooraf proactief onderzoek doen.”

BREIN moet dus zelf aantonen dat het systeem in overeenstemming is met de wet. “Als we klachten krijgen, zullen we deze uiteraard op gepaste wijze onderzoeken, waardoor we het systeem nader kunnen bekijken.”

More from Madison Garrett

Storytel Reader verschijnt officieel in Nederland voor 129 euro

Via Storytel kun je niet alleen e-books lezen, maar ook beluisteren of...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *