Joe Biden verkleint zijn VP-lijst, met Karen Bass als een van de belangrijkste kanshebbers

Bass on VP talk: 'willing to serve' however I can

In meer dan twee dozijn interviews met CNN in de afgelopen dagen, zeiden leden van het Congres, democratische topdonoren, Biden-bondgenoten en anderen die dicht bij het vice-presidentiële controleproces staan, de Californische vertegenwoordiger Karen Bass, de 66-jarige voorzitter van de Congressional Black Caucus , heeft in de late fase van de zoektocht echt grip gekregen. Te midden van woedend lobbyen op het laatste moment en speculatie over het historische besluit van Biden, wordt aangenomen dat de Californische senator Kamala Harris en Susan Rice, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Barack Obama, tot de ernstigste kanshebbers behoren.

De zoektocht vindt nog steeds onder extreme geheimhouding plaats, met zelfs veel topcampagneadviseurs in het ongewisse over het doorlichtingsproces. Verschillende andere vrouwen hebben ook uitgebreid onderzoek ondergaan door het Biden-team, waaronder Massachusetts Sen. Elizabeth Warren, Florida Rep. Val Demings en Illinois Sen Tammy Duckworth. Anderen, waaronder de burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer en de gouverneur van New Mexico, Michelle Lujan Grisham, hebben ook verschillende niveaus van onderzoek door het controleteam ontvangen.

Het team van Biden moet nog een van de vrouwen die ze serieus hebben overwogen voor de functie van vice-president te vertellen dat ze officieel uit de running zijn, zeiden mensen die bekend waren met het proces, met één bron die zegt dat 11 vrouwen nog steeds formeel worden overwogen.

De nieuwe opkomst van Bass als een van de beste kanshebbers is aangewakkerd door namens haar intensief te lobbyen door enkele van haar collega’s in het Huis, waaronder invloedrijke Californische democraten en topdonoren. Haar ster is gestegen nadat spreker Nancy Pelosi weken geleden had aanbevolen dat Bass niet over het hoofd mag worden gezien.

Ze hebben de afgelopen weken contact gezocht met leden van Biden’s binnenste cirkel, wat een gepassioneerde reden is waarom het congreslid niet over het hoofd mag worden gezien in het zoekproces. Haar geldschieters hebben haar afgeschilderd als een universeel geliefd en gerespecteerd lid van het Huis, een teamspeler met ervaring in het werken met Republikeinen en het leiden van een staatswet, een Afro-Amerikaanse vrouw met een meeslepende biografie die geworteld is in een bescheiden begin en met name een veilige politieke keuze die de boot niet wilde laten schommelen.

“Ik denk dat Karen sinds dag één onder de maat is”, zei Steve Westly, de voormalige staatscontroleur van Californië en de grote fondsenwerver van Biden, die zei dat hij blij is dat zowel Bass als Harris op de shortlist van Biden staan.

READ  Zware regenval in delen van Delhi, Ghaziabad, Noida en aangrenzende districten

‘Iedereen houdt van Karen Bass. Mensen krabben hun hoofd en zeggen: wie is deze vrouw?’ hij zei. ‘Als je de wetgever bent geweest voor een staat die twee keer zo groot is als de bevolking van New York en de op vier na grootste economie ter wereld, weet je hoe je media moet beheren, je begrijpt de economie. Ik denk dat ze sterker is dan mensen denken.’

Pelosi, die dicht bij een aantal van de kanshebbers staat, heeft geen voorkeurskandidaat in de zoektocht, benadrukt de assistent.

Een andere onmiskenbare dynamiek die de afgelopen dagen is ontstaan: een intensieve inspanning van enkele Biden-bondgenoten om Harris ‘kansen om gekozen te worden, te torpederen.

Hoewel Biden Harris de afgelopen maanden publiekelijk heeft geprezen, bleven sommige van zijn aanhangers – zowel privé als publiek – via de pers vragen blijven stellen, soms in seksistische taal, over de vraag of Harris een betrouwbare teamspeler zou zijn, vaak met omhoog Harris ‘beroemde aanval op Biden in een democratisch primair debat over busing.

Een democratische assistent met kennis van het zoekproces bood deze botte opmerking aan: ‘Biden-bondgenoten leggen de basis voor de vice-president om een ​​reden te hebben om haar niet te kiezen.’

In meerdere mediaberichten hebben Biden-bondgenoten de motieven van Harris aangevallen. Donateur uit Florida John Morgan klaagde dat Harris ‘op de dag van de inauguratie naar president zou rennen. Voor mij zouden loyaliteit en vriendschap iets moeten betekenen’, Chris Dodd, een lid van Biden’s VP-onderzoeksteam, klaagde naar verluidt bij een donor dat Harris “geen berouw toonde” toen hem werd gevraagd naar haar beroemde botsing met Biden op het debat.

Voormalig Pennsylvania-gouverneur en Biden-supporter Ed Rendell, die zei dat hij momenteel geen favoriet heeft in de zoektocht naar een hardloopmaat, zei in een interview dat Bass wordt gezien als een “zeer veilige keuze” op een manier die Harris gewoon niet is .

‘Kamala kan sommige mensen de verkeerde kant op wrijven. Karen Bass zal dat waarschijnlijk niet doen,’ zei Rendell. ‘De nummer één regel voor het kiezen van de VP? Het kan geen kwaad.’

Biden was duidelijk bereid om Harris te verdedigen tijdens een persconferentie op dinsdag in Wilmington, Delaware, met een foto van een notitiekaart met deze punten onder Harris ‘naam:’ Houd geen wrok. ‘ ‘Campagne gevoerd met mij en Jill.’ ‘Getalenteerd.’ ‘Geweldige hulp bij campagnes.’ ‘Veel respect voor haar.’

De recente aanvallen op Harris hebben geleid tot kreten van seksisme.

‘Dit gaat niet over zeuren dat we niet eerlijk worden behandeld, hoewel ik zou beweren dat deze vrouwen dat niet zijn’, zei Karen Finney, een topmedewerker van Hillary Clintons campagne van 2016. ‘We weten dat het een oud verhaal is om te zeggen dat je een ambitieuze vrouw niet kunt vertrouwen.’

READ  Waarom wordt Akuma in bijna elke wedstrijd waaraan hij deelneemt als topniveau beschouwd?

Harris zelf vertelde vrijdag op een Black Girls Lead 2020-conferentiestream: ‘Er zal weerstand zijn tegen je ambitie, er zullen mensen zijn die tegen je zeggen’ je bent buiten je baan ‘,’ gericht op de aanvallen op haar betrouwbaarheid en ambitie voor het eerst deze week.

‘Ze worden belast door alleen het vermogen te hebben om te zien wat altijd is geweest in plaats van wat kan zijn. Maar laat je daar niet door belasten’, zei ze, eraan toevoegend dat ze het haar hele carrière heeft meegemaakt.

De Biden-campagne is grotendeels afgewezen om de kritiek die op Harris werd geuit tot deze week openbaar te maken, toen campagneleider Jen O’Malley Dillon reageerde op een bericht dat Harris door sommigen als te ambitieus werd beschouwd.

“Ambitieuze vrouwen schrijven geschiedenis, veranderen de wereld en winnen”, schreef Dillon op Twitter. “Onze campagne zit vol met ambitieuze vrouwen die alles op alles zetten voor Joe Biden. Hij zal deze beslissing nemen, en dit is duidelijk: wie hij ook kiest uit de zeer gekwalificeerde opties om hem te helpen het land te winnen en te verenigen, zij zal er ook een zijn. “

Een reden waarom Harris onder vuur ligt, is dat ze al lang wordt gezien als een favoriet om Biden’s running mate te zijn. Haar supporters wijzen erop dat ze al op het nationale toneel was gescreend als presidentskandidaat en dat ze de campagne waarschijnlijk niet zal verrassen met op het laatste moment onbekende factoren. Terwijl haar campagne voor 2020 lang voor de Iowa-caucussen eindigde, beweren de achterban van Harris dat ze een trouwe aanhang kreeg tijdens het rennen voor het Witte Huis, en dat ze geschiedenis zou schrijven als de eerste zwarte en Aziatische vice-presidentskandidaat van het land.

Ondertussen heeft de opkomst van Rice als serieuze mededinger sommigen in de Biden-wereld verrast, gezien haar beperkte campagne-ervaring. Maar haar naaste bondgenoten wijzen op haar gezaghebbende geloofsbrieven uit haar tijd in de uitvoerende macht en haar diepe achtergrond van buitenlands beleid in een tijd van wereldwijde onrust. Ze zeggen ook dat Biden’s jarenlange werkrelatie met Rice niet moet worden onderschat, vooral gezien het feit dat hij heeft benadrukt dat hij een partner wil die ‘simpatico met mij’ is.

READ  Milwaukee Paralympy hoopt in 2024 of 2028 wedstrijden te spelen

“Als er ooit een tijd was om iemand te kiezen zonder campagne-ervaring, dan zou dit het jaar zijn”, vertelde een kabinetslid van de regering-Obama, die Rice goed kent, aan CNN. ‘Susan zou de beste regeringspartner zijn.’

Nu de maanden van intensieve doorlichting nu ten einde lopen, wordt de uiteindelijke beslissing overgelaten aan Biden en zijn vrouw, Jill, die in het proces is uitgegroeid tot een van zijn naaste adviseurs. Ze heeft virtuele campagne-evenementen gehouden met bijna alle potentiële kandidaten, maar heeft volgens mensen met kennis van het proces niet deelgenomen aan de interviews die door de zoekcommissie zijn gehouden. De Biden-campagne is ook begonnen met het uitbouwen van het team dat de toekomstige vice-presidentiële keuze zal bemannen, zei een bron die dicht bij de campagne stond, maar zou niet aangeven wie erbij betrokken zal zijn.

Toen Biden eerder deze week verslaggevers vertelde dat hij in de eerste week van augustus een hardloopmaatje zou kiezen, vertelden twee assistenten CNN dat de timing van een aankondiging eerder zou worden opgeschort tot de week van 10 augustus. Maar de adviseurs van Biden gaven hem een deadline van volgende week om een ​​beslissing te nemen, zei een persoon die bekend is met het proces.

Biden komt in het laatste deel van de beraadslagingen, aangezien het land wordt geconfronteerd met een ernstige volksgezondheidscrisis en een economische recessie. De goedkeuringsclassificatie van president Donald Trump heeft een serieuze klap gekregen over zijn aanpak van de pandemie van het coronavirus – een realiteit die naaste bondgenoten zeggen dat Biden de ruimte zou moeten bieden om een ​​rennende partner te kiezen zonder zoveel mogelijk te wegen in een andere verkiezingscyclus, de politieke en electorale voordelen die een specifieke hardloopmaatje zou kunnen bieden.

“Ze hoeven niet naar de hekken te slingeren; ze hebben het niet nodig om afleiding te zijn. Ze hoeven niet mee te gaan met iemand die niet is getest of iemand die flitsend of willekeurig is,” een Biden-supporter van dichtbij contact met zijn binnenste cirkel zei.

‘Als hij heeft besloten, heeft hij het aan niemand verteld’, vertelde een oude vriend van Biden aan CNN. ‘Maar als hij hem kent, zal hij pas op het allerlaatste moment een definitieve beslissing nemen.’

Dit verhaal is bijgewerkt met opmerkingen die Kamala Harris vrijdag maakte en aanvullende rapportage over Nancy Pelosi’s benadering van de VP-selectie.

Arlette Saenz en Annie Grayer van CNN hebben bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *