Key Naga Group zegt dat de gouverneur de deal heeft aangepast en de “originele” overeenkomst vrijgeeft

RN Ravi of het Centrum moeten nog reageren op de beschuldigingen (Bestand)

Guwahati:

De grootste Naga-rebellengroep die betrokken was bij de 18-jarige vredesbesprekingen, de NSCN (Issac-Muivah), heeft wat zij de “originele kopie” noemden vrijgegeven van de raamovereenkomst uit 2015 die met het Centrum werd ondertekend. De groep beschuldigde RN Ravi – de gouverneur en de gesprekspartner van het Centrum – van het “aanpassen” van de oorspronkelijke raamovereenkomst en het “manipuleren van de inhoud” in kopieën die hij naar verluidt verspreidde onder andere Naga-groepen en het maatschappelijk middenveld. De heer Ravi of het Centrum moeten nog reageren op de beschuldigingen.

De verklaring van de NSCN (IM) komt dagen nadat de machtige rebellengroep zei dat er een “wegversperring” is voor de definitieve Naga-vredesovereenkomst en vroeg om de verwijdering van gouverneur RN Ravi als gesprekspartner van het Centrum.

De Naga-raamovereenkomst werd in 2015 ondertekend, maar sindsdien is er geen verdrag meer vanwege meningsverschillen over een aparte vlag en grondwet.

Vorig jaar versterkte de NSCN (IM) haar standpunt over haar eis voor een aparte vlag en grondwet – die het Centrum al had afgewezen. Behoudens de NSCN (IM), waren de andere Naga-groepen, die in 2017 bij het proces kwamen, klaar om de definitieve vredesovereenkomst te ondertekenen zonder een aparte vlag en grondwet.

In de verklaring die vanavond werd vrijgegeven, zei de NSCN (IM): “Tijdens de briefing van de parlementaire vaste commissie over het Naga-vredesakkoord met betrekking tot de kaderovereenkomst, verklaarde Ravi dat de contouren van de overeenkomst niet in de overeenkomst waren gespecificeerd”.

READ  Delhi sportschool werkt in het geheim; politie-inval, boekeigenaar wegens overtreding

Volgens de heer Ravi ging de kaderovereenkomst over de erkenning door de regering van het unieke karakter van de Naga-geschiedenis en “een begrip dat inclusieve regeling binnen de Indiase federatie zal plaatsvinden met inachtneming van het unieke karakter van de Naga-geschiedenis”.

“Hij verklaarde verder dat in de overeenkomst werd geïmpliceerd dat er een speciale regeling moet worden getroffen voor de Naga’s. Dit is gewoon Ravi’s verdraaide interpretatie van FA”, aldus de verklaring.

De NSNC (IM) heeft de voormalige hoofdminister van Nagaland SC Jamir er ook van beschuldigd “heimelijk samen te werken” met de heer Ravi om wegversperringen te creëren in het proces.

De groep beschuldigde de heer Ravi er ook van te hebben geprobeerd de “politieke kwestie van Naga aan te passen aan het constitutionele probleem van de wet en orde”.

“We hebben de moorden op NSCN (IM) -leden, huisinvallen, arrestaties en klopjachten door het National Investigation Agency (NIA) onder zijn supervisie gezien. De alomtegenwoordige Assam Rifles (AR) is hyperactief geworden sinds Ravi de gouverneur van Nagaland werd” de persverklaring verder toegevoegd.

De gesprekspartner draagt ​​het mandaat van de premier en de groep zei dat het met de heer Ravi heeft gesproken als gesprekspartner en niet als gouverneur.

“Maar aangezien Ravi onrust veroorzaakte tijdens het gesprek, gaf de premier het mandaat om het gesprek voort te zetten met een team van IB als een Fast Track Channel”, zei de groep, en drong er bij het Centrum op aan een besluit te nemen over de hangende punten.

Op 14 augustus had NSCN (IM) algemeen secretaris Thuingaleng Muivah in een verklaring gezegd dat het Centrum de soevereiniteit van de Naga’s had erkend door middel van de in 2015 ondertekende raamovereenkomst, waarbij hij herhaalde dat het ermee instemde dat Naga’s naast elkaar zullen bestaan, maar niet zullen fuseren met India.

READ  Kevin Hart verdedigt Ellen DeGeneres: het is 'gek' om haar hier doorheen te zien gaan
Written By
More from Aubrey Mason

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *