Kippenvleugels testen positief voor Covid-19 in China, maar er is geen bewijs van voedseloverdracht, zeggen experts

Inside a mass Covid-19 testing site in Beijing
Het coronavirus werd woensdag gedetecteerd op een oppervlaktemonster genomen van een partij kippenvleugels tijdens screening van geïmporteerd diepvriesvoedsel in het district Longgang in Shenzhen, zei de gemeentelijke overheid in een uitspraak. Ambtenaren noemden het merk niet.

Gezondheidsautoriteiten, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), hebben gezegd dat de mogelijkheid om het virus via voedsel op te vangen laag is.

De gezondheidsautoriteiten van Shenzhen hebben onmiddellijk mensen opgespoord en getest die mogelijk met het product in aanraking zijn gekomen, en alle resultaten waren negatief; alle gerelateerde producten in voorraad zijn afgesloten en negatief getest, aldus de verklaring.

De autoriteiten traceren nu gerelateerde producten van hetzelfde merk die al zijn verkocht, en hebben de ruimte waar de besmette kippenvleugels waren opgeslagen, gedesinfecteerd.

Brazilië heeft tot dusver meer dan 3,1 miljoen gevallen van coronavirus gemeld, de op een na hoogste ter wereld na de Verenigde Staten, volgens de cijfers van de Johns Hopkins University.

Het nieuws over de besmette kippenvleugels komt een dag nadat het coronavirus werd gevonden op de verpakking van garnalen die uit Ecuador, een ander Zuid-Amerikaans land, werden geïmporteerd in een restaurant in de oostelijke provincie Anhui tijdens een routine-inspectie, meldde de Chinese staatsomroep CCTV.

Sinds juli zijn er zeven gevallen waarin het virus werd aangetroffen op de verpakkingen van geïmporteerde visproducten in het hele land, van de provincie Shandong aan de oostkust tot de gemeente Chongqing in het westen, aldus berichten in de media.
Deze incidenten hebben aanleiding gegeven tot bezorgdheid over de veiligheid van geïmporteerd voedsel. Chinese gezondheidsautoriteiten hebben herhaaldelijk vertelde het publiek voorzichtig te zijn met het kopen van geïmporteerd vlees en zeevruchten. Op Chinese sociale media, sommige hebben opgeroepen tot opschorting van alle invoer van diepvriesproducten.

‘Geen bewijs’ van voedseloverdracht

De WHO zegt dat het “hoogst onwaarschijnlijk is dat mensen Covid-19 kunnen krijgen uit voedsel of voedselverpakkingen.” Volgens de CDC, het risico van infectie door het virus via voedselproducten, voedselverpakkingen of zakken wordt “zeer laag geacht”.

Beide organisaties wijzen erop dat het coronavirus zich meestal van persoon tot persoon verspreidt via ademhalingsdruppels wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat.

Hoewel het mogelijk is Covid-19 op te vangen door een oppervlak of voorwerp aan te raken – inclusief voedsel of voedselverpakkingen waarop het virus zit – en vervolgens uw mond, neus of mogelijk ogen aan te raken, wordt niet gedacht dat dit de belangrijkste is. manier waarop het virus zich verspreidt, volgens de CDC.

“Er is tot nu toe geen bewijs dat virussen die luchtwegaandoeningen veroorzaken, worden overgedragen via voedsel of voedselverpakkingen. Coronavirussen kunnen zich niet vermenigvuldigen in voedsel; ze hebben een dierlijke of menselijke gastheer nodig om zich te vermenigvuldigen”, zegt de WHO.

READ  Gorgc is verrast door de nieuwe toevoegingen aan Nigma Galaxy

David Hui Shu-cheong, expert op het gebied van ademhalingsgeneeskunde aan de Chinese Universiteit van Hong Kong, zei dat de geïmporteerde voedingsproducten die positief testten in China vrijwel zeker waren besmet tijdens het verpakken.

Maar hij zei dat het niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze besmettelijk zijn – de nucleïnezuurtests kunnen het RNA van een dood virus oppikken. Van deze restanten van het virus is bekend dat ze vals-positieve resultaten hebben veroorzaakt bij patiënten die hersteld zijn van het coronavirus, zoals in Zuid-Korea.

Als het virus dat uit de voedselproducten wordt gehaald, in laboratoria kan worden gekweekt, zijn ze besmettelijk, zei hij, eraan toevoegend dat het coronavirus vriestemperaturen kan overleven en nog steeds actief kan zijn wanneer het ontdooid is.

Verbeterde screening

De Chinese autoriteiten hebben de screening van geïmporteerde vlees- en zeevruchtenproducten verhoogd sinds juni, toen een uitbraak van het coronavirus in Peking voortkwam uit de grootste groothandelsmarkt voor levensmiddelen van de stad.

Beijing legt de hele stad een zachte vergrendeling op en verscherpt de uitgaande reizen naarmate besmettingen met het coronavirus zich verspreiden
Staatsmedia berichtten op het moment dat het virus werd ontdekt op een snijplank die werd gebruikt voor geïmporteerde zalm op de markt, waardoor supermarkten in de Chinese hoofdstad de zalm uit hun schappen moesten halen.
Maar functionarissen van het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie hebben geprobeerd de zorgen weg te nemen. “We kunnen niet concluderen dat zalm de bron van infectie is, alleen omdat nieuw coronavirus werd gedetecteerd op een snijplank van een verkoper”, zegt Wu Zunyou, hoofd epidemioloog bij de Chinese CDC. vertelde de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie.

Wu zei dat de snijplank in plaats daarvan besmet kon zijn door een geïnfecteerde eigenaar of klanten, of andere producten die het virus droegen.

In juli was er een nieuwe uitbraak van het coronavirus in de stad Dalian in de provincie Liaoning in het noorden van China gekoppeld aan een visbedrijf, dat zowel geïmporteerde als binnenlandse zeevruchten verwerkt.

De kop van dit verhaal is bijgewerkt om meer context toe te voegen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *