Koning Salman van Saudi-Arabië werd in het ziekenhuis opgenomen voor tests

Koning Salman van Saudi-Arabië werd in het ziekenhuis opgenomen voor tests

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – Koning Salman van Saoedi-Arabië is opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad, Riyad, voor medische tests als gevolg van een ontsteking van de galblaas, zei de koninklijke rechtbank van het koninkrijk maandag in een verklaring van het officiële Saudi Press Agency.

De verklaring zei dat de 84-jarige monarch wordt getest in het King Faisal Specialist Hospital. De korte verklaring bevatte geen verdere details.

Het ziekenhuis behandelt regelmatig leden van de koninklijke familie, waaronder onlangs degenen die het coronavirus hebben opgelopen. De faciliteit is gespecialiseerd in transplantatieoperaties, onderzoeks- en trainingsprogramma’s.

Koning Salman is aan de macht sinds januari 2015. Hij wordt beschouwd als de laatste Saoedische monarch van zijn generatie broers die de macht heeft behouden sinds de dood van hun vader en oprichter van Saoedi-Arabië, koning Abdulaziz.

Zijn gezondheid wordt nauwlettend in de gaten gehouden door waarnemers vanwege de absolute bevoegdheden die hij bekleedt als voorzitter van een van ’s werelds beste olieproducenten en een van de grootste economieën.

Koning Salman heeft zijn 34-jarige zoon, kroonprins Mohammed bin Salman, aangesteld als zijn opvolger. De assertieve en gedurfde leiderschapsstijl van de kroonprins, evenals zijn consolidatie van macht en buitenspel zetten van potentiële rivalen, is controversieel geweest.

Met de steun van zijn vader heeft prins Mohammed het koninkrijk de afgelopen jaren getransformeerd door het open te stellen voor toeristen en decennia van ultraconservatieve beperkingen op entertainment en vrouwenrechten uit te hollen, terwijl hij probeert de Saoedische economie te diversifiëren zonder afhankelijk te zijn van olie-export. De prins heeft ook tientallen activisten en critici vastgehouden, een verwoestende oorlog in Jemen begeleid en topleden van de koninklijke familie bijeengebracht in zijn zoektocht naar macht.

READ  Hier is 10 minuten niet-lineaire horror uit de Eerste Wereldoorlog, Amnesia: The Bunker van SOMA

De Saoedische koning is de afgelopen maanden niet in het openbaar gezien vanwege richtlijnen voor sociale afstand en zorgen over de verspreiding van het coronavirus binnen het koninkrijk, dat een van de grootste uitbraken in het Midden-Oosten heeft. Hij is echter te zien geweest in door de staat gerunde mediabeelden die virtuele vergaderingen met zijn kabinet bijwoonden en heeft gesprekken gevoerd met wereldleiders, waaronder tot voor kort ook met de regerende emir van Koeweit.

De nieuwe Iraakse premier Mustafa al-Kadhimi heeft maandag een gepland bezoek aan Saoedi-Arabië uitgesteld na nieuws over de toestand van de koning, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan. Een delegatie van Iraakse functionarissen was al aangekomen in Saoedi-Arabië ter voorbereiding op het bezoek. Dit zou al-Kadhimi’s eerste bezoek aan het koninkrijk als premier zijn geweest.

Koning Salman, die toezicht houdt op de heiligste plaatsen van de islam in Mekka en Medina, was kroonprins onder koning Abdullah en diende als minister van Defensie. Meer dan 50 jaar daarvoor was hij gouverneur van Riyad en hield hij toezicht op de evolutie van een kale stad naar een bruisende hoofdstad.

Op zondag onderging de 91-jarige heerser van Koeweit een “succesvolle” operatie waarbij de olierijke kroonprins tijdelijk de bevoegdheid moest krijgen om in zijn plaats te dienen, meldde het door de staat gerunde persbureau. Koeweit heeft nog niet uitgewerkt wat Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah vereiste om vanaf zaterdag een eerder onaangekondigde medische behandeling te zoeken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *