Malinese president Ibrahim Boubacar Keita, premier Boubou Cisse gevangen gehouden door rebellensoldaten

De president en premier waren “gearresteerd” in de woning van Ibrahim Boubacar Keita in Bamako.

Bamako, Mali:

Rebellerende troepen grepen de Malinese president Ibrahim Boubacar Keita en premier Boubou Cisse in een dramatische escalatie dinsdag van een maandenlange crisis.

De buurlanden in West-Afrika, samen met Frankrijk, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, veroordeelden de plotselinge muiterij en waarschuwden voor elke ongrondwettelijke machtswisseling in het fragiele land.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres eiste de “onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating” van Keita en Cisse, aangezien diplomaten in New York zeiden dat de Veiligheidsraad woensdag noodgesprekken zou houden.

“We kunnen je vertellen dat de president en de premier onder onze controle staan” nadat ze waren “gearresteerd” in Keita’s residentie in de hoofdstad Bamako, vertelde een rebellenleider, die om anonimiteit vroeg, aan AFP.

Boubou Doucoure, die werkt als de communicatiedirecteur van Cisse, bevestigde dat het paar was vastgehouden en in gepantserde voertuigen naar een legerbasis in de stad Kati was gereden, ongeveer 15 kilometer (negen mijl) verderop.

Mutineering-troepen hadden de basis uren eerder ingenomen voordat ze de controle over de omliggende straten overnamen en in konvooi naar de hoofdstad Bamako reden, volgens een AFP-journalist.

Een putsch uit 2012 die de weg opende naar Keita’s presidentschap begon in de Kati-basis – en al snel groeide de vrees voor een nieuwe couppoging in het beruchte onstabiele land.

Juichende menigten in het stadscentrum, die zich hadden verzameld om het aftreden van Keita te eisen, juichten de rebellen toe terwijl ze op weg waren naar de ambtswoning van de 75-jarige.

READ  LG OLED-tv's hebben een VRR-probleem, 2018-modellen krijgen geen AirPlay 2

Naarmate de dag vorderde, brachten het West-Afrikaanse blok ECOWAS, de Verenigde Staten en Frankrijk afzonderlijke verklaringen uit waarin ze hun diepe bezorgdheid uitten over de gang van zaken en drongen aan tegen regimeverandering.

De Franse president Emmanuel Macron had de crisis ook besproken met zijn collega’s in Nigeria, Ivoorkust en Senegal en sprak zijn “volledige steun uit voor de voortdurende bemiddelingsinspanningen van West-Afrikaanse staten”.

Zijn bureau had eraan toegevoegd dat hij “de poging tot muiterij die aan de gang was, veroordeelde”.

De AU zei in een verklaring dat het de arrestatie van Malinese politieke leiders “met kracht veroordeelt”, terwijl de EU aan de kaak stelde wat zij een “poging tot staatsgreep” noemde.

De gezant van de Verenigde Staten voor de regio, J. Peter Pham, sloot zich aan bij de oproepen tot terughoudendheid en herhaalde zijn verzet tegen elke “buitengrondwettelijke” verandering.

‘Stemmingswisselingen’

De plotselinge detentie van Keita en Cisse volgde op een schijnbaar verzoenende boodschap van de regering in Bamako – die de soldaten had aangespoord om een ​​dialoog aan te gaan.

“De waargenomen stemmingswisselingen weerspiegelen een zekere frustratie die legitieme oorzaken kan hebben”, zei het kantoor van Cisse in een verklaring, zonder verdere details te geven.

Het voegde eraan toe dat de regering open stond voor “broederlijke dialoog om alle misverstanden weg te nemen”.

Het drama viel samen met plannen van de oppositie om de protesten tegen Keita te hervatten.

Mali bevindt zich sinds juni in de greep van een diepe politieke impasse, waarbij de 75-jarige president steeds scherpere eisen stelt aan zijn ontslag.

READ  Chinese troepen trekken 2 km terug in Galwan-vallei, tonen nieuwe satellietbeelden

De beweging van 5 juni, zo genoemd naar de datum van haar eerste protest, heeft diepe woede gekanaliseerd over een barre economie, waargenomen corruptie bij de overheid en een brutaal jihadistisch conflict.

Maar haar anti-Keita-campagne raakte vorige maand in een crisis toen ten minste elf mensen werden gedood tijdens botsingen met veiligheidstroepen, gedurende drie dagen van onrust na een protest.

Oplopende spanningen

Mali is de spil van de door Frankrijk geleide inspanningen om jihadisten in de Sahel terug te dringen, en de buren van zijn bondgenoten willen voorkomen dat het land in chaos afglijdt.

Delen van zijn grondgebied vallen al buiten de controle van de regering, die worstelt om een ​​islamistische opstand te bedwingen die voor het eerst opkwam in 2012 en duizenden levens heeft geëist.

Het uitblijven van een einde aan dat conflict heeft geleid tot frustraties over het bewind van Keita in Mali, zeggen commentatoren.

De spanningen werden ook weer aangewakkerd in april, toen de regering lang uitgestelde parlementsverkiezingen hield, waarvan de resultaten nog steeds betwist worden.

ECOWAS stelde op 27 juli de vorming van een eenheidsregering voor terwijl Keita vasthield, maar het compromis werd botweg verworpen door de Beweging van 5 juni.

De coalitie heeft maandag gezworen om door te gaan met haar campagne om Keita te dwingen af ​​te treden.

Het verklaarde dat het dagelijkse protesten zou organiseren die vrijdag zouden uitmonden in een massabijeenkomst in Bamako.

(Behalve de kop, is dit verhaal niet bewerkt door NDTV-personeel en is het gepubliceerd vanuit een gesyndiceerde feed.)

Written By
More from Aubrey Mason

Amerikaanse viruscrisis wordt erger voordat het beter wordt, waarschuwt Donald Trump

Het zal waarschijnlijk helaas erger worden voordat het beter wordt, zegt Donald...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *