McAfee-e-mails over verlopen licenties: wat zit erachter en is het oplichterij? – Bedrogen?!

De afgelopen dagen hebben we een aanzienlijk aantal valse e-mails gezien namens antivirusbedrijf McAfee. E-mails zijn er in talloze vormen en vormen, waardoor het moeilijk kan zijn om een ​​bepaald exemplaar te onderscheiden. In principe gaat het over hetzelfde, dus het kan handig zijn om te weten wat dat zou kunnen zijn. Heb je hier te maken met oplichters? En wat willen ze van je?

Soms is een van die valse e-mailformaten geloofwaardiger dan de andere: soms lijkt het te mooi om waar te zijn, en soms denk je misschien: “Wat is deze oude, lelijke puinhoop?”

Het komt echter altijd op één ding neer: je abonnement verloopt – waarvan je helemaal niet zeker weet of je er ooit een hebt afgeschreven – dus je computer of laptop is kwetsbaar voor virussen. De vraag is dus of je je antivirus kunt updaten, via de link in de e-mail.

E-mails bevatten onderwerpregels zoals:

  • Upgrade uw digitale beveiliging!
  • Je bent niet veilig!
  • Licentie verlopen inhoud!
  • U moet uw McAfee-abonnement verlengen…
  • Het lijkt erop dat je bescherming is verlopen
  • Kritisch alarm!! Update nu om je apparaten veilig te houden…

Etc etc. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden:

Wat zit hier precies achter?

Dit is eerlijk gezegd niet 100% eenvoudig, hoewel we een aantal aannames kunnen maken.

De nieuwste links die we nu volgden, verwijzen naar het echte McAfee-domein, hoewel het onmogelijk is dat de antivirusontwikkelaar zelf achter deze e-mails zit: ze zullen ongetwijfeld doen wat nodig is om snel kwaadaardige domeinnamen te pakken of om te leiden naar McAfee zelf. , zodat nietsvermoedende bezoekers niet worden misleid door oplichters.

READ  IVN Zuid-Kennemerland lanceert nieuwe applicatie (wandel)route rondom Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Daarnaast is e-mail een ongebruikelijke manier om een ​​”update” te forceren: dit gebeurt meestal via een pop-up in het programma zelf. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is, maar het ontvangen van dergelijke e-mails is sowieso al reden genoeg om je hoofd te krabben als je zo’n e-mail ontvangt.

Kijk altijd goed naar wat eventuele links daadwerkelijk aangeven: de kans is groot dat het niet de domeinnaam of ontwikkelaar van de echte serviceprovider is, en dan weet je al genoeg. Af en toe ongewoon taalgebruik – soms lijkt het alsof teksten dwars door een vertaalmachine zijn gehaald – is ook een prima indicator waaruit je kunt opmaken dat je met oplichters te maken hebt.

E-mailadressen zijn gewijzigd door spoofing, zodat bijvoorbeeld blijkt dat DigiD of Schoolbank.nl de afzender is. Dit is waarschijnlijk een tactiek om te voorkomen dat u door e-mailfilters als spam wordt gemarkeerd.

De meest waarschijnlijke scenario’s zijn dat deze zorgen phishing, indien ransomware of ohm Helpdeskzwendel. Aangezien er veel verschillende valse e-mails in omloop zijn namens McAfee, zijn alle drie de opties waarschijnlijk mogelijk. Hieronder leggen we het kort uit.

phishing

In dit geval hopen de oplichters je via de valse “McAfee”-pagina te verleiden om een ​​abonnement af te sluiten: deze zogenaamde “vernieuwing” is immers nodig omdat je computer of laptop in groot gevaar verkeert zonder adequate antivirussoftware. Zodra de betaalmodule op het scherm verschijnt, gaat het mis: oplichters stelen je inloggegevens voor internetbankieren.

ransomware

Oplichters kunnen u ook misleiden om frauduleuze software te downloaden en te installeren. Je denkt dat het een update van je antivirus is, maar de realiteit is minder rooskleurig.

READ  B2B is saaie inhoud? Begin! Marketing feiten

Het kan ransomware zijn, elk frauduleus programma waarmee een aanvaller uw computer op afstand kan vergrendelen. U verliest dan de toegang tot belangrijke documenten en uw systeem is onbruikbaar tenzij u losgeld betaalt: voor gewone consumenten is het meestal enkele honderden euro’s, meestal in bitcoin. Heel irritant.

Helpdeskfraude

Ook helpdeskfraude is denkbaar. Via een nepwebsite communiceer je met zogenaamd “McAfee”-helpdeskpersoneel, die in feite oplichters zijn. Om u door het installatieproces te leiden, moet u een programma installeren dat lijkt op TeamViewer, zodat de helpdesk uw computer op afstand kan overnemen. Dit zou de succesvolle installatie van de update moeten versnellen.

Sterker nog, kwaadwillenden hopen toegang te krijgen tot gevoelige informatie, waaronder inloggegevens voor internetbankieren. Vaak zijn ze slim, slim en weten ze je bijvoorbeeld tot het nodige “push” te duwen. Bent u eenmalig lid? Dan is je banksaldo snel weg voordat je het doorhebt.

More from Madison Garrett
iOS 14.5 uit: download het voor deze nieuwe functies!
Apple heeft zojuist iOS 14.5 voor de iPhone uitgebracht. Voor iPad werd...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *