Microsoft overweegt miljarden te investeren in Apple om te kunnen concurreren met de zoekmachine van Google

Microsoft overweegt miljarden te investeren in Apple om te kunnen concurreren met de zoekmachine van Google

(Bloomberg) — Microsoft Corp. overwoog in 2016 enkele miljarden dollars te investeren in een deal met Apple Inc. om van zijn Bing-zoekmachine de standaard in Safari te maken en beter te kunnen concurreren met Alphabet Inc.’s dominante Google Inc. en de CEO van Microsoft. Hij getuigde donderdag in de rechtbank.

Meest gelezen van Bloomberg

Microsoft-CEO Satya Nadella had als onderdeel van de gesprekken een ontmoeting met Apple-CEO Tim Cook, zegt John Tainter, vice-president bedrijfsontwikkeling bij Microsoft, die op de stand staat tijdens het antitrustproces van het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington tegen Alphabet. Microsoft zou onder de voorwaarden van de deal een verlies van meerdere miljarden dollars hebben geleden, maar zou Bing hebben gesteund, waardoor het uiteindelijk meer marktaandeel en omzet kon veroveren, zei Tainter.

De softwaregigant had een deal gesloten met Apple om Bing in Siri en Spotlight te gebruiken, een functie van Apple om van 2013 tot 2017 apps op iPhones te helpen vinden, maar wilde dat uitbreiden naar Safari. In plaats daarvan heeft Google uiteindelijk zijn eigen deal met Apple uitgebreid met producten die voorheen Bing gebruikten.

Bij dit soort zoekmachinedeals deelt Microsoft of Google met Apple de advertentie-inkomsten die verband houden met zoekopdrachten van gebruikers. Omdat Bing veel kleiner was dan Google, had Microsoft Apple een veel groter percentage van de omzet moeten bieden dan Google, en zou het geld hebben verloren door de deal, althans in eerste instantie, zei Tainter.

“Op de korte termijn zou het heel negatief zijn geweest. We vertelden het bestuur dat we overwogen een passieve investering van meerdere miljarden dollars te doen om dit te ondersteunen”, aldus Tainter.

READ  Niets zegt dat de telefoon iMessage zal hacken en Blue Bubbles naar Android zal brengen - Ars Technica

Hij zei dat de voorwaarden zo negatief waren dat Microsoft-managers met het bestuur bespraken hoe ze deze aan de aandeelhouders konden uitleggen.

In 2018 voerden Microsoft en Apple opnieuw serieuze discussies over samenwerking op het gebied van onderzoek buiten de Verenigde Staten. Tainter zei dat Microsoft ‘spelregels’ heeft ontwikkeld voor de investeringen die het gaat doen om zijn zoekfunctie te verbeteren.

“Het ging erom hen het vertrouwen te geven dat we de overstap konden maken”, zei hij.

Standaard van Samsung

Microsoft probeerde Samsung Electronics er ook van te overtuigen zijn Bing-zoekmachine als standaard op zijn smartphones te gebruiken, aldus Tainter.

“Zelfs als economen uitblinken in het samenwerken met Microsoft, zullen ze niet van Google afstappen”, zei Tainter over Samsung.

In een e-mail van 15 december 2019 die aan de rechtbank werd gepresenteerd, drong Tainter er bij Nadella op aan om te stoppen met het onder druk zetten van de toenmalige Samsung-chef Dong Jin Koh, beter bekend als DJ, om de standaardzoekopdracht te wijzigen.

“Ik heb heel openhartige feedback gekregen van het Samsung-team dat DJ duidelijk heeft gehoord dat je hier iets wilt doen, maar dat ze geen grote stap willen zetten vanwege de samenwerking met Google, maar DJ is te beleefd om nee te zeggen ”, schreef Tainter.

Jarenlang heeft hij er bij leidinggevenden van Samsung op aangedrongen om Microsoft op zijn minst een standaard zoekaanbod op zijn telefoons te laten aanbieden, zei Tainter, verwijzend naar het voorbeeld van Apple.

“Ook al wonnen we niet, we hielpen Apple meer geld te verdienen en kostten Google meer geld”, aldus Tainter. Maar de leidinggevenden van Samsung zeiden: “John, het is het niet eens waard. We willen die weg niet inslaan.”

READ  Teenage Mutant Ninja Turtles Arcade: Wrath of Mutants recensie

(Voegt details toe over Samsung-onderhandelingen vanaf de zevende alinea. Een eerdere versie van het verhaal corrigeerde de spelling van het alfabet.)

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

©2023 Bloomberg L.P

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *