“My Supporters Hurt”, zegt Sachin Pilot, Crisis uitleggend

NDTV News

De huidige crisis in Rajasthan, slechts enkele maanden na een vergelijkbare onderlinge strijd die culmineerde in de val van de regering van Kamal Nath in Madhya Pradesh, legt de onverzadigbare honger van de congrespartij naar zelfvernietiging bloot. Aan de basis van de crisis ligt niet alleen het onvermogen om Sachin Pilot zijn verdienste te geven, maar ook de schijnbare hulpeloosheid of onwil van de centrale leiding van de partij om Ashok Gehlot te beteugelen.

Zowel Gehlot als Pilot staan ​​op gespannen voet sinds de laatste werd benoemd tot hoofd van de congreseenheid in Rajasthan na de vernederende nederlaag van de partij bij de parlementsverkiezingen van 2013, waarin de partij slechts 21 zetels behaalde. Het meest recente vlampunt en een dat de regering in gevaar dreigt te brengen, is de kennisgeving die de politie van Rajasthan aan Sachin Pilot heeft gedaan op grond van artikel 124 (B) over opruiing en samenzwering 120 (B). De eerste minister, die toevallig ook de portefeuille van het ministerie van Binnenlandse Zaken in zijn bezit heeft, heeft de politie opgedragen onderzoek te doen naar pogingen om zijn partij-MLA’s om te kopen om ze te laten springen.

Piloot en zijn aanhangers zijn woedend. Ze zien dit als een zoveelste poging om de vice-eerste minister te vernederen en te ondermijnen. “Is dit de beloning voor het wegwerken van zijn sokken en het terug aan de macht brengen van de partij na de vernederende nederlaag van 2013”, zegt een minister in de regering van Rajasthan. Als we de aanhangers van Pilot mogen geloven, is dit slechts een van de reeks “opzettelijke en bewuste pogingen om de vice-eerste minister te ondermijnen, te ondermijnen en te vernederen”.

Nu lijken Pilot en zijn aanhangers klaar voor een confrontatie. Ze boycotten de door Gehlot in Jaipur georganiseerde bijeenkomst op zondagavond en kamperen in plaats daarvan in Delhi om ervoor te zorgen dat de centrale leiding van de partij het probleem oplost. De BJP wacht ondertussen aan de zijlijn om weer een door het Congres geleide regering te destabiliseren, mocht de gelegenheid zich voordoen.

Piloot is voorlopig niet bereid een Scindia te doen door over te steken naar de BJP, maar wil ook niet eindeloos wachten. Hij hoopt nog steeds dat het centrale leiderschap zal ingrijpen en de situatie zal redden van het failliet gaan. “Niemand wil zijn huis verlaten, maar kan dit soort vernedering niet blijven verdragen; mijn MLA’s en supporters zijn enorm gekwetst en ik zal naar ze moeten luisteren”, vertelde hij me eerder vanavond aan de telefoon. Hij ontmoette Rahul Gandhi enkele weken geleden en beoordeelde hem van de situatie, hij heeft ook K. C. Venugopal en Ahmed Patel in detail geïnformeerd over de situatie, de centrale leiding moet nog reageren met een benoeming om het probleem op te lossen.

Deze terughoudendheid om in te grijpen begint zelfs hoge partijleiders publiekelijk tot wanhoop te drijven. Voormalig vakbondsminister Kapil Sibal tweette vanmiddag: “Bezorgd om onze partij, zullen we pas wakker worden nadat de paarden zijn gesprongen”. Hij lijkt het populaire sentiment in de partij te herhalen. Velen zijn van mening dat de crisis in Rajasthan onvermijdelijk was en toch heeft niemand er iets aan gedaan. De kiem van deze confrontatie werd gezaaid toen de centrale leiding in december 2018 de leiding van de staat voorzette tussen Gehlot als Chief Minister en Pilot als zijn plaatsvervanger. Het Pilot-kamp is van mening dat hem op onterechte wijze het hoofdministerschap was ontnomen nadat hij had geslogd om de partij in de staat weer tot leven te wekken.

De regeling van de machtsverdeling had kunnen werken als de centrale leiding ervoor had gezorgd dat de leiders samen werkten en Pilot het respect en de autonomie kreeg die bij de post van adjunct horen. In het openbaar stelt Gehlot dat er in Pilot niets mis is met ambities van de eerste minister. “Elke partijwerker streeft naar de topbaan, het kan geen kwaad als hij minister-president wil worden”, zegt Gehlot. De realiteit is echter dat Gehlot over zijn schouder bleef kijken en zich soms samenzweringen voorstelde waar die niet bestonden. Hun relatie was disfunctioneel om te beginnen en hun ongemak in elkaars aanwezigheid was maar al te duidelijk in de weinige openbare verschijning die ze samen maakten.

De Gandhi’s kunnen de situatie achterhalen door in te stappen met een duidelijke en eerlijke afbakening van het werk tussen de twee leiders. Naar alle waarschijnlijkheid zal de regering voorlopig overleven, maar tenzij de centrale leiding de twee leiders neerlegt om een ​​minnelijke werkregeling op te stellen, is een nieuwe opflakkering waarschijnlijk. Een disfunctionele regering en een leiderschap in oorlog met zichzelf zullen op zijn best een zwakke eend zijn.

(De schrijver is een senior journalist en politiek analist.)

Disclaimer: de meningen in dit artikel zijn de persoonlijke meningen van de auteur. De feiten en meningen in het artikel weerspiegelen niet de opvattingen van NDTV en NDTV aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid hiervoor.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *