Nature Today | Backtrack gek op Zeeuws bolussen

Vorig jaar herstelde Het Zeeuwse Landschap een natte duinvallei in het natuurgebied Oranjezon op Walcheren. Hierdoor ontstond kaal zand met vochtige depressies. Een ideale biotoop voor rugstreeppadden die zich daar dit voorjaar massaal hebben voortgeplant. Deze vochtige valleien trekken ook grazers aan. Ze verblijven graag aan het water en poepen daarom ook daar. Dit blijkt een ideale combinatie te zijn voor de rugstreeppadden.

Onderdak, eten en schaduw

Hoe ontsnapt een rugstreeppad in de duinen op een zeer warme dag aan de hitte? Als het te warm wordt, graven de padden zich in het duinzand tot een diepte die vochtig en koel genoeg is. Maar de paardenmesthopen zijn een populair alternatief. Ze bieden beschutting, schaduw en veel voedsel door de grote aantallen vliegen en kevers die naar de mest komen. Zeker als de aanwezige dominante hengsten zich opnieuw poepen over een bestaande hoop van een andere hengst of merrie. De verse mest trekt nieuwe insecten aan en de oude mest biedt goede schuilplaatsen. Op elke hoop leven tien tot twintig jonge rugstreeppadden, soms samen met een jonge gewone pad.

Betere bolussen dan flans

Jonge rugstreeppadden gebruiken ook rundermest als voerstation. Doordat rundermest in platte taarten zit, biedt deze minder beschutting dan paardenmest en komen er dus beduidend minder jonge padden voor.

Vijf rugstreeppadden op konik-mest

Poep moet leven!

In veel natuurgebieden leven grote grazers, zoals paarden en runderen, het hele jaar door vrij in de natuur. Ze blijven gezond door hun gevarieerde menukeuze, deels bestaande uit wormafstotende kruiden, en het ruime oppervlak waarop ze leven. Hierdoor is de kans op herbesmetting met wormen klein. In tegenstelling tot paarden en runderen op boerderijen hebben ze daardoor weinig last van gastro-intestinale parasieten en worden daarom niet of slechts uitzonderlijk ontwormd met medicijnen. Dat is goed nieuws voor de natuur. De ontwormingsmiddelen zijn giftig voor andere dieren. En de gevolgen zijn groot: de medicijnresten komen in de mest terecht en blijven daar actief, waardoor ze mestkevers en talloze andere nuttige insecten volledig onbedoeld doden.

READ  Top 10 iPhone-achtergronden van deze week

Een rugstreeppad klimt op een hoop konikmest

Gezonde mest is een bron van leven

Mest zonder medicijnresten daarentegen is een bron van leven en levert voedsel aan vele honderden soorten insecten en hun larven. De insecten zetten de voedingsstoffen in de poep om en verdelen ze zodat deze door de begroeiing kan worden opgenomen. Daarom werkt ARK samen met partners aan het project “Poep moet leven!” werd gestart om beheerders, boeren en bezoekers van natuurgebieden de waarde van medicijnvrije meststoffen te laten zien.

Deze illustratie over de sleutelrol van gezonde poep is gratis in groot formaat te downloaden via de ARK web (geef) winkel.  Klik op de afbeelding om er direct naartoe te gaan.

Meer informatie

Tekst: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling; Erwin Put, Het Zeeuwse landschap; Esther Linnartz, GRATIS natuur
Foto’s: Esther Linnartz, GRATIS natuur
Illustratie: Jeroen Helmer

More from Madison Garrett

Nieuws uit Berkelland »film: Erika Klein Kranenbarg heeft een“ klik ”met Berkelland

Door Redactie op 03-10-2020 Het is een feit dat u zich geen...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *