Nieuw-Zeelandse coronavirus: door het land geprezen wereldleider in het behandelen van Covid-19-deals met een nieuwe uitbraak

New Zealand just hit a milestone in its fight against Covid-19

Het nieuwe cluster, dat nu in totaal 17 gevallen telt, heeft het land ertoe aangezet zijn meest dichtbevolkte stad onder lockdown terwijl de autoriteiten zich haasten om de bron van de uitbraak op te sporen. Nieuw-Zeeland telt nu 36 actieve besmettingen, waaronder geïmporteerde gevallen. In totaal heeft het land gerapporteerd 1.238 bevestigde gevallen en 22 doden.

Autoriteiten waarschuwen dat het aantal gevallen waarschijnlijk zal toenemen, waardoor het vooruitzicht wordt gewekt dat een driedaagse lockdown in Auckland kan worden verlengd en de datum van de aanstaande algemene verkiezingen van het land in twijfel wordt getrokken.

“Zoals we allemaal hebben geleerd van onze eerste ervaring met Covid, groeit het zodra je een cluster identificeert voordat het vertraagt”, zei premier Jacinda Ardern donderdag op een persconferentie. ‘We mogen verwachten dat dat hier het geval is.’

De uitbraak van Nieuw-Zeeland is een dramatische ommekeer in de gebeurtenissen voor het land, dat werd aangekondigd als een wereldleider in de manier waarop het de uitbraak behandelde. Maandenlang was het leven grotendeels weer normaal, en het land ging 102 dagen zonder een lokaal verworven zaak.

Maar dinsdag meldde Nieuw-Zeeland dat een gezin van vier personen in Auckland besmet was met het coronavirus, ondanks dat ze geen geschiedenis hebben van buitenlandse reizen en geen verband hebben met bekende gevallen. Dat was voor Ardern aanleiding om de coronavirusbeperkingen opnieuw in te voeren, waaronder het afsluiten van de toegang tot bejaardentehuizen, de sluiting van Auckland en het beperken van bijeenkomsten in het hele land tot niet meer dan 100 mensen.

READ  Jackie Robinson's editie van MLB The Show heeft een upgrade voor de next-gen console

Donderdag kondigde de Nieuw-Zeelandse Directeur-Generaal van Gezondheid, Dr. Ashley Bloomfield, de 13 nieuwe lokaal overgedragen gevallen aan, die allemaal verband hielden met de oorspronkelijke vier.

Het blijft onduidelijk wat de laatste uitbraak heeft veroorzaakt. Maandenlang heeft Nieuw-Zeeland strenge immigratiecontroles opgelegd – op enkele uitzonderingen na is de grens gesloten voor alle niet-Nieuw-Zeelanders, en iedereen die het land binnenkomt moet 14 dagen in een quarantainevoorziening van de staat doorbrengen.

Autoriteiten hebben genoomsequencing gebruikt om de bron van de uitbraak te onderzoeken, maar hebben geen verband gevonden tussen de gemeenschapsgevallen en geïmporteerde gevallen in de beheerde quarantainefaciliteiten voor isolatie in Nieuw-Zeeland, zei Bloomfield. “Wat we wel weten is dat de genoomsequentie van de nieuwe gevallen in grote lijnen het meest lijkt op de patronen uit het Verenigd Koninkrijk en Australië”, zei hij.

Een van de oorspronkelijke vier werkte bij Americold, een Amerikaans temperatuurgecontroleerd magazijnbedrijf. Donderdag maakten de autoriteiten bekend dat nog drie Americold-personeelsleden positief waren getest, en zeven van de donderdag aangekondigde gevallen zijn familieleden van Americold-medewerkers.

Autoriteiten testen oppervlakken in het magazijn van Americold voor Covid-19, maar Ardern benadrukte dat de meest waarschijnlijke oorzaak van de uitbraak de overdracht van mens op mens was. ‘We willen alles uitsluiten’, zei ze.

De nieuwe cluster van Nieuw-Zeeland komt slechts enkele weken verwijderd van een nationale verkiezing die gepland staat voor 19 september. Het parlement zou woensdag worden ontbonden, maar Ardern heeft dat uitgesteld tot 17 augustus – en ze moet nog aankondigen of de verkiezingen doorgaan zoals oorspronkelijk gepland.

Het land hoopt dat het een vergelijkbare situatie kan vermijden als zijn buurland Australië, waar de staat Victoria elke dag honderden nieuwe gevallen meldt. De staat heeft momenteel meer dan 7.800 actieve gevallen en heeft minstens 275 sterfgevallen door het coronavirus gemeld, vanaf donderdag. Net als Nieuw-Zeeland legde Australië strikte grenscontroles op, maar de huidige uitbraak is in verband gebracht slechte praktijken bij de grens.

Woensdag benadrukte Ardern dat de situatie in Australië – en de situatie in landen over de hele wereld – aantoonde hoe belangrijk het voor Nieuw-Zeeland was om zich aan de nieuwe beperkingsregels te houden.

READ  Met Warzone 2.0 kun je je bij je vijanden voegen, wat regels zijn

“Onze reactie op het virus heeft tot dusver gewerkt, het heeft onze economie en onze gemeenschappen geopend, en het heeft Nieuw-Zeelanders vrijheden gegeven die we koesterden, en we willen er allemaal zo snel mogelijk weer naartoe. Maar succes hangt af van ons werk. samen, ‘zei ze.

“We weten hoe we dit moeten verslaan, maar we weten ook dat we niet ver hoeven te zoeken om te zien wat het kan betekenen als we er niet bovenop komen.”

Isaac Yee van CNN heeft bijgedragen aan het rapporteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *