Olympische sponsor Toyota trekt tv-advertenties met betrekking tot games in Japan

TOKYO (AFP) – Toyota zal tijdens de Spelen van Tokio geen advertenties in Olympische stijl op de Japanse televisie uitzenden, ondanks dat het een van de grootste bedrijfssponsors van het Internationaal Olympisch Comité is.

De buitengewone beslissing van de grootste autofabrikant van het land onderstreept hoe polariserend de games in Japan zijn, aangezien het aantal COVID-19-infecties steeg voorafgaand aan de openingsceremonie van vrijdag.

“Er zijn veel problemen met deze games die moeilijk te begrijpen zijn gebleken”, vertelde Jun Nagata, Chief Communications Officer van Toyota, maandag aan verslaggevers.

CEO Akio Toyoda, kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, zal niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie. Dat ondanks zo’n 200 Olympische en Paralympische atleten aangesloten bij Toyota, waaronder zwemmer Takeshi Kawamoto en softbalspeler Mio Goto.

Nagata zei dat het bedrijf de atleten zal blijven ondersteunen.

Sponsor zijn van de Olympische Spelen gaat meestal over het gebruik van de spellen als platform voor merkpromotie. Maar de associatie met games uit het pandemische tijdperk kan door sommigen worden gezien als een potentieel marketingprobleem.

Masa Takaya, een woordvoerster van Tokyo 2020, zei dat sponsors hun eigen beslissingen nemen over hun berichten.

“Er zijn gemengde publieke gevoelens over de spelen”, zei Takaya.

“Ik moet benadrukken dat deze partners en bedrijven de Spelen van Tokyo 2020 zeer hebben gesteund. Ze zijn enthousiast over de realisatie van deze Spelen.”

Het bedrijf heeft geen plannen om de Olympische marketingplannen in de Verenigde Staten aan te passen

“Het mediaplan voor de wereldwijde reclamecampagne voor de Olympische en Paralympische Spelen wordt beheerd door individuele landen en regio’s. In Japan had het lokale Toyota-kantoor eerder besloten de campagne niet uit te zenden uit gevoeligheid voor de COVID-19-situatie in dat land, Toyota Motor North America zei in een verklaring. In de Verenigde Staten is de campagne al landelijk vertoond en zal tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2020 zoals gepland met onze mediapartners worden vertoond.

READ  Rust krijgt drones voor bezorging zodat je clan Amazon kan doden

Toyota Motor Corp. tekende in 2015 als wereldwijde Olympische sponsor in een 8-jarige deal ter waarde van bijna $ 1 miljard, en werd daarmee het eerste autobedrijf dat zich bij het spraakmakende marketingprogramma van het IOC aansloot.

De sponsoring, die wereldwijd begon in 2017, loopt door tot de Olympische Spelen van 2024 en omvat drie opeenvolgende Olympische Spelen in Azië, waaronder de Spelen in Tokio.

De Olympische Spelen in Tokio, die al een jaar zijn uitgesteld, gaan door, hoewel de Japanse hoofdstad onder de noodtoestand verkeert.

Het is echt een speciale Olympische Spelen voor televisie waar de meeste evenementen, inclusief de openingsceremonie, zonder toeschouwers op locaties gaan. Sommige hoogwaardigheidsbekleders zullen waarschijnlijk aanwezig zijn, zoals de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach en keizer Naruhito.

Toyota is een van de meest vertrouwde merken in Japan. De maker van de luxe Prius Hybrid- en Lexus-modellen is trots op zijn kwaliteitscontroles, met ultra-efficiënte “just-in-time”-productiemethoden die over de hele wereld worden geprezen en nagevolgd.

Uit opiniepeilingen blijkt de wijdverbreide bezorgdheid onder de Japanners over tienduizenden Olympische deelnemers die het land binnenkomen tijdens een pandemie. Sommige zijn al positief getest voor Covid.

Motoyuki Nitsuma, een fabrieksarbeider die bij het recente protest van Tokio tegen de Olympische Spelen op een emmertje klopte, zei dat hij het idee om te juichen voor het nationale team niet leuk vond, en de pandemie heeft die boodschap duidelijk gemaakt.

“De tijd van competitie is voorbij. Nu is het tijd om samen te werken. We hadden de games nooit mogen hebben.”

READ  PS5 Walmart-aanvulling: momenteel niet op voorraad - hier is waar je het vervolgens kunt krijgen

____

Associated Press-videograaf Johnson Lay heeft bijgedragen aan dit rapport.

____

Yuri Kageyama op Twitter https://twitter.com/yurikageyama

____

Meer AP Olympische Spelen: https://apnews.com/hub/Olympics en https://twitter.com/AP_Sports

More from Madison Garrett

Capcom Arcade Stadium brengt meer retroactie om begin volgend jaar over te schakelen

Naast Ghosts ‘n Goblins Resurrection, Capcom Arcade Stadium werd ook onthuld. Het...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *