PM Narendra Modi terug in Ayodhya na 29 jaar, legt zilveren steen voor Ram Temple

NDTV News

Ayodhya Event: PM Modi ontmoette Yogi Adityanath toen hij in Ayodhya landde.

Hoogtepunten

 • Ayodhya is een rel van kleuren voor het grootse evenement
 • De ceremonie werd op grote schermen in het hele land uitgezonden
 • Tempelcampagne markeerde de opkomst van BJP als een nationale kiesmacht

Ayodhya / New Delhi:
Premier Narendra Modi keerde na 29 jaar vandaag terug naar Ayodhya voor de “Bhoomi Pujan” of baanbrekende ceremonie voor een Ram-tempel op de locatie die decennialang werd betwist totdat het Hooggerechtshof vorig jaar het eigendom overdroeg aan hindoes. PM Modi, in een gouden zijden kurta en witte dhoti, arriveerde per helikopter in de stad aan de rivier, waar hij op verschillende locaties zal bidden voordat hij een zilveren steen van 40 kg legt om het symbolische begin van een grote tempel te markeren op de plek die velen geloven is de geboorteplaats van Lord Ram. De historische gebeurtenis toont de triomf van een van India’s langste campagnes, een campagne die weerklank vond bij miljoenen in binnen- en buitenland. Ayodhya is een oproer van kleuren voor het evenement dat ook voldoet aan een beloofde kern van tientallen jaren in de ideologie van de regerende BJP.

Hier is je spiekbriefje met tien punten voor dit grote verhaal:

 1. PM Modi droeg eerst een masker en bad eerst in de Hanumangarhi-tempel – een heiligdom voor Lord Hanuman. Hij ging naar Ramjanmabhoomi of de geboorteplaats van Lord Ram om te bidden in het heiligdom tot “Ram Lalla”, de jonge Lord Ram, voordat hij verder ging naar de plaats van de belangrijkste “Bhoomi Pujan” -ceremonie.

 2. PM Modi, die in 1990 een van de organisatoren was van de landelijke campagne voor een tempel op de plek waar ooit de Babri-moskee uit de 16e eeuw stond, ging zitten voor rituelen voordat hij een zilveren steen legde om de bouw van de tempel te symboliseren.

 3. In Hanumangarhi kreeg premier Modi een hoofddeksel van de hogepriester. Priester Raju Das zei dat volgens de legende geen enkel werk compleet is zonder de zegeningen van Lord Hanuman.

 4. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath, Mohan Bhagwat – het hoofd van de ideologische mentor van de BJP, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), en ongeveer 170 spirituele leiders woonden de ceremonie bij. Iqbal Ansari, een procesadvocaat in het geschil over de tempelmoskee, was de eerste die werd uitgenodigd.

 5. BJP-veteranen LK Advani – die in de jaren negentig de Ram-tempelbeweging leidde – en Murli Manohar Joshi woonden het evenement bij via een videoconferentie vanwege voorzorgsmaatregelen voor het coronavirus. De Ram Janmabhoomi Teertha Kshetra Trust, belast met de bouw van de tempel, zou naar verluidt de twee leiders op het laatste moment hebben uitgenodigd. Uma Bharti, een andere belangrijke BJP-leider van de tempelcampagne, woont de ceremonie in Ayodhya bij nadat ze eerder had gezegd dat ze weg zou blijven als coronavirus-voorzorgsmaatregel.

 6. De tempelcampagne markeerde de opkomst van de BJP als nationale kiesmacht. In de jaren negentig nam LK Advani een rath yatra om te pitchen voor een Ram-tempel op de plaats waar de 16e-eeuwse Babri-moskee stond. Op 6 december 1992 werd de moskee met de grond gelijk gemaakt door activisten die geloofden dat ze was gebouwd op de ruïnes van een oude tempel die de geboorteplaats van Lord Ram markeerde. Bij de rellen die volgden stierven meer dan 2000 mensen.

 7. Vorig jaar, nadat verschillende pogingen tot bemiddeling waren mislukt, heeft het Hooggerechtshof een historisch vonnis uitgesproken waarin het 2,77 hectare land werd overgedragen dat door zowel hindoes als moslims werd opgeëist voor een ram-tempel. De rechtbank beval een stuk grond van vijf hectare op een andere locatie in Ayodhya voor een moskee.

 8. De festiviteiten van vandaag, gehouden in een tijd die wordt aanbevolen door astrologen, worden enorm ingeperkt vanwege de strijd tegen het coronavirus met meer dan 50.000 dagelijkse infecties. Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah is in het ziekenhuis opgenomen met het virus. Een priester en 14 dienstdoende politieagenten in de buurt van de tempel zijn ook positief getest.

 9. De ceremonie werd uitgezonden op grote schermen in het hele land en zelfs op de enorme displays op Times Square in New York. Grond van bijna 2.000 heilige plaatsen in India en water van ongeveer 100 heilige rivieren zullen worden gebruikt in het tempelfundament.

 10. Afbeeldingen die maandag werden vrijgegeven van het tempelontwerp, toonden een groot stenen gebouw met drie verdiepingen met meerdere torentjes, pilaren en koepels. De tempel wordt 161 voet lang.

READ  Yankees 'Aaron Boone blij met de efficiëntie van de eerste training

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *