Puerto Rico schorst de primaire stemming in centra zonder stembiljetten

Puerto Rico schorst de primaire stemming in centra zonder stembiljetten

SAN JUAN, Puerto Rico – Puerto Rico werd zondag gedwongen om het stemmen voor voorverkiezingen gedeeltelijk op te schorten die waren ontsierd door een gebrek aan stembiljetten, toen ambtenaren de president van de verkiezingscommissie van het Amerikaanse grondgebied riepen af ​​te treden.

De voorverkiezingen voor stembureaus die aan het begin van de middag geen stembiljetten hadden ontvangen, zullen naar verwachting worden verplaatst, terwijl de stemming elders zou worden voortgezet, aldus de commissie.

“Ik heb op Amerikaanse bodem nog nooit zoiets gezien als wat hier in Puerto Rico zojuist is gedaan. Het is een schande voor onze regering en onze mensen, ”zei Pedro Pierluisi, die tegen Regering Wanda Vázquez vecht, om de genomineerden te worden voor de pro-statehood New Progressive Party.

De president van die partij, Thomas Rivera Schatz, hield samen met de president van de belangrijkste oppositiepartij Popular Democratic Party een gezamenlijke persconferentie en zei dat ze het erover eens waren dat de resterende voorverkiezingen op 16 augustus zouden plaatsvinden. Andere politici voerden aan dat de hele primaire worden gesloopt en op een andere datum worden vastgehouden.

Een ongelovige Schatz merkte op dat er nog steeds vrachtwagens met stembiljetten binnen geparkeerd stonden op het hoofdkantoor van de commissie terwijl ze daar spraken.

“De vraag is: waarom zijn ze niet vertrokken?” hij zei.

Honderden gefrustreerde kiezers die de vereiste gezichtsmaskers droegen en een piek in COVID-19-zaken trotseerden, werden weggestuurd uit centra in Puerto Rico omdat ambtenaren hen vertelden dat er geen stembiljetten beschikbaar waren.

De situatie maakte kiezers en politici van alle niveaus woedend toen ze de verkiezingscommissie van Puerto Rico de schuld gaven en een verklaring eisten voor de stembiljetten die tegen de middag slechts een handvol stembureaus bereikten.

READ  Ellen Degeneres death hoax gaat viraal

“Dit is verontwaardigd, beledigend en een poging tegen de democratie van ons land”, zei Marcos Cruz, burgemeester van de noordelijke stad Vega Baja, die nog steeds op stemmingen wachtte.

Kiesfunctionarissen wachten op stembiljetten die aankomen in een stemcentrum in Carolina, Puerto Rico

AP / Danica Coto

puerto-rico-voting-2

Verkiezingsfunctionarissen informeren aankomende kiezers dat de stembiljetten niet zijn aangekomen bij een stemcentrum in Carolina, Puerto Rico

AP / Danica Coto

Volgende

Een vrouw van een in diskrediet gebracht antimasker “bureau” werd betrapt op …


Ondertussen probeerden ambtenaren van de twee belangrijkste partijen van het eiland oplossingen te vinden terwijl ze de kiezers aanspoorden om nog steeds te verschijnen in centra die open bleven.

Yadira Pizarro, een 44-jarige lerares, had geen geduld meer in een stemcentrum met luiken in Carolina, waar ze meer dan vier uur had gewacht onder een zinderende zon.

“Ik kan dit niet geloven. Dit is een ernstige nalatigheid, ‘zei ze.

Een van de meest nauwkeurig bekeken races op zondag is die van de pro-statehood Progressive New Party, waarin twee kandidaten zijn geplaatst die als vervangende gouverneurs dienden na de politieke onrust van vorig jaar. Vázquez staat tegenover Pierluisi, die van 2009 tot 2017 Puerto Rico vertegenwoordigde in het Congres. Pierluisi was kortstondig gouverneur nadat gouverneur Ricardo Rosselló in augustus 2019 aftrad na wijdverbreide straatprotesten over een gelekte chat met godslastering en corruptie bij de overheid. Maar het Hooggerechtshof van Puerto Rico oordeelde dat Vázquez, toen nog de secretaris van Justitie, grondwettelijk de volgende was omdat er geen minister van Buitenlandse Zaken was.

READ  Hoe je nagels kunt krijgen in Palworld en hoe je nagels kunt laten groeien

Ondertussen houdt de belangrijkste oppositiepartij Popular Democratic Party, die de huidige politieke status van Puerto Rico als Amerikaans grondgebied ondersteunt, voor het eerst in haar 82-jarige geschiedenis een voorverkiezing. Drie mensen wedijveren om gouverneur te worden – de burgemeester van San Juan, Carmen Yulín Cruz, bekend om haar openbare praatjes met de Amerikaanse president Donald Trump na de verwoesting van de orkaan Maria; Puerto Rico senator Eduardo Bhatia; en Carlos Delgado, burgemeester van de noordwestelijke kustplaats Isabela.

De winnende genomineerden van beide partijen zullen tijdens de algemene verkiezingen van november een van de zes gouvernementele kandidaten zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *