Wetenschappers hebben 14 soorten maskers getest om verspreiding van COVID-19 te voorkomen

Wetenschappers hebben 14 soorten maskers getest om verspreiding van COVID-19 te voorkomen

Bandana’s, beenkappen en gebreide maskers zijn volgens een nieuwe studie enkele van de minst effectieve gezichtsbedekkingen om de verspreiding van coronavirus te voorkomen.

Onderzoekers van Duke University deden de ontdekking tijdens het testen van 14 verschillende soorten maskers, aldus de studie die vrijdag is gepubliceerd.

N95-maskers, vaak gebruikt door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, werkten het beste om de overdracht van ademhalingsdruppels tijdens normaal spreken te stoppen.

Andere goede presteerders bij het stoppen van lekkage waren drielaagse chirurgische maskers en katoenen maskers, die thuis kunnen worden gemaakt, ontdekten de onderzoekers van de afdeling natuurkunde van Duke.

Maar hoewel bandana’s en gebreide gezichtsbedekkingen een unieke look kunnen zijn, boden ze volgens de studie niet veel bescherming.

De wetenschappers ontdekten ook dat nekfleeces, of neklappen, vaak gedragen door hardlopers, het minst effectief waren en in feite meer ademhalingsdruppels lieten ontsnappen dan helemaal geen masker te dragen.

Dat komt omdat werd aangetoond dat ze grotere druppels in kleinere deeltjes afbreken, waardoor ze gemakkelijker uit de zijkanten van de bedekking glijden.

“We waren buitengewoon verrast om te ontdekken dat het aantal deeltjes gemeten met het vlies eigenlijk groter was dan het aantal deeltjes dat werd gemeten zonder een masker te dragen”, Martin Fischer, een van de auteurs van het onderzoek vertelde CNN.

“We willen benadrukken dat we mensen echt aanmoedigen om maskers te dragen, maar we willen dat ze maskers dragen die echt werken.”

Om de maskers te testen, maakten de wetenschappers gebruik van een zwarte doos met een laser en een mobiele telefooncamera.

Iemand die een gezichtsmasker droeg, sprak in de richting van de laserstraal in de doos. Vervolgens werd de hoeveelheid door de straal verstrooide ademhalingsdruppels geregistreerd door de camera achter in de doos.

READ  De mensheid wordt waarschijnlijk geconfronteerd met een snelle 'catastrofale ineenstorting', waarschuwt het onderzoek

Een computeralgoritme telde vervolgens de druppels die in de video te zien waren om te bepalen hoeveel er doorheen waren gelekt.

De onderzoekers zeiden dat dit een goedkope, effectieve methode was om te testen welke gezichtsbedekkingen werkten en welke niet.

“Dit is een zeer krachtig visueel hulpmiddel om het bewustzijn te vergroten dat zeer eenvoudige maskers, zoals deze zelfgemaakte katoenen maskers, het erg goed doen om de meeste van deze ademhalingsdruppels te stoppen,” vertelde Fischer aan CNN.

“Bedrijven en fabrikanten kunnen dit opzetten en hun maskerontwerpen testen voordat ze deze produceren, wat ook erg handig zou zijn.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *