Puzzels en machtsspelletjes in de nieuwe roman van Rachel Cusk

Tweede plaats. Geschreven door Rachel Cusk. Farrar, Straus & Giroux; 192 pagina’s; $ 25. Faber. £ 14,99

“IK Hij zei ooit Jij, Jeffers, rond de tijd dat je de duivel ontmoette in een trein die Parijs verliet. “Rachel Cusque’s nieuwste roman,” Second Place “, begint met deze opvallende herinneringen. Aan het einde van het boek informeert een korte notitie de lezers dat het” Lorenzo in Taos ”, Mabel Dodge Lohan’s dagboek uit 1932 van de tijd dat D.H. Lawrence bij haar kwam logeren in Taos, New Mexico. Om je bewust te zijn van dit precedent, om te genieten van het vreemde (zij het met tussenpozen verwarrende) verhaal dat mevrouw Kosik vertelt op de pagina’s ertussen.

Luister naar dit verhaal

Geniet van meer audio en podcasts iOS of Man qua uiterlijk.

Helemaal niet M genoemd, de verteller leeft gelukkig samen met haar tweede echtgenoot Tony “op een plaats van prachtige maar verborgen schoonheid” in een naamloos land. Het is 15 jaar geleden dat ik Satan ontmoette (Jeffers, die je vertrouwt op deze hallucinerende ervaring, is de hele tijd haar impliciete gesprekspartner geweest). Mevrouw Kosik houdt details van de scène vaag, maar “Swamp Rocky” ziet er niet uit als New Mexico. M nodigt L, een illustrator en vriendin, uit om in “runner-up” te blijven, een huisje dat M en Tony op hun land hebben gebouwd.

“Second Place” vat ook samen hoe M over haar leven denkt: “Het zou bijna fout gaan, en het kostte net zo veel moeite om te winnen, maar met die overwinning altijd en voor altijd op de een of andere manier.” Dit wordt verduidelijkt, maar het hebben van een L lijkt te helpen. Eerlijk gezegd zag M zijn schilderijen voor haar demonische bezoek in de trein.

Krachtspelen beginnen wanneer L de uitnodiging van M accepteert, alleen om van gedachten te veranderen; Als hij eindelijk materialiseert, neemt hij een geweldige jonge vriendin mee, Brett, die hij niet noemde. Als ik hem hiermee probeer te confronteren, voelt ze zich “zeer bewust van mijn onaantrekkelijkheid, zoals ik heb gedaan in al mijn interacties met L”. Zijn komst betekent ook dat M over Justin, haar 21-jarige dochter en Justin heen moet. Haar vriend Kurt viel uit de tweede plaats en keerde met haar terug naar het hoofdgebouw.

De drie koppels draaien ongemakkelijk om elkaar heen. Individuen vormen verrassende allianties; Curt M waarschuwde dat L “zegt dat hij van plan is je te vernietigen.” De angst in combinatie vormt de basis van de plot, een kenmerk dat ontbrak in de alom geprezen “contouren” van zelfromans, maar lijkt op een droom. Haar verstrooiing sneed echter opnieuw botten. M jaloers op de ‘mannelijke aura van vrijheid’ in L’s werk – en door deze frustraties lichtjes te identificeren, presenteert het tastbare en ongrijpbare verhaal van mevrouw Cusk haar onorthodoxe aanspraak op vrijheid.

Dit artikel is verschenen in de sectie Boeken en kunst van de gedrukte editie met de titel “The Second Is Nowhere”

READ  College voetbal scores, NCAA top 25 ranglijst, schema, games vandaag: Oklahoma, LSU kijken om terug te stuiteren
More from Madison Garrett

Competitie: Ontwerp het perfecte motorjack voor dames

Nieuws Het platform van Motor Girls en het motormerk Rusty Stitches hielden...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *