Rajasthan-crisis: Sachin-piloot wint een grote stap in het Hooggerechtshof tegen het congres: 10 punten

NDTV News

Politieke crisis in Rajasthan: Sachin Pilot is in opstand gekomen tegen de regering van Ashok Gehlot

Hoogtepunten

 • Het Hooggerechtshof weigerde een vonnis tegen een verzoek van rebellen-MLA’s stop te zetten
 • Het Rajasthan High Court kan vrijdag uitspraak doen over het verzoek van rebellen
 • Rechters vroegen waarom Spreker, een neutraal persoon, de rechtbank moest benaderen

New Delhi:
Sachin Pilot scoorde vandaag een goede dag in de rechtszaal toen het Hooggerechtshof weigerde een vonnis te beëindigen over een verzoekschrift van 19 rebellencongres-MLA’s die de diskwalificatieberichten betwisten. De Rajasthan-spreker, die de aankondigingen vorige week diende, had betoogd dat de rebellen geen verzoekschrift kunnen indienen bij het Hooggerechtshof. Het Rajasthan Hooggerechtshof kan zijn uitspraak over het verzoek van de rebellen op vrijdag bekendmaken, maar het zal onderworpen zijn aan het definitieve bevel van het Hooggerechtshof. ‘Het is maar één dag. Waarom kun je niet wachten’, had de hoogste rechtbank tijdens ruzies gevraagd of de High Court het recht had om tussenbeide te komen of bevelen te geven om rebellen te beschermen tegen actie. De rechters vroegen zich ook af waarom de Spreker, een neutraal persoon, überhaupt naar de rechtbank zou moeten komen.

Hier is je 10-punts cheatsheet voor dit grote verhaal:

 1. “Stel dat een leider het geloof van personen heeft verloren. Terwijl ze aan de partij blijven, kunnen ze niet worden gediskwalificeerd. Dan wordt dit een hulpmiddel en kan niemand hun stem verheffen. De stem van afwijkende mening in een democratie kan niet zo worden onderdrukt”, zei Justice. AK Mishra, zonder te verwijzen naar de Rajasthan-crisis.

 2. Hij reageerde op de argumenten van Kapil Sibal, de raadsman van de spreker, en verdedigde zijn recht om berichten te sturen waarin hij rebellen ondervroeg waarom ze partijvergaderingen hadden overgeslagen. “De High Court kan in dit stadium geen beschermend bevel geven aan het andere kamp. Geen enkele rechter kan tussenbeide komen wanneer de spreker de zaak beslist”, zei de heer Sibal.

 3. Spreker CP Joshi had kennisgevingen gedaan aan 19 rebellen-MLA’s, waaronder Sachin Pilot, nadat ze vorige week twee vergaderingen van de MLA’s van het Congres hadden overgeslagen die door premier Ashok Gehlot waren bijeengeroepen.

 4. De rebellen hebben voor de rechtbank betoogd dat ze niet van plan zijn de partij te verlaten; ze willen alleen een verandering in het leiderschap. De heer Sibal zei dat hun daad van niet deelnemen aan de vergaderingen neerkwam op het opgeven van hun lidmaatschap.

 5. De plotselinge actie van de spreker om de tussenkomst van het Hooggerechtshof te zoeken, weerspiegelde de bezorgdheid van het Congres dat een legale overwinning voor de rebellen de regering in Rajasthan in gevaar zou kunnen brengen. Chief Minister Ashok Gehlot heeft een kleine voorsprong in de 200 leden tellende vergadering – slechts één MLA boven de meerderheidsmarkering van 101. Als de rechtbanken beslissen dat de 19 MLA’s van team Pilot kunnen worden gediskwalificeerd, kan de heer Gehlot gemakkelijker winnen omdat de meerderheidsmarkering zal dalen .

 6. Als de rebellen-MLA’s hun zaak tegen diskwalificatie winnen, kunnen ze tegen de regering van het Congres stemmen en het de heer Gehlot moeilijk maken om de macht in Rajasthan te behouden.

 7. De brief van de eerste minister aan premier Narendra Modi, waarin werd beweerd dat hij pogingen had ondernomen om zijn regering door de BJP te verdrijven – hij noemde minister van Buitenlandse Zaken Gajendra Singh Shekhawat – en ‘ambitieuze’ leden van zijn eigen partij kwamen gisteravond naar voren.

 8. “In een tijd waarin onze prioriteit het redden van levens en levensonderhoud van de massa zou moeten zijn, is het centrum de belangrijkste samenzweerder geworden bij het omverwerpen van een deelstaatregering”, schreef de heer Gehlot aan premier Modi. ‘Ik weet niet hoeveel u hiervan weet of dat u wordt misleid. De geschiedenis zal ook degenen die medeplichtig zijn aan deze complotten niet vergeven’, zei hij.

 9. De eerste minister beschuldigde Sachin Pilot, zijn plaatsvervanger tot hij hem vorige week ontsloeg, van samenzwering met de BJP om de congresregering in Rajasthan neer te halen in een plan dat vergelijkbaar is met Madhya Pradesh, waar de regering van Kamal Nath in maart crashte na de omschakeling van Jyotiraditya Scindia van het congres tot de BJP.

 10. Sachin Pilot stuurde gisteren een juridische kennisgeving aan een congres-MLA die hem ervan beschuldigde hem te hebben omgekocht om over te stappen. Het bericht aan MLA Giriraj Singh Malinga zei dat hij had geprobeerd het imago van de heer Pilot te bezoedelen en vroeg hem om Re 1 en een schriftelijke verontschuldiging.

READ  Misschien is het al te laat om je spelgewoonten op te ruimen in Steam's 'Next Year Review'
Written By
More from Aubrey Mason
Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *