Ransomware verborgen in valse Windows-updates: ‘target consumenten en studenten’ – oplichterij?!

U denkt dat u een update voor Windows 10 downloadt, totdat uw apparaat vastloopt en er berichten verschijnen waarin u wordt gevraagd losgeld te betalen. Volgens de onderzoekers lijkt dit type ransomware, ook wel ransomware genoemd, de laatste tijd exponentieel te zijn toegenomen en zou het zich vooral richten op ‘gewone’ consumenten.

Technologiewebsite BleepingComputer maakt Ransomware-melding† Onderzoekers melden dat er sinds april een grote campagne is gelanceerd waarbij Windows-gebruikers geruisloos ransomware downloaden, terwijl ze denken dat ze (beveiligings)updates installeren.

De vorm van de ransomware heet “Magniber” en is nu “wijd verspreid over de hele wereld”.

Wat is ransomware?

Ransomware (of: ransomware) is een misleidend programma waarmee cybercriminelen uw apparaat op afstand kunnen vergrendelen. U kunt uw apparaat of bijvoorbeeld belangrijke bestanden niet meer gebruiken totdat u het losgeld betaalt.

Wat doet “Magniber” precies?

Zo bereikt de ransomware uw apparaat via malafide Windows Updates. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat precies zit, al vermoedt BleepingComputer dat dit websites zijn die updates promoten en dus betrouwbaar pretenderen te zijn. Je downloadt immers een echte Windows-update binnen de instellingen van je toestel, niet op een willekeurige website.

Zodra de update is geïnstalleerd, wordt het apparaat vergrendeld en worden de bestanden versleuteld. Ook zullen er in elke map notities zijn genaamd LEES MIJ.html Met instructies over hoe het losgeld te betalen, schreef BleepingComputer. De onderstaande afbeeldingen tonen berichten van de ransomware.

Dit is een permanente vorm van ransomware en bijna niet te omzeilen. Slachtoffers moeten ongeveer $ 2.500 of 0,068 Bitcoin betalen. Nog verrassender is dat volgens de onderzoekers blijkt dat criminelen zich vooral richten op consumenten en studenten. Ransomware richt zich bijvoorbeeld vaak op grote bedrijven, maar dat is in dit geval anders.

READ  Gratis apps voor een maand

Download nooit updates buiten uw Windows-systeem

Eenmaal op uw apparaat blijft de ransomware persistent, maar u kunt er zeker van zijn dat deze nooit wordt geïnstalleerd. Updates voor uw Windows-pc kunnen worden gedownload vanuit het systeem in Instellingen. Als een willekeurige website je een update gaf waar je niet naar op zoek was, zou er een belletje moeten gaan rinkelen.

U kunt lezen op de Windows-website Hoe de update te installerenik

More from Madison Garrett
Een decennium later maakte het einde van Mass Effect 3 iedereen een verliezer
afbeelding: BioWare / EA Wanneer BioWare’s massa-effect De franchise werd voor het...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *