Rep. John Lewis geëerd tijdens een ceremonie in de geboorteplaats van Alabama

Rep. John Lewis geëerd tijdens een ceremonie in de geboorteplaats van Alabama

Honderden bleken zaterdag ter ere van wijlen Rep. John Lewis tijdens een ceremonie in zijn geboorteplaats Troy, Alabama.

Lewis, een icoon van de burgerrechtenbeweging, stierf vorige week na een gevecht met alvleesklierkanker. Hij was 80.

Ambtenaren deelden ongeveer 800 kaartjes buiten Troy University uit op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, beginnend om 8 uur ’s ochtends.

Ze hielden de ceremonie tegen het al lang bestaande advies van federale gezondheidsfunctionarissen om geen grote bijeenkomsten te houden, hoewel ze van alle aanwezigen eisten dat ze gezichtsmaskers droegen in de arena van de universiteit, waar de ceremonie plaatsvond.

Lewis ‘kist, gedrapeerd met een Amerikaanse vlag, stond vooraan in de arena onder een verhoogd podium.

De universiteit had een volledig blanke studentenpopulatie tijdens de segregatie en weigerde Lewis in 1957 de toelating om hem 32 jaar later een eredoctoraat te verlenen.

Sombere rouwenden zaten in opvouwbare karren van 6 voet uit elkaar terwijl een reeks sprekers het leven en de prestaties van Lewis vertelde. De familie Lewis was aanwezig en velen spraken ook de menigte toe.

“John Lewis zou zeggen dat hij zijn hele leven heeft gewerkt om anderen te helpen en de wereld een betere plek te maken om te leven”, vertelde Lewis ‘broer, Henry, aan het publiek. ‘De John Lewis die ik kende, de John Lewis waarvan ik wil dat je die weet, is de John Lewis die de minste van ons aanspreekt.’

Henry Lewis op het podium vergezelde was Lewis ‘achterneef, Jackson Lewis, die zijn oom zijn’ held ‘noemde en iedereen aanspoorde om’ zijn nalatenschap levend te houden ‘. Nadat hij zijn opmerkingen had afgerond, sprong Jackson Lewis van het podium – wat een beetje luchtigheid bood aan de sombere gelegenheid.

READ  De verkoop van nieuwe pc-games biedt een aantal fantastische deals

Andere familieleden vertelden herinneringen aan de jeugd van Lewis.

‘Ik herinner me de dag dat John het huis verliet. Moeder zei hem dat hij niet in moeilijkheden moest komen en niet in de weg moest staan ​​’, herinnert Freddie Lewis zich, een andere broer. ‘Maar we weten allemaal dat John in de problemen is gekomen. Staat in de weg. maar het waren goede moeilijkheden. ‘

Rosa Mae Tyner herinnerde zich de religieuze toewijding van haar overleden broer.

‘Zijn diepe geloof in God maakte hem buitengewoon. Hij was onbevreesd door op God te vertrouwen omdat hij was uitverkoren. Hij leefde met het oneindige verlangen om anderen te helpen ‘, zei ze.

Na de ceremonie werd Lewis ‘kist geopend voor een openbare bezichtiging, zodat bezoekers hun laatste respect konden betuigen voordat ze de arena verlieten.

Mensen in de Trojan Arena van de Troy University tijdens de dienst voor John Lewis.
Mensen in de Trojan Arena van Troy University tijdens de dienst voor John Lewis.REUTERS

Lewis was de jongste persoon die sprak op de mars van 1963 in Washington, waar Dr. Martin Luther King zijn beroemde toespraak “I Have a Dream” hield. King, een vroege mentor, noemde Lewis ‘de jongen uit Troje’.

In 1987 werd Lewis gekozen in het Congres, waar hij tot aan zijn dood het vijfde district van Georgië vertegenwoordigde.

Het Troy-monument is het eerste van wat zes dagen van herdenking zal zijn voor het overleden congreslid. Zondag wordt zijn kist over de Edmund Pettus-brug in Selma, Alabama gedragen. In 1965 werden Lewis en andere burgerrechtenactivisten geslagen door staatstroepen terwijl ze probeerden over te steken. Velen hebben opgeroepen om de brug naar hem te hernoemen.

READ  Krachtige Metroid Dread-reacties in actie-RPG Platformer 'Trinity Fusion'

Lewis ‘lichaam zal ook in de hoofdstad van de staat Montgomery liggen voordat hij naar Washington DC reist, waar hij hetzelfde zal doen in het Amerikaanse Capitool. Zijn begrafenis vindt donderdag plaats in de Ebenezer Baptist Church in Atlanta.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *