Schaken: Carlsen breidt het record ongeslagen streak vóór het belangrijkste spel uit met Caruana | Magnus Carlsen

Na meer dan zes maanden muisbewegingen op een computerscherm, Magnus Carlsen, eindelijk terug naar een houten schaakbord op maandag op het traditionele Altibox Noorwegen elite toernooi in Stavanger. Tegen de derde ronde van woensdagavond had de 29-jarige uit Oslo zijn wereldrecord ongeslagen streak uitgebreid tot 124 wedstrijden, met zijn laatste nederlaag in juli 2018.

Carlsen en de nummer 2 van de Verenigde Staten, Fabiano Caruana, zitten allebei in de kopgroep en gaan donderdagmiddag samen aan hun crunch-pairing (start 16.00 uur, live op norwaychess.no). Het scoresysteem heeft drie punten voor een overwinning en de koplopers in de derde ronde zijn Levon Aronian (Armenië) en Caruana (VS) 7, Carlsen (Noorwegen) 6, Alireza Firouzja (voorheen Iran) 5,5.

Carlsen, op een recordniveau van 121 wedstrijden ongeslagen van vóór de pandemie en met negen grote overwinningen op onlinetoernooien sindsdien, was voorzichtig met het onbekende medium in zijn openingsronde tegen Aronian, waarbij hij 30 zetten binnenhaalde voordat hij zijn snelheidskracht losliet in de Armageddon-herhaling (Wit 10 minuten. Zwart zeven, gelijkspel telt als een zwarte overwinning).

3692: Alireza Firouzja – Anish Giri, Carlsen Tour 2020. Hoe versloeg de 17-jarige Firouzja (wit, om te verhuizen) de Nederlandse nummer 11?

Carlsen’s eerste ronde Armageddon-overwinning telde 1,5 punten, maar de vroege leiders waren de jongste concurrent Firouzja, 17, en Caruana, die allebei hun klassieke spellen wonnen met Black. In ronde twee speelde Carlsen zijn klassieke wedstrijd tegen Firouzja, waarna hij op tijd won van een eerder verloren positie in een gespannen Armageddon. Beiden waren teruggebracht tot vijf seconden toen Firouzja een torenzet onhandig maakte en een dramatisch einde markeerde vastgelegd op video.

READ  Cricket Association Of Bengal Office At Eden Gardens wordt afgesloten nadat de werknemer positief is getest op het coronavirus

‘Ik heb het gevoel dat ik vandaag te veel dingen heb gemist. Het gaat ook over de tegenstander, aangezien hij een erg lastige stijl heeft, speelt hij altijd voor wat kleine tactieken. Ik heb het gevoel dat het vandaag niet geweldig was, dus ik heb nog een weg te gaan, ”zei Carlsen.

Carlsen reed opnieuw zijn geluk in ronde drie als zwart in een Richter-Rauser Siciliaan tegen zijn landgenoot en de laagst geplaatste speler, Aryan Tari, 21. Hoewel Tari de nummer 2 van Noorwegen is en in 2017 wereldkampioen bij de junioren was, had het paar nooit eerder ontmoetten elkaar in een klassiek spel. Carlsen stond slechter, maar toen zijn tegenstander het verkeerde plan koos, schoot hij terug met een counter die een toren won.

De indeling van het toernooi voor 2020 wordt bepaald door de pandemie van het coronavirus. Er zijn zes spelers in plaats van de gebruikelijke 10, terwijl de vier niet-Noren, die allemaal 10 dagen in quarantaine zaten, kwamen uit landen van de EU / het Schengengebied.

Caruana, die de dubbele Amerikaanse / Italiaanse nationaliteit heeft, verloor zijn 2018-titelwedstrijd in Londen van Carlsen in de speed play-off, en heeft een beetje een rol gespeeld tijdens de online wedstrijd van de Noor met negen toernooien, maar hij heeft zich diep voorbereid op de langzamere klassieker. spellen die beter bij hem passen.

De eerste van twee Carlsen v Caruana-spellen, met de wereldkampioen White, vindt plaats in ronde vier. Afgaande op Caruana’s eerste drie wedstrijden in Stavanger, kan Carlsen een zware openingsvoorbereiding krijgen, bereid door de Amerikaanse Oezbeekse assistent en voormalig Fide-kampioen Rustam Kasimdzhanov.

READ  Call of Duty: de voorhoedespeler vertrapt het andere team met een kleine tank

Deze datum, 8 oktober, valt samen met het debuut van $ 42 miljoen op de Oslo Stock Exchange van Carlsen’s technologiebedrijf Play Magnus, dat een app voor spelen, de Chessable-bewegingstrainer en de chess24-website bevat. De fondsen zullen helpen bij het ondersteunen van een online programma voor 2020-21 met als middelpunt een uitgebreide versie van de Carlsen Tour van afgelopen zomer, die een record internetpubliek trok.

Stavanger eindigt op 16 oktober, wanneer Caruana onmiddellijk zal vertrekken naar Yekaterinburg, Rusland, en voor een nieuwe quarantaine voor het Candidates-toernooi om te beslissen dat Carlsen’s 2021-uitdager op 1 november wordt hervat. Dat evenement werd halverwege april stopgezet vanwege het virus.

Spelers en officials in Stavanger worden dagelijks getest op de locatie, in samenwerking met een medisch centrum. Een arts en een specialist in infectiebeheersing zijn ter plaatse. De Noorse tv brengt verslag uit over het stuk vanuit een gesloten uitzendgebied. Spelers dragen geen maskers, maar de traditionele pre-game en post-game handshakes zijn verboden zolang de tafelbreedte is vergroot tot één meter.

Live verslaggeving trekt het leger van fans aan die nu Carlsen volgen. Het hoogtepunt van de officiële site is een levendige en deskundige commentaarstroom van de voormalige wereldkampioen Vlad Kramnik en de beste vrouw aller tijden, Judit Polgar. De twee legendes versmelten gemakkelijk, spreken goed Engels en brengen een schat aan onderhoudend en eersteklas inzicht in de spellen.

3692: 1 d6 + Kf8 2 Rg6! en Rg8 mate volgt spoedig. Als 1 … Kd8 2 Rh8 + Be8 3 Bb5!

More from Madison Garrett
Rick and Morty debuteert met nieuwe PlayStation 5-promotie
Adult Swim en Sony werken samen voor een nieuwe PlayStation 5-promog Rick...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *