TikTok failliet in Amerika, indien niet verkocht medio september

TikTok wordt op 15 september gesloten, tenzij Microsoft of iemand anders het kan kopen: Donald Trump

Washington:

De Amerikaanse president Donald Trump gaf de populaire Chinese video-app TikTok zes weken de tijd om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen aan een Amerikaans bedrijf.

‘Het moet een Amerikaans bedrijf zijn … het moet hier eigendom zijn’, zei Trump. ‘We willen geen enkel probleem met de beveiliging.’

Trump zei dat Microsoft in gesprek was om TikTok te kopen, dat maar liefst een miljard gebruikers wereldwijd heeft die eigenzinnige video’s van 60 seconden maken met zijn smartphone-app.

Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat de app een nationaal veiligheidsrisico vormt omdat deze de persoonsgegevens van miljoenen Amerikanen kan delen met de Chinese inlichtingendienst.

Trump gaf de Chinese moeder ByteDance van het bedrijf tot half september om een ​​deal te sluiten.

‘Ik heb rond 15 september een datum vastgesteld, waarna het in de Verenigde Staten failliet zal gaan’, zei hij.

Wat de prijs ook is, zei hij, “de Verenigde Staten zouden een zeer groot percentage van die prijs moeten krijgen omdat we het mogelijk maken.”

Trump vergeleek de vraag naar een stukje taart met een verhuurder die onder de tafel “sleutelgeld” eist van een nieuwe huurder, een praktijk die wijdverbreid is, ook in New York, waar de miljardair-president zijn vastgoedimperium bouwde.

“TikTok is een groot succes, maar een groot deel ervan is in het land”, zei hij. ‘Ik vind het heel eerlijk.’

Maar Trump gooide ook een verrassende nieuwe voorwaarde in elke deal, en zei dat de verkoop van TikTok’s Amerikaanse activiteiten zou moeten resulteren in een aanzienlijke uitbetaling aan de Amerikaanse schatkist voor het initiëren ervan.

READ  De Charlotte Hornets bij de preview van de game Los Angeles Clippers

‘Een zeer substantieel deel van die prijs zal in de Schatkist van de Verenigde Staten moeten komen, omdat we het mogelijk maken dat deze deal doorgaat’, vertelde Trump aan verslaggevers.

‘Ze hebben geen rechten tenzij we ze die geven’, zei hij.

Verkoop of stop

Door de druk voor de verkoop van TikTok’s Amerikaanse en internationale activiteiten, gevestigd in Los Angeles, stonden het bedrijf en ByteDance voor moeilijke beslissingen.

Trump heeft TikTok tot het nieuwste front gemaakt in de voortdurende politieke en handelsstrijd tussen Washington en Beijing.

De app is formeel onderzocht om redenen van nationale veiligheid in de VS omdat hij grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van al zijn gebruikers verzamelt en deze wettelijk verplicht is om die te delen met de autoriteiten in Peking als ze daarom vragen.

Zowel de enorme gebruikersbasis als het algoritme voor het verzamelen van gegevens maken het enorm waardevol.

Maar gedwongen worden door de Amerikaanse regering om op zijn minst haar Amerikaanse activiteiten te verkopen of te worden gesloten – en vervolgens de verkoopprijs te verdelen met de Amerikaanse schatkist zoals Trump eist – was een bijna ongehoorde tactiek.

Afsluiten kan gebruikers dwingen om over te schakelen naar concurrenten, en veel makers van inhoud moedigen volgers nu al aan om hen te volgen op andere sociale mediaplatforms.

“De meest voor de hand liggende begunstigden zijn Snapchat, Facebook en Twitter, waarbij Snapchat waarschijnlijk de grootste begunstigde is”, aldus investeringsanalisten bij Lightshed Partners.

Eerder maandag erkende ByteDance-oprichter Zhang Yiming de forse druk en zei in een brief aan het personeel, gemeld door Chinese media, dat ze dag en nacht werkten “voor het beste resultaat”.

READ  King of Fighters XV uitgesteld tot Q1 2022

“We zijn altijd toegewijd geweest om de beveiliging van gebruikersgegevens te waarborgen, evenals de neutraliteit en transparantie van het platform”, aldus Zhang.

Hij zei echter dat het bedrijf te maken heeft met “toenemende complexiteit in het geopolitieke landschap en aanzienlijke externe druk”.

Hij zei dat het bedrijf de uitdaging van de Verenigde Staten moet aangaan, maar ‘zonder de mogelijkheden op te geven’.

Volgens de Britse krant The Sun maandag, als een mogelijk gevolg van de druk, is ByteDance van plan om TikTok’s wereldwijde activiteiten naar Groot-Brittannië te verplaatsen.

Terugduwen

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag teruggedrongen en Washington hypocriet genoemd omdat het eist dat TikTok wordt verkocht.

“De VS maken gebruik van een misbruikt concept van nationale veiligheid en veronderstellen schuldgevoelens en bedreigen relevante bedrijven zonder enig bewijs te leveren”, aldus woordvoerder Wang Wenbin.

“Dit druist in tegen het principe van markteconomie en legt de hypocrisie en de typische dubbele normen van de VS bloot bij het handhaven van de zogenaamde eerlijkheid en vrijheid”, voegde hij eraan toe.

(Behalve de kop, dit verhaal is niet bewerkt door NDTV-medewerkers en wordt gepubliceerd vanuit een syndicated feed.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *