Veel gestelde vragen over CoronaMelder beantwoord

Waar kan ik de app downloaden?

De Coronamelder-app kan worden gedownload van de Google Play Store en in de Apple App Store. De app kan alleen waarschuwingen verzenden in de eerste vijf regio’s. Het betreft de GGD-regio’s Drenthe, IJsselland, Twente, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. De rest van Nederland volgt waarschijnlijk op 1 september.

Op welke telefoons kan de app worden geïnstalleerd?

De app werkt op Apple iPhones met besturingssysteem iOS 13.5 of nieuwer en de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer. U kunt zelf controleren of uw telefoon hieraan voldoet. Heb je echter een oude telefoon, dan kun je de app helaas niet installeren.

Wat moet ik doen als ik geen smartphone heb?

Helaas kun je de app zelfs dan niet gebruiken.

Hoe weet de app of iemand corona heeft? Als iemand positief is getest, moeten ze thuis blijven. Als hij dat niet doet, waarom zou hij dan in de app vermelden dat hij positief testte?

De app werkt met unieke, volledig anonieme codes. Deze codes worden vergeleken met een database met codes van besmette personen. Hoe het technisch werkt, leest u hier >>

Mensen kunnen inderdaad zelf beslissen of ze aangeven besmet te zijn. De infectie vond waarschijnlijk plaats enige tijd vóór de diagnose. Elke telefoon controleert of hij de codes eerder op de server heeft aangetroffen. De app controleert de server enkele keren per dag met codes van besmette personen. Hij vergelijkt deze server met de codes die op je telefoon zijn opgeslagen. Zo ziet de app of je een extra risico op infectie hebt gelopen.

READ  Zo maak je een collage van de negen beste foto's van je Instagram

U krijgt een melding als de codes van een besmette persoon aan de telefoon zijn. Dit rapport vertelt u wanneer u in de buurt van de besmette persoon bent geweest. Niet wie het is en waar het was. De app vertelt je ook wat je zelf het beste kunt doen.

Moet ik wifi van een openbaar netwerk gebruiken?

De app houdt via bluetooth je contact met andere gebruikers bij: mensen die je op korte afstand benaderen. Het versturen van de versleutelde informatie naar de server om de codes te vergelijken kan ook via 4G. Er hoeft dus geen verbinding te zijn via wifi. U kunt ook wachten tot u thuis bent.

Ik ben erg benieuwd of deze app geen invloed heeft op de medische apparatuur die ik moet dragen?

Dat is niet het geval: bluetooth stoort medische apparatuur niet. In feite werken veel moderne medische apparatuur ook met Bluetooth.

Is bluetooth niet slecht voor de batterij van je telefoon?

De app verbruikt weinig energie. De app maakt gebruik van Bluetooth Low Energy. Dit is een bijzondere vorm van Bluetooth die weinig stroom verbruikt. Het exacte percentage van je batterij dat de app gebruikt, verschilt per telefoon.

Een app met bluetooth? Er is een waarschuwing dat u uw bluetooth NIET moet inschakelen omdat alle derde partijen toegang hebben tot uw gegevens?

Geen enkel systeem is waterdicht. In theorie is bluetooth ook te hacken. Maar hij wordt voor veel meer gebruikt dan alleen CoronaMelder: ook voor bijvoorbeeld draadloze oortelefoons. Omdat bluetooth alleen op korte afstanden werkt, is het lastig om het signaal te onderscheppen en data te stelen. Informatie uitwisselen via bluetooth is eigenlijk nog veiliger dan via internet. De enige kans voor een hacker is als hij of zij in de buurt van de apparaten is. Maar wat is de kans dat je onderweg een hacker tegenkomt, die ook weet dat jouw bluetooth aan staat …

READ  macOS Big Sur 11.3.1 is nu beschikbaar

Meer informatie over bluetooth vind je hier >>

Er zijn geen garanties wat de overheid met deze gegevens gaat doen. Hoe lang worden ze bewaard, aan welke bedrijven worden de gegevens verkocht?

Het is onwaarschijnlijk dat de overheid uw gegevens aan derden verkoopt. Maar inderdaad: de privacy rondom de app is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog onvoldoende gegarandeerd. De AP vindt dat de minister afspraken moet maken met Google en Apple over de software die zij leveren voor het gebruik van de app, dat er een wet komt om het gebruik van de app goed te reguleren en dat het duidelijk moet zijn dat de servers die app-gebruik is ook veilig. De AP adviseert de overheid de app pas te gebruiken als de aanbevelingen zijn opgevolgd. Op dit moment is het nog maar de vraag wat het kabinet beslist.

Als de gegevens worden bijgehouden en onderhouden via Facebook, doe ik niet mee!

Facebook, Instagram, Twitter en alle andere social media platforms zijn niet betrokken bij CoronaMelder. De app communiceert niet met hen.

Kunnen restaurants mij bijvoorbeeld weigeren als ik de app niet heb?

Nee dat mag niet. De app kan vrijwillig worden gedownload en gebruikt en ook zonder app kun je overal naartoe.

Krijgen mensen die het downloaden voorrang bij Covid?

Nee. Er is geen ander voordeel dan wat de app biedt: een waarschuwing wanneer je in contact bent geweest met een besmette persoon.

Ik vind een tracking-app een heel onaangenaam idee. We worden door alles al heel goed gevolgd in onze bewegingen en ik denk dat een tracking app een middel is om al mijn bewegingen te volgen zonder dat ik controle heb.

CoronaMelder is geen ‘tracking-app’. De overheid houdt niet bij waar je bent of wat je doet. Persoons- en locatiegegevens worden niet gebruikt. Zonder die gegevens kan er geen tracking plaatsvinden. De informatie die de app wel verstuurt, is ook correct versleuteld. De regering weet niet van wie de telefoons zijn of waar u was.

READ  Probeer Adobe Spark met een gratis proefversie of Creative Cloud

Je komt maar iemand tegen die twee keer besmet is. Dan moet ik twee weken lang twee keer in quarantaine.

Je hebt helemaal niets nodig. CoronaMelder belt de politie niet als je geen aangifte doet bij de GGD. Wat u met de informatie doet, is geheel aan u.

Meer antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op de officiële informatiepagina van de Rijksoverheid >>

Heeft u nog onbeantwoorde vragen over de CoronaMelder? Bel 0800-1280 (vrij).

Openingstijden:

  • Maandag t / m vrijdag 8.00 – 20.00 uur
  • Zaterdag en zondag 10.00 – 16.00 uur
More from Madison Garrett

Honkbalgrootheden geëerd tijdens de Negro League-wedstrijd in West Sacramento

Enkele van de grootste honkbalspelers die ooit hebben honkbal gespeeld, worden dit...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *