Verhoging van de gaming-snelheid met één klik: wat is de aanpasbare balk en kan deze de efficiëntie van uw pc verhogen?

AMD lanceerde eind vorig jaar de Radeon RX 6800 XT, zijn nieuwste vlaggenschip grafische kaart. Het bedrijf was trots om te laten zien wat het destijds zijn meest recente “eigen” functie noemde: Resizable BAR, zij het onder AMD’s naam voor Smart Access Memory (SAM). We zetten het woord “eigendom” tussen aanhalingstekens omdat er niets is, zo blijkt geheel Nieuw of eigendom met betrekking tot het wijzigen van de grootte van BAR (of ego SAM). En nu zijn we bij de Nvidia GPU (en Intel CPU) bij jou in de buurt.

Dat betekent dat je deze twee termen in 2021 veel zult horen. Maar wat is Resizable BAR eigenlijk en hoe kan het je helpen om maximale prestaties uit een pc-gamingdesktop te halen? Laten we ook in de details van deze oude en nieuwe technologie duiken om erachter te komen.


Drie grafische kaarten komen de bar binnen …

Resizable tape werd voor het eerst geïntroduceerd, zo niet op grote schaal geïmplementeerd, als onderdeel van de overgang naar de PCI Express 3.0-specificatie in desktop-moederborden in 2010. (Vereist ook specifieke CPU- en GPU-niveauondersteuning.) Ingesteld via het systeem-BIOS, het bepaalt de hoeveelheid grafisch geheugen, of VRAM, op ​​uw videokaart die kan worden ingesteld om te worden benaderd door de CPU. Over het algemeen is dit beperkt tot slechts 256 MB VRAM op de kaart – dat wil zeggen, niet veel. Het moederbord met BAR Resizable Activation kan de limiet echter verhogen tot de volledige capaciteit van de VRAM.

Foto: AMD

Dus wat doe je? Welke welke Ik bedoel eigenlijk in de echte wereld? Systeembreed, om te beginnen, in plaats van de datastroom op te splitsen en kleinere verzoeken van de CPU naar de GPU te sturen, kan de GPU nu hele brokken gegevens opvragen – denk aan grotere bestanden met elementen zoals arcering en texturen – en worden verzonden door de eenheid. CPU allemaal tegelijk.

Het resultaat is een efficiëntere communicatiepijplijn tussen de CPU en de GPU. En afhankelijk van de titel van het spel en de componenten in uw systeem, kan het merkbare prestatieverbeteringen opleveren voor AAA-spellen die weten hoe ze een tactiek moeten gebruiken.

READ  Girls 'Basketball: Ellsworth, E / PC verliest tweede wedstrijden op rij

Maar wat voor soort realistische boost zou u verwachten in framesnelheden als de functie is ingeschakeld?


SAM, I: Een voorlopige testimpressie

Ten tijde van de lancering van de AMD Radeon RX 6800 XT hadden we de mogelijkheid om de functie zelf te testen (in de gedaante van AMD SAM). In onze series van huidige AAA-titels, evenals multiplayer-games en oude / oude AAA-titels, ontdekten we echter dat SAM inderdaad werd beïnvloed door resultaten in veeleisende benchmarktests. In onze testset zijn deze vertegenwoordigd in de spellen AAA Red Dead Redemption 2 en Assassin’s Creed: Odyssey. Met SAM geactiveerd, behaalden beide een winst van ongeveer 5% in vergelijking met de standaardwerking met de SAM-functie uitgeschakeld.

Red Dead Redemption 2

We kwamen echter ook een aantal stuurprogramma-gerelateerde problemen tegen met kaartvoorbeelden die we door AMD moesten testen op het moment van de lancering van de Radeon RX 6800, wat zou kunnen betekenen dat onze resultaten niet de meest recente weergave zijn van wat een SAM / resizable tape kan het op zijn best doen. Andere poorten die de functie hebben getest nadat het stuurprogramma van de lancering vastliep, hebben enkele grote verbeteringen gezien (nogmaals, erg afhankelijk van de titel) De winst kan meer dan 15% in framesnelheden bedragen, In geselecteerde gevallen.

We zeggen “kies”, omdat het nut van SAM vanaf nu sterk afhangt van het spel dat je speelt. Hoewel Assassin’s Creed: Odyssey enorme hoogten kan zien (met in totaal 20% extra frames per seconde bij een bepaalde resolutie, volgens tests van over het hele internet), kunnen andere games hun prestaties daadwerkelijk zien. korting Met de functie geactiveerd. Of je nu wel of niet wint, het verlies verschilt volledig van game tot game. En aangezien de functie alleen kan worden in- of uitgeschakeld via het BIOS van het moederbord, is het algemene pragmatisme van het spelen met SAM / Rizable BAR om te zien wat goed werkt en wat nog niet is gezien, dat wel.

We zullen de functie de komende maanden grondiger testen, aangezien deze wordt toegevoegd aan zowel Intel-moederborden als Nvidia grafische kaarten, en we zullen onze oude tests op de Radeon RX 6800 XT opnieuw starten met een bijgewerkte stuurprogramma-set. Blijf in contact met PCMag terwijl we de Resizable BAR-balk induiken en kijken wat het echt kan doen als Nvidia en AMD het op de grond uitvechten.

READ  Shovel Knight arriveert in For Honor Cross-game

BAR of SAM: wat je nodig hebt om het te laten werken

Omdat het een recent geïntroduceerde functie is, kunnen op dit moment alleen componenten van het zeer late model een balk met aanpasbare afmetingen ondersteunen.

Vanaf dit schrijven (maart 2021) werkt Resizable BAR, onder de SAM-badge voor AMD, met AMD Radeon RX 6800 en Radeon RX 6800 XT-kaarten (evenals de aankomende Radeon RX 6700 XT), maar alleen in coördinatie met de Ryzen 5000- of Ryzen 3000-serie CPU’s gebaseerd op Zen 2-architecturen of hoger. Bovendien ondersteunen alleen moederborden op basis van AMD 400- en 500-serie chipsets SAM. En niet allemaal: het is aan elke moederbordfabrikant om de functie te repareren met een BIOS-update, als het moederbord niet wordt geleverd met SAM-ondersteuning.

AMD Radeon RX 6800 XT

Deze lijst met hardware-ondersteuning staat echter op het punt veel groter te worden, waarbij zowel Nvidia als Intel plannen aankondigen om in de komende maanden Resizable BAR-ondersteuning voor videokaarten en moederborden te introduceren.

In tegenstelling tot AMD, waarmee u de functie kunt inschakelen Witte kaart Om de prestaties van je favoriete game te verbeteren, dicteert Nvidia Games die deze functie kunnen gebruiken Gebaseerd op Game Ready Driver-versies. Vanaf maart 2021 omvat de lijst met games die Resizable BAR ondersteunen op Ampere-gebaseerde Nvidia GeForce RTX 30-serie desktopvideokaarten en RTX 30-serie GPU-gaminglaptops:

Dit is een zeer kleine subset van de volledige bibliotheek met games die op de pc wordt gevonden. (Flashbacks naar DLSS, iemand?) Nvidia wil de functie echter waarschijnlijk selectief uitrollen, voor games waarvan ze weet dat ze baat zullen hebben bij de Resizable BAR. Aangezien sommige games efficiënte prestaties kunnen leveren als de functie is ingeschakeld, voorkomt de implementatie op driverniveau van Nvidia dat gebruikers per ongeluk hun prestaties in gevaar brengen door deze te gebruiken voor niet-ondersteunde titels. dit is Hij kan Wees de beste aanpak op de lange termijn. (Wie zou willen bijhouden welke games er baat bij hebben en welke games tenslotte niet?) Maar het zal interessant zijn om te zien hoe AMD omgaat met zijn reactie als kaarten zoals de AMD Radeon RX 6700 XT dicht bij hun releasedatum.

READ  Rogue komt - net als in de game die roguelikes heeft gemaakt - naar Steam

RTX 3060 aanpasbare balk

Bovendien is het activeren van de Resizable BAR op je Nvidia-kaart op zichzelf belangrijk. Tot nu toe heeft het bedrijf alleen de GeForce RTX 3060 gelanceerd met de functie vooraf geïnstalleerd in VBIOS (d.w.z. het BIOS van de kaart). Elk ander model RTX 30-serie desktopkaart heeft VBIOS nodig Flitste– Een beangstigend vooruitzicht voor elke eigenaar van een grafische kaart! – Om het uit te voeren. VBIOS-releases met Resizable BAR ingeschakeld zullen in de loop van de tijd worden geleverd door zowel Nvidia (voor Founders Edition-kaarten) als fabrikanten van partnerkaarten. Voor laptops uit de GeForce RTX 30-serie moet u bij uw laptopleverancier nagaan of Resizable BAR wordt ondersteund.

Bij Recent gesprek met Tom’s HardwareHeeft Intel ook bevestigd dat het de functie heeft geactiveerd voor zijn 10e generatie “Comet Lake” -lijn van CPU’s op geselecteerde moederborden en mobiele systemen, en zegt dat 11e-generatie desktop-CPU’s (“Rocket Lake”) zullen worden ondersteund bij de lancering op een latere datum. Vanaf deze maand:

“De ultieme stuurprogramma’s van onze kant zijn er al”, vertelde Frederick Hamburger, algemeen directeur van Intel voor premium notebooks en gaming-sectoren. “Sommige OEM’s ronden de exacte timing af wanneer ze stuurprogramma’s van de grafische leveranciers hebben, dus ik denk dat je hen om de exacte timing moet vragen.”

Uiteindelijk is Resizable BAR, of SAM, een ander hulpmiddel in de groeiende oorlogskist die is ontwikkeld door ingenieurs die nieuwe, innovatieve methoden gebruiken om elk mogelijk greintje frame rate-sap uit je hardware te persen. Het combineert alternatieve methoden om computereenheden met brute kracht te vergroten, zoals DLSS, Radeon Image Sharpening (RIS) en Nvidia Freestyle, in de nooit eindigende zoektocht naar hogere framesnelheden. En hoewel het misschien niet zo revolutionair is als sommige van deze technologieën (nogmaals, gezien DLSS), is er nog een andere “leuke” functie in je arsenaal. Iedereen die games op zijn desktop of laptop speelt, zou BAR en SAM in 2021 op zijn radar moeten houden, omdat ze op hun volgende speelautomaat naar componenten zoeken die elkaar aanvullen.

Written By
More from Max Mcgee

Top nieuwe games die deze week verschijnen op Switch, PS4, Xbox One en pc – 6-12 september 2020

Nieuwe releases belichten enkele van de beste nieuwe videogames die elke week...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *