Welke vis is nog duurzaam? – De kassa

Vandaag

De leestijd is 3 minuten

325 Meningen

Als je de Seaspiracy-documentaire op Netflix bekijkt, heb je het gevoel dat je geen vis meer kunt eten. Maar experts zeggen dat er nog steeds vis is die duurzaam wordt gevangen.

Hoe realiseer je je als consument dat een vis duurzaam is gevangen, zodat de soort niet is overbevist en dat de vismethode geen schade heeft toegebracht aan de natuur? In de supermarkt zie je veel vis gemarkeerd met ASC (voor gekweekte vis) of MSC (voor in het wild gevangen vis), die zijn gemaakt door Unilever en het Wereld Natuur Fonds. Ja, zeggen experts, soms zijn er visserijen met dit label waar ze twijfels over hebben. Maar over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de vis met het Keurmerk duurzaam is gevangen.

Luister hier naar het gesprek over “Vroege Vogels”, waar de MSC-directeur uitlegt wat de visserijen moeten doen om het label te krijgen en hoe ze het kunnen controleren. Terwijl de oprichter van WWF het kwaliteitslabel bekritiseert, maar het blijft steunen.

Het etiketteren van ingeblikte tonijn is de truc

Volgens visexpert Bart Van Olfen kun je als consument een groot verschil maken als je naar een blikje tonijn kijkt. Soms heeft het het keurmerk “Dolphin Safe”, maar dat zegt helemaal niets. Dit komt omdat tonijn en dolfijn helemaal niet in hetzelfde water zijn, dus een dolfijn kan niet zo “incidenteel” zijn als bij het vissen op tonijn. Waar moet je op letten? De beste optie is het logo met een hengel op de doos, zoals deze op sommige verpakkingen voorkomt.

READ  Met Netflix kunt u uw aanbevelingen automatisch downloaden met For You Downloads

Viswinkels en viskraampjes dragen nauwelijks het keurmerk van kwaliteit

Maar hoe zie je in de viswinkel of bij de kiosk dat vis duurzaam is? Van de bijna 800 viswinkels in Nederland voeren er slechts 25 het MSC-keurmerk. Viskwekers moeten meer dan 900 euro per jaar betalen om het keurmerk te mogen voeren en daarna nog eens gecontroleerd worden. En voor veel kleine viskwekers is dat veel geld of veel werk.
Meer dan vijf jaar geleden besloot de Europese Unie dat viswinkels verplicht zijn om borden met vis in de vitrine te plaatsen, waarin onder meer de manier van vissen en de herkomst van de vis wordt uitgelegd. Op deze manier kunt u een duurzame beslissing nemen bij het inkopen van vis.

De Consumentenbond bezocht in februari van dit jaar 99 viswinkels en kwam tot de conclusie dat er maar één was gelabeld. Twee jaar geleden had Casa al zoiets bedacht. Toen zei de Nederlandse Vereniging van ichtyologen dat ze actie zou ondernemen.

Wat is duurzame vis?

Bij De Viswijzer Gemaakt door Good Fish, je kunt zien welke vissen duurzaam zijn en welke niet. U kunt deze ook als app op uw telefoon downloaden. Groen betekent dat het een duurzame optie is, je kunt beter geen rood eten en je moet ‘geel’ als tweede keus beschouwen.

Zo lees je in de visgids dat je perfect mosselen en haring uit de Noordzee kunt eten. Bij zalm is het belangrijk om te weten waar je hem kunt vangen. En het is beter om kabeljauw achter te laten, maar ook losse kabeljauw. Kabeljauw wordt momenteel zwaar overbevist. Gamba’s en mul zijn ook geen duurzame optie. Hier kunt u de Viswijzer-app downloaden, zodat u alle informatie op uw telefoon kunt opzoeken: Voor Android-apparaten Aan Voor iPhone.

READ  macOS Big Sur 11.3.1 is nu beschikbaar - dat is nieuw
More from Madison Garrett

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *