Amsterdam is al jaren aan het instorten. Nu betaalt het de prijs

Amsterdam is al jaren aan het instorten. Nu betaalt het de prijs

(CNN) – Langs de waterwegen van Amsterdam ontstaan ​​scheuren en zinkgaten.

Fietsen tuimelen in het kolkende water terwijl de grachten onder hun wielen verdwijnen.

Kademuren storten tegen woonboten in. Bruggen zitten in de problemen.

Hoewel de recente Covid-19-beperkingen de Nederlandse hoofdstad hebben verlost van de meer oppervlakkige plaag van overtoerisme, lijkt het erop dat de stad een dringender existentiële crisis heeft.

Het dreigt af te brokkelen in het water waarop het is gebouwd. En alleen een make-over van enorme afmetingen kan het redden.

Gelukkig is er nog niemand gewond geraakt, maar tenzij het kan bedenken hoe de voor miljoenen dollars aan delicate reparaties die nodig zijn, moet worden uitgevoerd, kan een deel van de prachtige middeleeuwse infrastructuur die Amsterdam zo’n populaire bestemming maakt, verloren gaan.

De afrekendag van Amsterdam had eigenlijk niet als een verrassing mogen komen.

The city’s children grow up with a verse: “Amsterdam, die grote stad / Die is gebouwd op palen / Als die stad eens ommeviel / Wie zou dat dan betalen?

Vrij vertaald: “Amsterdam, grote stad / Het is gebouwd op palen / Als de stad zou instorten / Wie zou dat betalen?”

De stad stort nu in – en de Nederlanders betalen.

Onverwachte waarschuwingen

Langs de waterkant in de Nederlandse hoofdstad ontstaat een enorm zinkgat.

Gemeente Amsterdam

Tussen de 12e en 16e eeuw, toen Amsterdam begon te groeien, werden gebouwen gebouwd op houten palen – betonnen kwamen later – die voor stabiliteit zorgden in het moerassige en onstabiele land rond de Amstel.

In diezelfde zachte grond werden kanalen gegraven en werden kanaalmuren gebouwd.

Gezien het feit dat veel van deze structuren nu meer dan 500 jaar oud zijn, is het onvermijdelijk dat velen van hen af ​​en toe een controle nodig hebben.

Maar het lijkt erop dat de gemeente in de loop der jaren heeft nagelaten enkele van de meest eerbiedwaardige constructies in de gaten te houden.

Nu moet een aanzienlijk aantal van de 1.600 bruggen en 200 kilometer kanalen worden gecontroleerd en indien nodig vervangen.

Hoewel gevaren de afgelopen tijd vaak zijn gewezen, lijkt het erop dat Amsterdam vóór 2020 de adem inhield en het beste van hopen.

In januari benadrukte de lokale nieuwszender AT5 vijf jaar van waarschuwingen van functionarissen over de slechte staat van de waterwegen, waarvan de gemeentelijke autoriteiten tot dit jaar grotendeels geen acht hadden geslagen.

Het citeerde de zorgen van een duiker die had geweigerd inspecties uit te voeren onder een van de oudere bruggen van Amsterdam vanwege de angst voor een dreigende instorting.

Als reactie hierop zei de gemeente dat er reparaties werden uitgevoerd wanneer dat dringend nodig was, maar hoewel er onderzoek werd gedaan naar de staat van elke kaaimuur en brug, kon de veiligheid niet helemaal worden gegarandeerd.

“Risico’s kunnen niet voor honderd procent worden uitgesloten”, aldus een woordvoerder.

READ  Roger Federer om 'rooftop tennis'-sensaties naar Rafa Nadal Academy te sturen

Oude infrastructuur

Scheuren en zinkgaten in de Amsterdamse bruggen en grachtenmuren

De totale kosten van structureel werk dat de komende jaren plaatsvindt, worden geschat op ongeveer $ 530 miljoen.

Gemeente Amsterdam

Sindsdien zijn de zaken vooruitgegaan en Amsterdam kijkt nu in de loop van wat enkele van de grootste infrastructurele uitdagingen ooit zouden kunnen zijn.

Aan het roer staat wethouder Sharon Dijksma, een gekozen ambtenaar met toezicht op verkeer en vervoer.

Na verschillende incidenten met ingestorte kanaalmuren, vroeg ze om een ​​onafhankelijk rapport waarin werd geconcludeerd dat ten minste 5% van de 200 kilometer bakstenen kanaalmuren van de stad in slechte staat verkeert, waardoor het risico op bodemdaling toeneemt.

Het rapport deed ook enkele aanbevelingen die, in ieder geval voor de komende jaren, de manier waarop de moderne stad naast de oude infrastructuur waarop ze is gebouwd fundamenteel kunnen veranderen.

Waar nodig kunnen bomen worden gekapt, parkeerplaatsen worden verwijderd en wegen worden afgesloten voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. En vanaf nu komt er 22,5 miljoen euro ($ 26,5 miljoen) per jaar beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden.

Kanaalwanden in de slechtste staat staan ​​bovenaan de lijst voor vervanging op korte termijn.

De meest kritieke plekken worden nauwlettend in de gaten gehouden en als ze niet langer veilig bevonden worden, worden er onmiddellijk maatregelen genomen.

Zes bruggen zijn al geheel of gedeeltelijk gesloten en op enkele kwetsbare punten langs kanalen zijn noodmaatregelen genomen.

Onder hen is de Rozengracht, een drukke verkeersader door de Jordaan, over de Lijnbaansgracht, afgesloten voor zwaar verkeer.

Unsexy onderwerp

Een andere brug op de kruising van de Lauriergracht en Lijnbaansgracht is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Tot en met 4 september is de Entrepotdoksluis aan de Hoogte Kadijk geheel gesloten.

In de periode tot en met 2023 worden circa 27 bruggen gerenoveerd, circa 800 meter kademuren vernieuwd en vervanging van circa 3.800 meter kademuren voorbereid.

De totale kosten worden geschat op 450 miljoen euro, of ongeveer $ 530 miljoen.

“Het beheer van de kaaimuren en bruggen is de afgelopen decennia achtergebleven omdat het niet de politieke prioriteit heeft gekregen die het verdient en het is geen sexy onderwerp”, zegt Dijksma.

“Het onderhoud van de constructies naar een nieuw niveau herstellen is een complexe, grote en urgente taak.”

Dijksma zegt dat hoewel 20 locaties in Amsterdam momenteel zijn afgesloten voor druk verkeer, er waarschijnlijk meer zullen volgen.

“Veiligheid komt altijd op de eerste plaats, maar het is een enorme puzzel om de stad bereikbaar en leefbaar te houden”, voegt ze eraan toe.

Om de staat van bruggen en kanaalmuren te controleren, gebruikt de gemeente traditionele meetbouten die structurele bewegingen volgen, maar ook meer innovatieve methoden zoals satellietdata, sonar en 3D-scans.

De toekomst veiligstellen

Scheuren en zinkgaten in de Amsterdamse bruggen en grachtenmuren

Eind 2023 worden in Amsterdam zo’n 27 bruggen gerenoveerd.

Gemeente Amsterdam

Het proces van het vervangen van de muren en bruggen wordt ingewikkelder gemaakt door de beperkte werkruimte op het land en het water dat wordt verstopt door de aanwezigheid van woonboten.

In het verleden heeft dit zelfs kleine reparatieprojecten vertraagd, maar nu de tijd dringt, versnellen ambtenaren deze processen nu.

“Als er direct actie nodig is, wachten we niet op de resultaten van uitgebreid onderzoek”, zegt Albert Jongsma, projectmanager kaaimuren en bruggen voor Amsterdam.

Ontdek waarom de kleine stad Amsterdam jaarlijks door 18 miljoen toeristen wordt bezocht.

Jongsma zegt dat dergelijke beoordelingen zullen worden gemaakt door constructietekeningen en details van eerdere inspecties te controleren. Na inspectie van houten funderingen of metselwerk wordt besloten of er direct actie moet worden ondernomen.

Onderzoeken door duikers en omgevingsscans zullen bepalen of de constructie moet worden afgesloten en versterkt door de installatie van stalen draagconstructies.

“De constructieve toestand wordt vervolgens bepaald door de beschikbare gegevens en een aanvullend onderzoek met duikers”, zegt hij.

“Er wordt een omgevingsscan uitgevoerd om de impact van een kering en de impact van versterking met een veiligheidsconstructie te bepalen.”

Reparaties zijn één ding, maar er is volgens Dijksma ook behoefte aan een heroverweging van de dagelijkse gang van zaken in Amsterdam.

“De stad werd ooit gebouwd voor paard en wagen, maar nu rijden enorme vrachtwagens over dezelfde kades en bruggen”, zegt ze.

“We moeten dit veranderen om schade in de toekomst te voorkomen.

“Dat betekent dat we de stadslogistiek onder de loep moeten nemen en deze moeten verbeteren door bijvoorbeeld knooppunten te creëren aan de rand van de stad, van waaruit goederen met lichter en schoner vervoer de stad in worden gebracht.”

Zelfs dan, zegt Jongsma, is het onwaarschijnlijk dat het werk ooit zal stoppen, aangezien de stad probeert de levensduur van haar bejaarde gebouwen met nog een eeuw te verlengen.

“Op basis van de levensduur van 100 jaar zullen er jaarlijks zo’n acht tot negen bruggen vernieuwd moeten worden en ongeveer twee kilometer kademuur”, voegt hij eraan toe.

“Hopelijk wordt dit in de toekomst minder als we zorgvuldig omgaan met de bruggen en muren en gaan ze langer dan 100 jaar mee.”

READ  Zeg vaarwel tegen de Battle Royale-modus van Fallout 76
Written By
More from Max Mcgee

Team Fortress 2 heeft zojuist het gelijktijdige gebruikersrecord verbroken

Team Fortress 2 heeft zojuist zijn gelijktijdige gebruikersrecord gebroken. Valve’s favoriete shooter,...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *