Apple capituleert voor Brussel: apps kunnen ook van buiten de App Store gedownload worden | Techniek

Apple capituleert voor Brussel: apps kunnen ook van buiten de App Store gedownload worden |  Techniek

Na jaren van discussie heeft techgigant Apple eindelijk gecapituleerd voor de Europese regelgeving: vanaf maart dit jaar kunnen apps buiten de App Store worden gedownload.

Jarenlang kon iedereen die een app voor de iPhone wilde uitbrengen, dat maar op één manier doen: door deze aan te bieden in de App Store van Apple. Critici zijn van mening dat de techgigant het monopolie heeft op een eigen platform, waar het bovendien veel geld aan verdient door een commissie te nemen voor elke verkoop van de app. Toen Fortnite uit de App Store werd verwijderd wegens het overtreden van de regels van Apple, stapte de gamemaker naar de rechter in de Verenigde Staten.

Apple voert al jaren een streng beleid in zijn winkel. Zo zijn apps voor het streamen van games uit de cloud niet toegestaan, ondanks meerdere pleidooien van Google en Microsoft. Ook muziekbedrijf Spotify was cruciaal omdat Apple geld wilde verdienen aan elk abonnement dat uit de app werd afgenomen.

Wet op de digitale markten

In 2022 keurde het Europees Parlement de Digital Markets Regulation goed, ook wel bekend als de Digital Markets Act. Dit vereist dat grote technologiebedrijven concurrentie op hun platforms toestaan, wat betekent dat Apple ook alternatieve appstores op de iPhone moet toestaan. Deze bedrijven hebben tot 6 maart van dit jaar de tijd om hieraan te voldoen.

Apple heeft zich nu officieel aan deze wetgeving gecommitteerd: met iOS 17.4, de volgende grote software-update voor de iPhone, kan iedereen een eigen App Store voor de iPhone lanceren. De update wordt in maart van dit jaar uitgebracht en app-ontwikkelaars kunnen hem vanaf vandaag uitproberen om zich voor te bereiden.

READ  Hoe Fortnite te downloaden

Iedereen kan contact opnemen met Apple om deze softwarewinkel voor de iPhone te starten, op voorwaarde dat ze beloven hun klanten en app-makers goed te beschermen.

“Het opent de deuren voor malware.”

Apple doet dit allemaal met tegenzin: in een persbericht benadrukt het bedrijf vooral de nadelen van deze nieuwe ontwikkeling. Het bedrijf zei dat het “nieuwe deuren opent voor malware, phishing, oplichting, kwaadaardige inhoud en andere privacy- en veiligheidsbedreigingen.” Apple scant iPhone-apps op mogelijke malware en andere schadelijke praktijken voordat ze in de App Store verschijnen. Nu de apps buiten de App Store worden uitgebracht, denkt het bedrijf dat defecte software in telefoons zal blijven binnensluipen.

De techgigant hoopt dit met een aantal maatregelen tegen te gaan. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld apps ‘certificeren’ buiten de App Store, waarbij ze een kleine scan uitvoeren om te kijken of ze vreemde code bevatten. Gebruikers wordt vóór de installatie ook duidelijk uitgelegd dat ze een applicatie van een andere bron downloaden en dus aan gevaar kunnen worden blootgesteld.

Apple heeft de afgelopen jaren enkele miljarden dollars verdiend aan commissies die app-makers aan het bedrijf moesten betalen. Zoveel krijgt het bedrijf niet voor apps die binnenkort buiten de App Store worden aangeboden, maar het nieuwe systeem moet toch iets voor Apple doen.

Als een app in een jaar tijd meer dan 1 miljoen keer buiten de App Store wordt gedownload, wordt er een zogenaamde ‘core technology fee’ in rekening gebracht. De ontwikkelaar brengt 50 eurocent in rekening voor elke gebruiker die de app vervolgens downloadt. Een bedrag dat voor veel voorkomende toepassingen hoog kan zijn.

READ  Netflix breidt aanbod mobiele games uit, ondanks 'weinig succes'

Het is ook opengesteld voor banken en browsers

Met iOS 17.4 stelt Apple de iPhone op meer fronten open. Zo zal de NFC-antenne in apparaten gratis beschikbaar worden voor bankapplicaties. Hierdoor kunnen banken straks contactloze betaalmogelijkheden aanbieden zonder gebruik te hoeven maken van Apple Pay. Webbrowsers hebben ook meer vrijheid met software-updates. Voorheen moesten deze apps hun eigen onderliggende software gebruiken, waardoor alle browsers op dezelfde manier werkten als Apple Safari.

Vanaf iOS 17.4 kunnen ze hun eigen zogenaamde “browser engine” integreren. Dit betekent bijvoorbeeld dat Google Chrome ook op andere platforms zoals Chrome zal werken.

Bekijk hieronder onze technische video's:

opmerking Deze vindt u onderaan dit artikel. Opmerkingen alleen ingediend bij A voor-en achternaam Het is geplaatst. Dat doen we omdat we het gesprek willen aangaan met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam op zetten. Iedereen die zijn of haar naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *