‘Banking while Black’-incidenten die naar voren komen als demonstranten de aandacht vestigen op racisme in de VS.

'Banking while Black'-incidenten die naar voren komen als demonstranten de aandacht vestigen op racisme in de VS.

‘Ik heb hier een klant – hij is eigenlijk niet onze klant. Hij probeert een cheque te verzilveren en de cheque is frauduleus. Deze komt niet overeen met onze gegevens’, zegt een bankmedewerker op een opname van het door CNN verkregen telefoontje.

Voor veel Afro-Amerikanen is wat er in december 2018 met McCowns is gebeurd een veel voorkomende ervaring. Bankieren terwijl Zwart een andere vermelding is in een steeds groeiende lijst van mensen die de politie bellen over Afro-Amerikanen die alledaagse dingen doen.

In het geval van McCowns, terwijl het personeel van de bank zijn werkgever niet kon bereiken om de cheque te verifiëren, volgde hij het protocol en verstrekte hij twee vormen van identificatie en een vingerafdruk.

De politie bereikte uiteindelijk zijn werkgever, bevestigde dat de cheque geldig was en liet hem gaan. De bank bood haar verontschuldigingen aan en zei dat de tellers ‘hyper-waakzaam’ waren na een reeks incidenten met frauduleuze controles. Later incasseerde hij zijn cheque zonder incidenten in een ander Huntington-filiaal.

‘Het was heel beschamend’, zei McCowns destijds. ‘De persoon die dat telefoontje heeft gepleegd – die manager, die teller – degene die dat telefoontje heeft gepleegd, ik heb het gevoel dat ze oordelen.’

Een vestigingsmanager gebruikte een racistische smet tegen hem

Raciale profilering bij financiële instellingen komt vaak voor, maar de meeste mensen melden het zelden of dienen geen rechtszaak aan omdat dergelijke gevallen moeilijk te bewijzen zijn, aldus advocaten. Anderen storten of storten hun cheques en gaan verder.

Maar met de groeiende verontwaardiging tegen systemisch racisme sinds de moord op George Floyd, delen meer zwarte mensen hun bankervaringen. Vorige maand spraken de advocaat en zakenman van Florida, Benndrick Watson, een rechtszaak aan tegen Wells Fargo, waarbij hij een bankdirecteur beschuldigde van het gebruik van een racistische smet terwijl hij probeerde een rekening te openen.

Watson had een persoonlijke betaalrekening bij de bank en was in april vorig jaar in een kantoor in de buurt van Tampa om een ​​zakelijke rekening te openen voor zijn advocatenkantoor. Terwijl de bankier de bedrijfsgegevens doorzocht, vertelde Watson aan CNN, ontdekte hij dat hij een platenlabelbedrijf bezat en begon hij vragen te stellen.

‘Het is bijna alsof ze niet geloofden dat ik een bedrijf had’, zei hij.

De teller bracht een filiaalmanager binnen die op zijn computer de informatie van Watson begon door te nemen. Vervolgens noemde de manager hem opeens een N *** er.

READ  Animal Crossing Fandom is nu nog duurder geworden

“Mijn mond viel letterlijk letterlijk – ik was bang, zei ik, ‘zei hij dat echt?'”, Zei Watson. ‘Ik leunde achterover. Hij begon te praten. Hij begon me bang te maken. Het was moeilijk uit te leggen.’

De filiaalmanager verontschuldigde zich en zei dat hij het niet meende en beschreef het als ‘een slip van de tong’, zei Watson. Hij pakte snel zijn spullen en rende naar zijn auto.

‘Als je naar de bank gaat, is je bewaker down. Je verwacht niet dat je een racistisch woord wordt genoemd’

Benndrick Watson

‘Als je naar de bank gaat, is je bewaker down. Je verwacht niet dat je een racistisch woord wordt genoemd,’ zei Watson. ‘Ik was een klant bij deze bank. Ik was bij deze bank geweest. Het deed fysiek pijn.’

Watson zei dat hij zijn zaak onder de aandacht wil brengen in de hoop dat het banken zal helpen hun relaties met zwarte eigenaren van kleine bedrijven te verbeteren.

Kort na het incident nam zijn advocaat Rodal namens zijn cliënt contact op met de bank. De regiomanager schreef een brief aan Watson waarin hij zich verontschuldigde en het incident als onaanvaardbaar beschreef.

“Hoewel het lijkt alsof de uiting van de aanstootgevende term onbedoeld was, begrijpen we dat dit uw cliënt ongemakkelijk maakte, en terecht”, schreef de regiomanager in de brief die Rodal aan CNN verstrekte. ‘Wells Fargo tolereert onder geen enkele omstandigheid dat soort taal en we hebben corrigerende maatregelen genomen tegen de voormalige filiaalmanager.’

In een verklaring aan CNN zei Wells Fargo dat de filiaalmanager ontslag nam toen de bank hem aan het voorbereiden was om hem te ontslaan en niet in aanmerking komt voor herplaatsing.

“Het spijt ons zeer en verontschuldig ons diep voor wat een vreselijke ervaring moet zijn geweest”, aldus de verklaring. “Wells Fargo tolereert geen enkele vorm van discriminatie. We onderzoeken alle beschuldigingen van discriminatie met betrekking tot onze klanten en werknemers zeer serieus en ondernemen actie om ze aan te pakken.”

Een teller weigerde zijn cheque te deponeren

Sauntore Thomas, inwoner van Michigan, bereikte onlangs een overeenkomst met een bank over een rechtszaak tegen raciale discriminatie die hij dit jaar had aangespannen nadat een teller weigerde zijn cheques te storten.

In januari was hij naar een TCF Bank-kantoor in Livonia gegaan om een ​​spaarrekening te openen en cheques te storten uit een schikking in een zaak van rassendiscriminatie tegen zijn voormalige werkgever. Hij had een betaalrekening bij de bank.

Een bankmedewerker vroeg hoe hij aan het geld kwam en belde de politie om te melden dat hij probeerde frauduleuze cheques te storten, aldus de rechtszaak. Vier politieagenten kwamen aan en ondervroegen hem.

READ  FRONT MISSION 2: Reproductie uitgesteld tot een onbekende datum

‘Er was hier nog iets aan de hand’, zei zijn advocaat, Deborah Gordon, destijds. ‘En naar mijn mening is er maar één ding: bankieren terwijl zwart.’

Sauntore ging naar een andere bank, opende een rekening en stortte zonder problemen zijn cheques. In een verklaring aan CNN destijds verontschuldigde de bank zich.

‘De lokale politie had er niet bij moeten zijn betrokken. We veroordelen racisme en elke vorm van discriminatie’, zei het. “We nemen extra voorzorgsmaatregelen bij grote stortingen en verzoeken om contant geld en in dit geval konden we de cheques niet valideren.”

Na het indienen van de rechtszaak heeft hij sindsdien een ontmoeting gehad met de bestuursvoorzitter van TCF, Gary Torgow.

“Hij voelt zich op zijn gemak bij hun verzekering dat het incident dat zich heeft voorgedaan een ongelukkige fout was en geen afspiegeling is van de manier waarop de bank zaken doet”, vertelde Gordon aan CNN.

De wet maakt het moeilijk om verhaal te halen

Sinds de moord op Floyd door een politieagent in Minneapolis en de vraag naar gerechtigheid en bedrijfsverantwoordelijkheid, zijn er steeds meer oproepen voor banken om raciale profilering aan te pakken.

Rassendiscriminatie gebeurt al jaren bij banken met een beperkt wettelijk verhaal, aldus juristen.

De Civil Rights Act van 1964 verbiedt discriminatie in bedrijven zoals theaters, restaurants en hotels, maar banken staan ​​niet op de lijst, wat het moeilijk maakt voor mensen die geprofileerd zijn in financiële instellingen om rechtszaken te winnen bij de federale rechtbank, aldus Gordon, een burgerrechtenadvocaat. .

‘Deze daad is geschreven in het midden van de burgerrechtenbeweging toen Afro-Amerikanen te maken hadden met het feit dat ze niet aan een lunchbalie konden zitten, in een motel konden blijven of naar een film konden gaan’, zei Gordon. “Met de wet van 1964 werd alleen getracht de schendingen aan te pakken die in de publieke belangstelling stonden. De wet moet worden gewijzigd, maar ik betwijfel of dat zal gebeuren.”

READ  Willekeurig: iemand heeft Zelda gemaakt: dezelfde wilde versie van Google Street View-kaarten

Sommige staten hebben maatregelen aangenomen die de mazen in de wet aanpakken. In Michigan omvat een in 1976 aangenomen Civil Rights Act bijna alles, voegde Gordon eraan toe.

Sommige banken verbinden zich ertoe inspanningen te leveren om een ​​gastvrije omgeving voor minderheden te garanderen.

De Civil Rights Act van 1964 verbood discriminatie in sommige bedrijven, maar banken staan ​​niet op de lijst

“Als een bedrijf gevestigd in Minneapolis, stelden we destijds vragen over hoe we kunnen bijdragen aan het bewerkstelligen van veranderingen in de systeemongelijkheden, sociaal en financieel, die hebben bijgedragen aan wat een terugkerende tragedie was”, zei Greg Cunningham, Chief Diversity Officer van de Amerikaanse bank.

Hij drong er bij grote bedrijven en hun leiders op aan om zinvolle relaties met zwarte bedrijven te ontwikkelen en actief systematisch racisme aan de kaak te stellen.

Wells Fargo zei dat het zich inzet voor een reeks veranderingen, waaronder het ondersteunen van zwarte bedrijven om ervoor te zorgen dat de diversiteit van het bedrijf en inclusie-inspanningen leiden tot zinvolle verandering.

“Alle managers moeten deelnemen aan een nieuw live en interactief programma dat speciaal is ontworpen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan”, zei Charlie Scharf, CEO van Wells Fargo, vorige maand. “Dit zal veel verder gaan dan de huidige gestandaardiseerde training die onvoldoende is voor de uitdaging.”

De bank heeft toegezegd dergelijke incidenten te zullen gebruiken om medewerkers op te leiden en betere dienstverlening te garanderen.

“De nuttigste en meest waardevolle benadering die we kunnen kiezen bij elke interactie met onze klanten en onze medewerkers, is om van hen te leren en ervoor te zorgen dat ons beleid, onze processen en training eerlijkheid en billijkheid ondersteunen voor elke klant of niet-klant waarmee we communiceren”, aldus het.

TCF heeft verplichte onbewuste bias-training voor werknemers uitgerold en een evaluatie van haar beleid en procedures uitgevoerd om een ​​gelijke behandeling van alle klanten te garanderen, zei woordvoerster Randi Berris.

Maar nu bedrijven na de moord op Floyd hun beleid onder de loep nemen, geven sommige bankleiders toe dat er meer werk moet worden verzet om het vertrouwen bij minderheden op te bouwen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *