China bespreekt een vierpuntenplan met Pakistan, Nepal en Afghanistan tijdens een pandemie

Four Country Meeting: BRI is een initiatief van meerdere miljarden dollars, gelanceerd door Xi Jinping. (Het dossier)

Hoogtepunten

  • China hield de eerste gezamenlijke virtuele conferentie met de drie landen
  • Peking besprak ook het Covid-vaccin, het Belt and Road-initiatief
  • De bijeenkomst vindt plaats te midden van de spanningen tussen India en China

Peking:

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi hield maandag de eerste gezamenlijke virtuele conferentie met zijn tegenhangers uit Pakistan, Afghanistan en Nepal, waarin hij een vierpuntenplan voorstelde om de nieuwe coronaviruspandemie in te perken, het economisch herstel en de hervatting van de BRI te stimuleren (Belt and Road) Initiatief) infrastructuurprojecten.

Volgens een persbericht van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken woonden de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Haneef Atmar en de Nepalese minister van Buitenlandse Zaken Pradeep Kumar Gyawali de virtuele bijeenkomst bij.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi nam niet deel aan de bijeenkomst. Pakistan werd vertegenwoordigd door minister van Economische Zaken Makhdoom Khusro Bakhtiar.

Naar aanleiding van de bijeenkomst, de eerste waarbij de vier landen betrokken zijn, stelde de heer Wang het vierpuntenactieplan voor, waaronder het consolideren van de consensus over eenheid en het bestrijden van de pandemie, het vermijden van politisering en stigmatisering van het coronavirus en het krachtig steunen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ) bij het spelen van haar gepaste rol bij het gezamenlijk opbouwen van een wereldwijde gezondheidsgemeenschap.

Eerder deze maand heeft de regering-Trump de Verenigde Naties formeel in kennis gesteld van haar besluit om de Verenigde Staten terug te trekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waardoor de banden met de wereldwijde gezondheidsinstantie werden verbroken, ondanks de woedende pandemie van het coronavirus in het land.

READ  Shashi Tharoor zegt dat Lockdown Covid niet vertraagde in zijn kiesdistrict

De VS hebben de WHO ervan beschuldigd de kant van China te hebben gekozen bij het uitbreken van het coronavirus, dat eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan is ontstaan, omdat het gezondheidsorgaan de wereld heeft misleid, wat heeft geleid tot de dood van meer dan een half miljoen mensen wereldwijd, waaronder meer dan 146.000 alleen in Amerika.

Volgens het persbericht zouden alle vier de landen regionale samenwerking op het gebied van gezamenlijke preventie en bestrijding van de pandemie moeten uitvoeren, op basis van de ervaring van China en Pakistan.

Hij zei dat wanneer het Chinese vaccin wordt ontwikkeld, China de toegankelijkheid van vaccins voor de drie landen zal verbeteren en hen zal helpen hun volksgezondheidsstelsels te versterken.

Het is veelzeggend dat hij ook post-pandemie voorstelde: de vier landen moeten de gezamenlijke ontwikkeling van het Chinese Belt and Road Initiative (BRI) resoluut steunen door de hervatting van het werk en de productie van belangrijke samenwerkingsprojecten te bevorderen, de stabiliteit van de industriële en toeleveringsketens te behouden, en nieuwe economische groeipunten creëren op digitaal gebied.

“We zullen de bouw van de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) en het Trans-Himalayan Connectivity-netwerk (THCN) actief promoten, de uitbreiding van de corridor naar Afghanistan ondersteunen en de dividenden van regionale connectiviteit verder ontketenen”, aldus Wang .

De BRI is een initiatief van meerdere miljarden dollars dat door de Chinese president Xi Jinping werd gelanceerd toen hij aan de macht kwam in 2013. Het heeft tot doel Zuidoost-Azië, Centraal-Azië, de Golfregio, Afrika en Europa te verbinden met een netwerk van land- en zeeroutes.

READ  Waarom Nikola Jokic, Bruce Brown de Suns-groep veroverde tijdens Game 5

Terwijl CPEC USD 60 miljard het vlaggenschipproject is van de BRI, waarvoor India heeft geprotesteerd tegen China terwijl het wordt aangelegd via het door Pakistan bezette Kasjmir (POK), wil de THCN Nepal en China verbinden via Tibet.

“We moeten onze geografische voordelen spelen, de uitwisselingen en connectiviteit tussen de vier landen en de landen in Centraal-Azië versterken en de vrede en stabiliteit in de regio waarborgen”, aldus Wang.

Zijn opmerkingen zijn van betekenis omdat ze te midden van de spanningen tussen India en China zijn ontstaan. Pakistan en Nepal zijn ook actief betrokken bij de bouw van grote infrastructuurprojecten in het kader van de CPEC en de THCN, wat veel zorgen baart in New Delhi.

De ministers van Pakistan, Nepal en Afghanistan hebben het door Wang voorgestelde vierpuntssamenwerkingsinitiatief “actief ondersteund” en bedankten China voor het verstrekken van medische materiaalhulp en voedselhulp, en deelden hun ervaringen met het voorkomen en bestrijden van epidemieën, aldus de verklaring.

Alle partijen steunden de handhaving van het multilateralisme, versterkten de rol van de WHO, steunden de realisatie van een staakt-het-vuren in Afghanistan tijdens de epidemie en het vredes- en verzoeningsproces in Afghanistan, voegde het eraan toe.

De heer Bakhtiar, die Pakistan op de conferentie vertegenwoordigde, benadrukte dat de deelnemende provincies een politieke consensus tegen COVID-19 moeten ontwikkelen en een eenheidsfront moeten verklaren om het te bestrijden.

Hij zei dat COVID-19 wereldwijd een bestraffende menselijke en economische kosten heeft veroorzaakt en de sociale en politieke architectuur van de wereld heeft verstoord.

“Pakistan was bereid om zowel de samenwerking bij de bestrijding van COVID-19 als het post-pandemische economische herstel met de deelnemende landen te versterken”, aldus de minister.

READ  Florida State vs Virginia Tech: kijken, streamen, tv, spelvoorbeeld en odds

De heer Bakhtiar zei dat de CPEC een belangrijke rol kan spelen bij het stimuleren van regionale groei en herstel in de periode na COVID-19.

Minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi nam niet deel, maar in een videoboodschap op de conferentie benadrukte hij de noodzaak van eenheid, solidariteit en multilaterale samenwerking om de COVID-19-pandemie te bestrijden.

Minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi nam niet deel, maar in een videoboodschap op de conferentie benadrukte hij de noodzaak van eenheid, solidariteit en multilaterale samenwerking om de COVID-19-pandemie te bestrijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *