Coronavirus-waarschuwingen: uw telefoon kan u waarschuwen als u zich in de buurt van een besmette persoon bevindt

Hoewel deze apps u niet kunnen beschermen – ze laten het u pas weten nadat u bent blootgesteld – kunnen ze voorkomen dat anderen geïnfecteerd raken als u voorzorgsmaatregelen neemt, zoals als zelf quarantaine, na ontvangst een waarschuwing.
Miljoenen mensen melden zich aan, hoewel deze apps in veel staten nog niet beschikbaar zijn. Gezondheidsfunctionarissen zijn van mening dat de waarschuwingen vooral nuttig kunnen zijn in gevallen waarin een besmette persoon in contact is geweest met vreemden, bijvoorbeeld in een bus, trein of kassa – wie zou anders niet weten dat ze werden blootgesteld.

iPhones en Android-apparaten bevatten constant veranderende anonieme codes die telefoons in de buurt pingen via Bluetooth – een proces dat begint zodra de gebruiker ervoor kiest om de meldingen te ontvangen.

Om de blootstellingsmeldingen effectief te laten zijn, moeten Android-gebruikers Bluetooth inschakelen en de Covid-19-meldingsapp van hun staat downloaden. Op iPhones is het systeem al ingebakken in instellingen, hoewel gebruikers naar blootstellingsmeldingen moeten gaan en ervoor moeten zorgen dat beschikbaarheidswaarschuwingen zijn ingeschakeld.

Wanneer iemand die de functie gebruikt positief test op coronavirus, krijgt hij of zij een pincode van een gezondheidsfunctionaris om in zijn telefoon in te voeren. Elke andere telefoon die de afgelopen twee weken in de buurt was – meestal binnen een meter of minder, gedurende ten minste 15 minuten – krijgt een waarschuwing dat de gebruiker in quarantaine moet plaatsen en een zorgverlener op de hoogte moet stellen.

De apps beoordelen uw risico op basis van de sterkte van het Bluetooth-signaal (hoe dicht u bij de ander was) en de duur van uw contact met de ander.

Waar je ze kunt krijgen

Minstens 15 staten nemen deel aan dit meldingssysteem voor blootstelling aan Covid-19.

Sommige staten meldden een golf van aanmeldingen binnen enkele weken na de lancering van het programma. Maryland lanceerde zijn meldingssysteem op 10 november en meer dan 1 miljoen mensen hebben zich al aangemeld, zei Charlie Gischlar, een woordvoerder van de staatsgezondheidsdienst. Hij beschreef de app als “een aanvulling op traditionele contactopsporing en een ander hulpmiddel in de toolbox” om besmettingen met het coronavirus te bestrijden.

Colorado, waar gevallen van coronavirus en ziekenhuisopnames de afgelopen weken zijn gestegen, heeft ook gezien dat meer dan 1 miljoen mensen zich hebben aangemeld voor waarschuwingen sinds de lancering van het systeem op 25 oktober. De staat is een van de vele die massale campagnes voert om inwoners voor te lichten over hun meldingsdienst voor blootstelling.
Sommige staten hebben apps gelanceerd om inwoners te waarschuwen wanneer ze mogelijk zijn blootgesteld aan het coronavirus.

“We bevinden ons op een cruciaal moment in deze pandemie, en door in te schrijven voor deze service, blijven onze gezinnen en gemeenschappen veilig en blijft onze economie draaiende”, zei de Colorado-gouverneur Jared Polis in een verklaring.

Andere staten, waaronder Californië en Oregon, hebben proefprogramma’s gelanceerd, maar hun meldingssystemen zijn nog niet voor iedereen beschikbaar.

Vragen over privacy

Is informatie van de apps anoniem? Experts zeggen van wel.

READ  De Stadia-controller van Google ondersteunt nu USB-C-headsets en hoofdtelefoons

De apps verzamelen geen gegevens over gebruikers of hun locaties, en er is geen manier om Covid-diagnoses en -waarschuwingen te koppelen aan namen en identiteiten op telefoons, zei Gischlar.

In tegenstelling tot een eerder meldingssysteem dat alom werd aangeprezen aan het begin van de pandemie die gps gebruikte, dat de locatie van een persoon bijhoudt, helpt het Bluetooth-systeem de privacy en anonimiteit tussen gebruikers te behouden.
“Het feit dat ze Bluetooth gebruiken om signalen van andere telefoons bij jou in de buurt te laten weerkaatsen, in plaats van je locatie te volgen, maakt ze minder invasief, en mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat hun locatie wordt gevolgd – dat is het niet”, zei Steve Waters, oprichter van Contrace Public Health Corps, dat advies geeft over het traceren van Covid-19-contacten.
Voertuigen staan ​​deze maand in de rij bij een drive-thru coronavirus-testcentrum in Miami Gardens, Florida.

“Het proces is volledig anoniem en verzamelt geen persoonlijk identificeerbare informatie, waarmee rekening wordt gehouden met de privacyproblemen van eerdere, meer invasieve apps voor het traceren van contacten.”

Eerdere versies die aanleiding gaven tot bezorgdheid over de privacy, zijn gemaakt door externe ontwikkelaars. Deze meldingswaarschuwingstechnologie voor het coronavirus wordt geleverd door Apple en Google en gebruikers kunnen zich op elk moment afmelden voor het gebruik ervan, zei Gischlar.

De waarschuwingen kunnen Covid-19-infecties verminderen

Hoe meer mensen zich aanmelden voor de waarschuwingen, hoe effectiever ze zijn. Op dit moment gebruikt slechts een klein percentage van de ongeveer 100 miljoen Amerikanen die in de 15 staten wonen de apps.

Maar gezondheidsfunctionarissen zeggen dat zelfs deze minimale aantallen een verschil maken. In Colorado, ambtenaren noemden onderzoeken die laten zien dat zelfs 15% van de technologieën voor blootstellingsmelding wordt gebruikt leidt tot een aanzienlijke afname van het aantal besmettingen en sterfgevallen door het coronavirus. De staat zegt dat het gebruik van hun app nu 17% bedraagt.
Sommige staten zijn gegroepeerd om pop-upmeldingen over staatsgrenzen heen mogelijk te maken, aldus Tony Anscombe, een wereldwijde expert voor internetbeveiligingsbedrijf ESET. Dit is vooral belangrijk op plaatsen nabij staatsgrenzen waar mensen in de ene staat werken en in een andere wonen.
Het waarschuwingssysteem werkt alleen op telefoons die jonger zijn dan vijf jaar.

New York, New Jersey, Pennsylvania en Delaware hebben bijvoorbeeld een regionale alliantie gevormd die een soortgelijk systeem gebruikt waarmee hun apps over staatsgrenzen heen kunnen werken, zei Anscombe.

READ  F1 2021 komt op 16 juli naar PlayStation, Xbox en pc

Staten staan ​​voor enkele uitdagingen bij het verspreiden ervan

Het waarschuwingssysteem is ontworpen als aanvulling op traditionele contactopsporing, en werkt niet alleen.

Maar technologie brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Om te beginnen werkt het meldingssysteem alleen op Google- en Apple-telefoons die jonger zijn dan vijf jaar, zei Anscombe. Niet iedereen heeft een nieuwere smartphone en slechts een klein percentage van degenen die dat wel doen, gebruikt het meldingssysteem.

De software op iPhones en Android-apparaten detecteert wanneer mensen - of liever hun telefoons - dicht bij elkaar komen.

Bovendien gebruiken niet alle staten het meldingssysteem. Veel gezondheidsafdelingen van de staat zijn al overweldigd door de heropleving van het virus, en sommige hebben misschien niet de middelen om een ​​app te ontwikkelen en te onderhouden, zei Anscombe.

Het eerdere, op GPS gebaseerde notificatiesysteem veroorzaakte grote verontwaardiging onder voorstanders van privacy en scepsis over het traceren van contacten in het algemeen, zei Waters.

“Staten hebben aanvullende financiering nodig, die momenteel vastzit in het Congres, om desinformatie te helpen bestrijden en de acceptatie van dit cruciale instrument in de strijd tegen Covid te vergroten”, zei Waters.

De pandemie van het coronavirus is ook een politieke kwestie geworden, waarbij sommige Amerikanen het minder serieus nemen dan anderen. Om die reden, zei Waters, zijn sommigen ook terughoudend om Covid-belichtingsapps te gebruiken.
Written By
More from Lesley Curry

PS5 Target-aanvulling: consoles zijn nu niet op voorraad, maar hier kun je er nog steeds een krijgen

Update 06:46: onze winkelscanning retourneert nu geen voorraad van de digitale editie...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *