De humanitaire hulp van topdonoren daalt, zelfs als de behoefte stijgt

De humanitaire hulp van topdonoren daalt, zelfs als de behoefte stijgt

JOHANNESBURG – Een nieuwe momentopname van de hectische wereldwijde reactie op de coronaviruspandemie laat zien dat enkele van ’s werelds grootste regeringsdonoren van humanitaire hulp onder druk staan: de betalingsverplichtingen voor het virus en anderszins zijn met een derde gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar jaar.

De analyse van de Britse ontwikkelingsinitiatieven, vooraf verkregen door The Associated Press, biedt een zeldzame realtime kijk op de notoir moeilijk te volgen hulpwereld.

In een tijd waarin miljarden mensen worstelen met de pandemie en de daaruit voortvloeiende economische ineenstorting – bovenop langdurige rampen zoals hongersnood, droogte of onrust – is meer, niet minder, dringend geld nodig. Voor bijna alles moet nieuwe apparatuur voor virusbescherming worden gekocht, van kraamafdelingen in Afrikaanse dorpen tot vrouwenopvang in Syrische vluchtelingenkampen.

“We hebben geen substantiële financiering voor COVID gezien, maar de situatie zal nog erger worden”, zei Rosalind Crowther, de Zuid-Sudanese landendirecteur van de hulpgroep CARE, in mei tegen de AP en zei: “sommige donoren zijn teruggekeerd op eerdere toezeggingen.” De groep runt twee dozijn gezondheidscentra, meer dan 40 voedingscentra en een opvanghuis in een van ’s werelds meest kwetsbare landen na een burgeroorlog.

In Somalië vertelde een moeder van tweelingjongens aan Amnesty International dat ze in haar geïmproviseerde huis moest bevallen in een kamp voor ontheemden omdat er geen plaatselijke gezondheidskliniek was geopend. Hulpverleners vertelden Amnesty-onderzoeker Abdullahi Hassan dat de onlangs verminderde dienstverlening te wijten was aan een gebrek aan financiering.

‘Je kunt je voorstellen hoe riskant dit is’, zei hij tegen de AP.

In de eerste vijf maanden van dit jaar bedroegen de totale toezeggingen voor hulp van de grootste regeringsdonoren $ 16,9 miljard, vergeleken met $ 23,9 miljard in dezelfde periode vorig jaar, volgens de nieuwe analyse, die gebruik maakte van gegevens uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk , Instellingen van de Europese Unie, Duitsland, Frankrijk, Canada en anderen.

READ  Hoe Palworld-fout op te lossen: “Kan geen multiplayer-sessie hosten”

Veel van deze donoren – met name het Verenigd Koninkrijk, waarvan de hulpverplichtingen volgens de analyse met bijna 50% zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar – worstelen terwijl hun economieën krimpen. De enorme omvang van de crisis is een andere uitdaging, aangezien elk deel van de wereld hulp nodig heeft – en nu.

De realiteit ter plaatse zou nog erger kunnen zijn dan de analyse aangeeft: cruciaal is dat het alleen beloften van hulp laat zien. Hoeveel van de toegezegde miljarden dollars de behoeftigen heeft bereikt, is nog niet duidelijk.

In sommige gevallen was de reactie op de pandemie alarmerend traag. In juni, meer dan twee dozijn internationale hulporganisaties schreven aan de Verenigde Staten over de toegezegde hulp aan het coronavirus, zeggende dat “de humanitaire hulp van de VS nauwelijks tot aan de frontlinies is bereikt” en noemde de ongebruikelijke vertragingen “verwoestend”.

Kinderen rennen door een straat langs een informatieve muurschildering die mensen waarschuwt voor de gevaren van het nieuwe coronavirus, in de sloppenwijk Kibera, of informele nederzetting, Nairobi, Kenia.
Kinderen rennen door een straat langs een informatieve muurschildering die mensen waarschuwt voor de gevaren van het nieuwe coronavirus, in de sloppenwijk Kibera, of informele nederzetting, Nairobi, Kenia.AP

Hun brief kwam toen de Verenigde Staten wereldwijd leiderschap promootten op de COVID-19-respons met meer dan $ 1 miljard vastgelegd. Hulpgroepen wachten nu af of de VS deze maand miljoenen dollars zullen leveren, zoals aangegeven.

Deze nieuwe analyse is, net als elke andere steunmaatregel, onvolmaakt: er wordt gekeken naar gegevens die zijn gepubliceerd naar het International Aid Transparency Initiative, dat vrijwillig is maar op grote schaal wordt gebruikt. Het is ook actueler dan andere maatregelen: de gegevens zijn op 10 juli gedownload.

READ  Regisseur en producer van City of the Wolves vertelt over het nieuw leven inblazen van de serie na 25 jaar, de verhaalmodus, het arcadesysteem, backtracking en meer

De daling van de financiering wordt sterk gevoeld door hulporganisaties ter plaatse.

Uit een enquête in mei onder 92 leden van Bond, het Britse netwerk voor niet-gouvernementele organisaties die werkzaam zijn in internationale ontwikkeling, bleek dat slechts 16% nieuwe financiering had ontvangen van het Britse ministerie van Internationale Ontwikkeling terwijl het de pandemie in ontwikkelingslanden bestreed, en 41% reageerden zonder enige extra financiering.

Sommige hulporganisaties waarschuwen het raam om te voorkomen dat de ergste gevolgen van de pandemie afnemen, terwijl de wereldwijde humanitaire respons ‘jammerlijk ondergefinancierd blijft’, zoals Refugees International vorige week zei.

Ondertussen “zijn we bezorgd dat we een herbestemming van bestaande fondsen zien … in plaats van een vrijgave van nieuwe financiering”, zei Selena Victor, Mercy Corps ‘senior director for policy and advocacy, over de reactie van de EU.

Een VN-run nooddienst Dat heeft ervoor gezorgd dat tonnen humanitaire hulp naar tientallen landen stroomden die door reisbeperkingen werden getroffen en die de komende weken zouden kunnen worden stopgezet omdat “er geen significante financiering is” van donorlanden, aldus het World Food Programme. Slechts 19% van het verzoek van $ 965 miljoen is binnengekomen.

Terwijl individuele regeringen het moeilijk hebben, zijn de grootste zogenaamde multilaterale organisaties, waaronder de Wereldbank en het Wereldfonds, opgevoerd, misschien nog niet getroffen door budgettaire beperkingen.

Hun toezeggingen dit jaar zijn 48,8 miljard dollar, of 70% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens de analyse. Dat is een positief teken, maar “moet duurzaam zijn om de hele crisis aan te pakken”, aldus de analyse.

De uitdagingen blijven enorm, aangezien verschillende hulpstromen, waaronder geldovermakingen, haperen. “Alle middelen … zullen vallen”, aldus een afzonderlijk nieuw rapport over ontwikkelingsinitiatieven.

READ  TwitchCon-over-gezicht vereist nu maskers en meer voor 2022 in San Diego

Die daling kan maanden aanhouden. Officiële ontwikkelingshulp – overheidssteun voor de economische ontwikkeling en welvaart van ontwikkelingslanden – zou tussen vorig jaar en 2021 wereldwijd met bijna $ 20 miljard kunnen krimpen in het ergste geval, waarbij een verlengde pandemie wordt verwacht. De bezuinigingen kunnen doorgaan ’terwijl de regering de binnenlandse prioriteiten beoordeelt’, zegt het rapport.

COVID-19 arriveerde in een wereld die al geconfronteerd wordt met een groeiend aantal humanitaire crises, van Jemen tot Myanmar tot de Sahel in West-Afrika. Nu dreigt de pandemie “een financieringsvacuüm te creëren”, zegt het rapport.

Eind juni waren de door de VN gecoördineerde verzoeken om hulp voor dit jaar met 25% gestegen ten opzichte van vorig jaar als gevolg van extra behoeften als gevolg van de pandemie, tot meer dan 37 miljard dollar.

Vorige week verhoogden de Verenigde Naties hun verzoek om een ​​pandemische respons alleen al tot 10,3 miljard dollar – de grootste oproep in hun geschiedenis.

Er is slechts 1,7 miljard dollar ontvangen. Mogelijk is tot 40 miljard dollar nodig.

“De reactie van rijke landen tot dusver is schromelijk ontoereikend en gevaarlijk kortzichtig”, zei de humanitaire chef van de VN, Mark Lowcock. “Als u nu niets doet, blijft het virus vrij om de wereld rond te gaan.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *