Heeft uw Android-telefoon een virusscanner nodig?

Niet veel mensen gebruiken virusscannersoftware op hun Android-telefoons, maar op hun pc wel. Is dit dom, of is antivirus geldverspilling? Dit is alles wat u moet weten over de (niet) gevoeligheid van virusscanners voor Android-telefoons.

Lees verder na de aankondiging.

Virusscanner voor Android: wel of niet nodig?

Aangezien anno 2022 een kleine smartphone precies kan wat een computer doet, vraag je je misschien af ​​of het wel nodig is om een ​​virusscanner op je telefoon te zetten. Volgens de cijfers van CBS Ongeveer 30 procent van de telefoonbezitters heeft geen idee of ze een antivirusprogramma gebruiken of niet. Daarnaast heeft iets minder dan 20 procent geen enkele vorm van bescherming op de smartphone.

Is dit dom, of heeft uw Android-apparaat helemaal geen virusscannersoftware nodig? Het antwoord op deze vraag kan, zoals vaak het geval is, niet met “ja” of “nee” worden beantwoord.

Geen ei van Columbus

Aan de andere kant maken antivirus-apps je telefoon beter beschermd. De virusscanner op je Android toestel is echter niet het ei van Columbus. Dit heeft te maken met hoe antivirus-apps werken. De meeste toepassingen gebruiken een zwarte lijst om te controleren op slechte programma’s. Als u een dergelijke applicatie op uw telefoon probeert te installeren, begint de betreffende antivirus te piepen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. door te zoeken statistiek Maandelijks komen er meer dan 480.000 programma’s bij die malware bevatten, het meest populaire type virus. Dit soort programma’s proberen meestal geld uit de portemonnee van mensen te halen door persoonlijke informatie te stelen, bijvoorbeeld door valse (bank)apps op uw apparaat te installeren. Bekende varianten van de Android-malware die vorig jaar verscheen zijn FluBot, Joker en GriftHorse.

READ  iOS 12.5.4 beschikbaar voor oudere iPhones en iPads: Beveiligingsupdate

Met meer dan 16.000 malware die elke dag wordt toegevoegd, hebben makers van antivirus-apps geen gemakkelijke taak. Ze moeten er immers voor zorgen dat hun goede/foute app-lijsten altijd up-to-date zijn. Bekende virussen zoals FluBot krijgen bijvoorbeeld voldoende media-aandacht Android-planeet, maar je kunt er zeker van zijn dat duizenden programma’s onder de radar blijven.

Niet alle Android-virusscanners zijn goed

Het is dus erg belangrijk dat u uw virusscanner niet blindelings vertrouwt. De software die onze telefoons moet beschermen, maakt immers ook fouten, zo blijkt uit onderzoek AV. vergelijkingen. Dit cyberbeveiligingsbedrijf heeft meer dan 250 Android-virusscanners gescand en kwam tot de conclusie dat meer dan tweederde daarvan geen of matige bescherming biedt.

Gelukkig waren er ook positieve uitschieters. Uit uitgebreid onderzoek AV. vergelijkingen Blijkt dat Android-antivirus-apps van BitdefenderEn KasperskyEn McAfeeEn Avast in een AVG Hun veiligheid was in orde. Deze programma’s waren in staat om kwaadaardige applicaties die malware bevatten met redelijke nauwkeurigheid te selecteren. Ben je niet zo handig met smartphones, dan is het absoluut de moeite waard om een ​​virusscanner op je Android toestel te installeren.

Joker Antivirus voor Android

Zo voorkom je malware en andere ongewenste berichten

Het is echter duidelijk dat voorkomen beter is dan genezen. Als je je aan een paar regels houdt, kun je de kans op virussen en andere internetonzin drastisch verkleinen.

Een zeer belangrijke voorzorgsmaatregel is om alleen de officiële apps uit de Play Store te downloaden. De App Store van Google scant voortdurend zijn domein op mogelijke virussen en probeert u te beschermen door malware te doden.

READ  Westlands erfgoed opén plek online

Download je apps buiten de Play Store? Wees je dan volledig bewust van de risico’s. Doe vooraf onderzoek voor de applicatie die je wilt downloaden, en weet precies wat het programma doet en wie erachter zit. Om u te behoeden voor mogelijke fouten, kunt u standaard geen apk-bestanden downloaden op een Android-telefoon. Deze optie dient u zelf te activeren. In onderstaand artikel leggen we precies uit hoe dit werkt.

Lees ook: APK-bestanden op uw Android-apparaat installeren in 3 stappen

Ook belangrijk: zorg dat je telefoon altijd up-to-date is. U kunt dit doen door software-updates zo snel mogelijk te installeren. Google brengt elke maand een beveiligingsupdate uit. Zoals de naam al doet vermoeden, vult deze update de “gaten” in de beveiliging van het besturingssysteem.

Helaas ontvangen niet alle Android-telefoons regelmatig beveiligingsupdates. Van de personages uit Die? Daaruit blijkt dat meer dan 40 procent van de Android-smartphones geen updates meer ontvangt en dus een verouderde versie van het beveiligingssysteem draait. Als uw apparaat in deze groep valt, kan het de moeite waard zijn om een ​​antivirus-app te installeren.

Android antivirus malware authenticatie apps

Veiligere wachtwoorden en betere logins

Ook is het belangrijk om een ​​goede wachtwoordmanager te gebruiken. Programma’s zoals 1 wachtwoordEn Petwarden in een Dashlan Bewaar en beheer al uw inloggegevens in een beveiligde kluis. Het enige wat u hoeft te doen is het ouderwachtwoord te onthouden. Als u dit weet, kunt u een wachtwoordbeheerder gebruiken om sterke nieuwe wachtwoorden voor apps en websites te maken en te onthouden.

READ  Nothing Launcher kijk eerst naar Nothing OS, gewoon downloaden

Schakel waar mogelijk ook tweestapsverificatie in. Dit voegt een extra laag inlogbeveiliging toe. Zo heb je niet alleen voldoende inlognaam en wachtwoord, maar moet je ook een unieke code invoeren (via de authenticator app). Zo verklein je de kans dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je online accounts.

De belangrijkste tip is om altijd je gezond verstand te gebruiken. Banken vragen bijvoorbeeld nooit per sms om uw inloggegevens en met name niet op de link in een vermeend DPD-bericht klikken als u geen pakket verwacht. Als je water zegt dat er iets mis is, kun je het beter googlen voordat je actie onderneemt.

Meer artikelen over beveiliging:

More from Madison Garrett
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *