Is PlayStation Plus nog steeds relevant voor de volgende generatie?

Sinds de PlayStation 3-generatie geeft de bekende PlayStation Plus-service leden toegang tot een aantal games per maand die gratis te downloaden zijn. Bovendien biedt de service exclusieve kortingen en, misschien wel het belangrijkste, kunt u gebruik maken van de online services van Sony.

Grote blunder

Laten we beginnen met die laatste service: online gebruiken. Deze feature onderdeel maken van PlayStation Plus was een controversi├źle zet aan het begin van de PS4-generatie. De verbinding van Sony met online stond in 2013 niet bepaald bekend om zijn goede kwaliteit, iets dat zeven jaar later geleidelijk is verbeterd.

Toch hadden fans ermee te maken en er werd aangevoerd dat de concurrent dit ook had, dus waarom zou PlayStation niet hetzelfde doen? Daar was natuurlijk iets voor te zeggen, hoewel het tegenargument van de grote PlayStation Network-storing in 2011 al snel weerlegde waarom Sony die extra centen niet in rekening mocht brengen. Xbox is 23 dagen lang nooit offline gegaan en heeft zeker geen persoonlijke gegevens van 77 miljoen accounts verloren.

Een nieuwe trend

Anno 2020 is deze grote storing grotendeels vergeten, maar Sony heeft wel een nieuw probleem. Veel grote, populaire multiplayer-games worden gratis uitgebracht en brengen een nieuwe trend met zich mee: PlayStation Plus is niet nodig!

Fortnite, de grootste en meest populaire game van de afgelopen drie jaar, heeft PlayStation Plus bijvoorbeeld niet nodig. Andere gratis te spelen games zoals Rocket League kunnen nu ook zonder PlayStation Plus worden gespeeld. Voeg daarbij het feit dat grote concurrent Microsoft al heeft bevestigd dat zijn grote first-party game Halo Infinite gratis online spelen biedt, en er is nog steeds een trend die opkomt.

READ  Samsung Galaxy Note 20 (Ultra) start update van augustus

Online betalen is achterhaald. Dit is nooit het geval geweest op pc- en consoleboeren lijken langzaam maar zeker (althans aan de kant van Microsoft) te beseffen dat het geld om online games te spelen niet langer acceptabel is. Mocht Xbox ervoor kiezen om de online diensten volledig gratis te maken, dan kan Sony niet echt achterblijven.

Xbox Game Pass buitenspel gezet PS Plus

Daarnaast heeft Microsoft nog een groot voordeel ten opzichte van Sony: Xbox Game Pass. Degenen die zich hierop abonneren, krijgen toegang tot meer dan 100 games, inclusief alle first-party Xbox-titels, die van begin tot eind kunnen worden gespeeld. Voor minder dan tien euro per maand krijg je toegang tot een ongelooflijk grote bibliotheek vol AAA-games, first-party-titels (waaronder Bethesda-games) en indies.

Via Xbox Game Pass Ultimate (12,99 euro per maand) krijg je bovenstaande + Microsofts tegenhanger van PlayStation Plus: Xbox Gold Live. Toegegeven, u betaalt iets meer, maar krijgt er meer dan genoeg voor terug. Sony heeft hier simpelweg geen goed antwoord op. Twee of drie games per maand kunnen simpelweg niet concurreren met de gratis games die je bij Xbox krijgt en een maandelijks groeiende reeks Xbox Game Pass-titels. Sony-fans kunnen wel zeggen dat PS Now dit aankan, maar weten stiekem dat ze tegen zichzelf liegen.

Hoewel PS Now een grotere catalogus heeft, is slechts een fractie hiervan beschikbaar om te downloaden en worden belangrijke AAA-titels na drie maanden uit de circulatie genomen. Tel de PS Now-kosten (9,99 euro per maand) bij de PS Plus-kosten (8,99 euro per maand) op en je merkt al snel dat de prijs / kwaliteitverhouding niet helemaal klopt.

READ  Galaxy A32, Galaxy A8, Galaxy Note 8

Zelfs als je PS Now niet meetelt en je alleen focust op PS Plus, is de verhouding verkeerd. Waarom zou je 8,99 euro per maand betalen als de concurrent voor 4 euro meer per maand een veel beter bod doet? De reden: klanten hadden de PlayStation 4 al en konden niet anders.

PlayStation Plus moet aantrekkelijker zijn voor de volgende generatie

Nu de next-gen voor de deur staat, moeten diezelfde klanten opnieuw een keuze maken. Ze kiezen voor het platform dat qua dienstverlening een slechter aanbod heeft, maar bekendheid heeft verworven als platform met coole exclusives of kiezen ze voor de Xbox Game Pass-machine die het spelen van titels van derden, zoals FIFA, enorm aantrekkelijk maakt? Uiteindelijk weten we het antwoord pas een jaar na de release van de PS5 en Xbox Series X, maar Sony lijkt zijn service aantrekkelijker te willen maken.

Zo werd de PS Plus-collectie onthuld. Dit is een bibliotheek met 18 PS4-titels die gratis kunnen worden gedownload vanaf de release van de PS5 voor PS5-gebruikers met een doorlopend PlayStation Plus-abonnement. Nieuwe gebruikers kunnen bijvoorbeeld PlayStation gebruiken exclusives als je God of War nog niet hebt gespeeld, spelen deze nog steeds.

Sony gaat hiermee zeker harten winnen, maar voor de huidige PlayStation-gebruiker is het niet genoeg. Daarnaast is het nog onduidelijk of PS Plus vanaf de release van PlayStation 5 ook gratis PS5-games gaat aanbieden. Dit was het geval voor de PS4, want met de release van deze generatie kwamen Contrast en Resogun meteen gratis.

Sony kan PlayStation Plus wat dat betreft heel gemakkelijk aantrekkelijker maken om alsnog de wind uit de zeilen van Microsoft te halen. Breng vanaf dag 1 gratis PS5-games naar PlayStation Plus en je geeft zowel huidige PS4-gebruikers als nieuwe PS5-gebruikers een reden om de service te blijven gebruiken. Immers, veel online games die exclusief voor de PS5 worden uitgebracht zijn bij de lancering niet beschikbaar, dus dat helpt Sony niet rond de release.

READ  Dien uw belastingaangifte in op uw smartphone met behulp van de applicatie

Gevolgtrekking

Al met al moeten we zeggen dat PlayStation Plus nog steeds relevant is, ook voor next-gen, maar het wordt steeds minder. Sony probeert de relevantie te vernieuwen door middel van slimme aanbiedingen, maar door veel onzekerheid en druk van de concurrentie heeft Sony een nieuwe inspiratie nodig om mensen echt geïnteresseerd te houden in de dienst. Anders betalen PlayStation Plus-gebruikers alleen veel voor een matige online service met een aantal games (voor een verouderde console) als leuk extraatje.

More from Madison Garrett
Een locatieschakelaar zou de sleutel kunnen zijn tot de heropleving van Jaylon Smith For Cowboys
Vorig jaar was er opschudding onder de trouwe cowboy toen bekend werd...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *