Pasfoto die je niet hoeft te hebben

Zelfs semi-formele grinders kunnen ondoorgrondelijk malen. Onlangs werd ik door de klantenservice van NS Reizigers met spoed per brief gevraagd om een ​​nieuwe digitale pasfoto op te sturen.

“Uw huidige OV-chipkaart is ongeveer vijf jaar oud en moet daarom op korte termijn vernieuwd worden. Wij willen ervoor zorgen dat u als NS-abonnementhouder uw nieuwe OV-chipkaart automatisch en op tijd in de mail. We hebben dus een recente pasfoto nodig”.

Daarna volgde een uitleg van anderhalve pagina over het vervaardigen en verzenden van deze pasfoto. De foto moet qua uiterlijk en modern zijn, het hele gezicht “en beide ogen zijn duidelijk zichtbaar, zelfs met de hoofdtooi.” U kunt een pasfoto aanleveren, maar u kunt ook een clip van het gezicht van een grotere foto meesturen, zolang het gezicht maar “recht vooraan” en niet te klein is. Het beeld kan kleur en zwart-wit zijn. “Mits het scherp is, niet te licht of te donker en voldoende contrast heeft.”

U kunt ook een aanvraagformulier downloaden en invullen en – uiteraard een pasfoto – mailen naar de Klantenservice. “Zodra NS uw pasfoto heeft ontvangen, gebruiken wij deze om uw nieuwe OV-chipkaart te maken.”

Het was glashelder: er is geen OV-chipkaart zonder een perfecte pasfoto. Het leek alsof ze overbelast waren door de pasfotoverzamelaar bij NS Klantenservice. Ik haastte me onmiddellijk naar een professionele fotograaf die me routinematig voorstelde als een man die melancholiek in de lens staarde, alsof er een steiger voor hem was geïnstalleerd, vlak achter de camera. Moet ik er vijf jaar naar kijken, vroeg ik me af, maar ik ben bereid veel op te geven voor de klantenservice van NS.

READ  Google brengt een grote patch uit voor Pixels

Ik heb het aanvraagformulier ingevuld en mijn pasfoto erop geplakt, heel voorzichtig, want een gerimpeld gezicht durf je de NS-klantenservice niet aan te bieden. Pas toen viel me deze zin op in de vorm: “Plak hier alleen een foto als je niet tevreden bent met de huidige foto.” Ze bedoelden de afbeelding op je oude OV-chipkaart. Ik keek hier erg naar uit. Als ik tevreden was, begrijp ik, ik hoefde helemaal geen foto te sturen – dus alle moeite was voor niets.

Voor de zekerheid heb ik iemand van de klantenservice gebeld. Ik dacht dat ze een huishoudster was omdat ik op de achtergrond steeds een hond hoorde blaffen. Hij zei: “Ah meneer, u hoeft niets op te sturen. Deze verzoeken worden de eerste weken niet eens in behandeling genomen. Dan kunt u ons gewoon bellen, wij noteren uw gegevens en sturen u de nieuwe OV-chipkaart toe.” ” Ja met de oude foto.

Verward keek ik naar het formulier dat ik al had ingevuld met een collage. Alles leek voor niets. Kan ik deze man vertrouwen? Onwillekeurig dacht ik even aan die hond. Toen besloot ik alles toch op te sturen – toen waren mijn activiteiten best nuttig.

Ruim een ​​maand later kreeg ik mijn OV-minikaart thuis. Ondertussen heeft mijn vrouw ook een nieuwe kaart besteld. Geen formulier ingevuld of nieuwe foto gemaakt – ik heb zojuist de NS-klantenservice gebeld. Ik vroeg hem: “Blaft een hond?” maar niet.

Vul dus nooit meer NS-klantenserviceformulieren in en maak vooral nooit nieuwe pasfoto’s. Bel ze gewoon – en alles komt goed.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *