Spyware op uw Android-apparaat? Zo kun je apps bespioneren

Of het nu je paranoïde partner is of een nieuwsgierige zakenman, niemand zou naar je telefoon moeten kijken. Dit is echter precies wat er gebeurt als u spyware op uw Android-smartphone heeft. Zo identificeer en verwijder je spyware.

Wat is dat?

Laten we beginnen met de basis. Spyware is, zoals je van de naam mag verwachten, spyware. Kwaadwillenden gebruiken het om in de gaten te houden wat je doet op je smartphone (of laptop of tablet).

Spyware kan onder andere uw e-mails en contacten lezen, maar in ernstige gevallen kent het programma uw betalingsgegevens. Technisch gezien is spyware een vorm van malware of malware.

Lees ook: Malware op Android: voorkomen, identificeren en verwijderen

Hoe komt spyware op uw Android-apparaat?

Omdat je het zelf hebt geïnstalleerd. In de meeste gevallen wordt spyware gebundeld in een applicatie die nuttig of interessant lijkt, zoals een game of een applicatie voor bestandsbeheer. Zodra je deze app hebt geïnstalleerd, laat je de trojan als het ware binnenkomen en geef je de spion de kans om zich op je telefoon te vestigen.

Uiteraard kan er ook spyware worden geïnstalleerd als u uw (ontgrendelde) smartphone kwijtraakt. Zelfs op afstand kan spyware uw apparaat vinden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld phishing-e-mails om spyware te verspreiden. Deze berichten bevatten een link waar u niet op moet klikken omdat deze malware met zich meebrengt.

Ook interessant: Herken en voorkom phishing op je Android-smartphone

Wat doet spyware precies?

Dit hangt een beetje van de soort af. Je hebt meerdere variabelen. Sommige zijn relatief ongevaarlijk, zo wil je ‘gewoon’ je online gedrag in kaart brengen, terwijl andere gegevens proberen te stelen om bijvoorbeeld je spaarrekening leeg te maken.

keyloggers Dit is misschien wel de bekendste vorm van spyware. Dit soort programma’s proberen precies op te nemen wat u op het toetsenbord typt. Deze informatie kan erg waardevol zijn, bijvoorbeeld bij het inloggen op een internetbankieromgeving.

Ook heb je spyware die speciaal voor smartphones is ontwikkeld. Deze spionnen proberen bijvoorbeeld uw geografische locatie, contacten en foto’s te onderscheppen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt als afpersingsinstrument. U wordt bijvoorbeeld bedreigd met geld, anders sturen criminelen uw intieme foto’s naar uw kennissen.

Hoe weet ik of ik spyware op mijn Android-apparaat heb?

Het kan nog moeilijk zijn. Het programma doet er alles aan om zichzelf te vermommen, zodat je niet zomaar een spyware-app op je telefoon ziet. Het is dus belangrijk om goed op te letten.

Indicatoren van spyware zijn onder meer een trage telefoon, willekeurige advertenties (adware) en het sneller leeglopen van de batterij dan normaal. Kijk ook eens naar het dataverbruik op je smartphone (via Instellingen), want de verzamelde data moeten natuurlijk naar de criminelen achter de spyware worden gestuurd.

Het is ook een goed idee om dit te doen: controleer of uw telefoons apps buiten de Play Store kunnen downloaden. Dit doe je via de pagina Beveiliging in het instellingenmenu van je telefoon.

READ  De ondernemer | Masterclasses Forward # 3: Zo werk je slimmer samen

Standaard kan je apparaat alleen apps downloaden uit de Google Play Store, maar als Android-gebruiker ben je ook vrij om programma’s van de officiële paden te verwijderen. Als deze optie is ingeschakeld op uw smartphone, maar u hebt deze nooit zelf geactiveerd, heeft u mogelijk spyware op uw apparaat.Google Play Store-filters gebruiken

Spyware verwijderen: hoe doe ik dat?

Het verwijderen van spyware is makkelijker gezegd dan gedaan. Het moeilijkste is om uit te zoeken in welke app of software het zit.

Het is in ieder geval verstandig om kritisch naar de lijst met aanvragen te kijken. Weet je zeker dat je al deze programma’s zelf hebt geïnstalleerd? Bij twijfel over een app kun je Google het beste op naam zoeken. Als deze app spyware bevat, kom je er dankzij de media-aandacht snel achter.

Dan komt het erop aan om het te verwijderen. Het is het beste om dit in de veilige modus te doen. Deze functie is standaard op alle Android-smartphones en zorgt ervoor dat alleen essentiële apps werken. Dit maakt de veilige modus ideaal voor het oplossen van problemen, omdat dit soort programma’s dope zouden moeten zijn – waardoor je ze kunt wissen.

Het is niet moeilijk om de veilige modus in Android te starten. Zorg ervoor dat uw apparaat is ingeschakeld en houd de aan / uit-knop ingedrukt. Druk nu enkele seconden op de knop Uitschakelen en bevestig dat u de Veilige modus wilt starten. U kunt de verdachte spywaretoepassing vervolgens op de gebruikelijke manier scannen.

U kunt spyware ook verwijderen door uw smartphone opnieuw in te stellen. Dit is een vrij strikte oplossing, omdat je het hele apparaat moet wissen (en mogelijk een back-up moet herstellen).

READ  Maker 'App Store voor jailbreakers' daagt Apple voor de rechter

Ten slotte kunt u spyware op Android ook verwijderen met gespecialiseerde apps. Bekende antivirus-apps zoals Bitdefender, Kasperky, MalwareBytes en Norton Mobile hebben ingebouwde trucs voor het verwijderen van spyware. Het nadeel van deze methode is dat de meeste van deze apps geld kosten.

Het moge duidelijk zijn: Spyware kan behoorlijk hardnekkig zijn en verstrekkende gevolgen hebben. Werkgelegenheid Planeet Android We schrijven regelmatig over manieren om jezelf te beschermen tegen ellende zoals adware, ransomware en virussen.

More from Madison Garrett

PS5-aanvulling: de standaardwachtrij van Sony Direct was alleen voor mensen met e-mailuitnodigingen

Bijwerken: De PS5-aanvulling van vandaag bij Sony Direct was beperkt tot mensen...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *