Thailand protesteert: de monarchie werd lang als goddelijk beschouwd. Maar sommigen zeggen dat het tijd is voor verandering

Students and anti-government protesters attend a rally at Democracy Monument on August 16, 2020 in Bangkok, Thailand.

“Ik ben zo opgewonden om te zien dat veel mensen zich vandaag bij het protest hebben aangesloten”, zei Arnon Nampa, een van de protestleiders. “De beweging is verder gegaan dan alleen de jongerengroep – zoals je ziet zijn er meer ouderen, en sommigen van hen woonden zelfs het protest bij met hun familie.”

Nampa, een mensenrechtenadvocaat, werd op 7 augustus gearresteerd en kort vastgehouden op beschuldiging van opruiing in verband met een eerder protest dat hij had bijgewoond.

“Ik ben niet bang, ik wacht al heel lang op dit moment. De rechtbank heeft me borgtocht verleend, ik mag niet dezelfde misdrijven herhalen, maar dat betekent niet dat ik mijn rechten onder de grondwet niet kan uitoefenen,” hij zei.

Een kleine maar steeds luidruchtigere groep roept op tot hervorming van de monarchie – een radicaal idee in Thailand, waar de machtige koninklijke instelling door velen met een godheid-achtige eerbied wordt beschouwd. Het land heeft enkele van de strengste wetten ter wereld en het belasteren van de koning, koningin, erfgenaam of regent kan een gevangenisstraf van 15 jaar betekenen.

De wet wordt in toenemende mate gebruikt als politiek instrument, aangezien gewone Thaise burgers – evenals de regering – namens de koning aanklachten kunnen indienen.

Onder degenen die in het verleden de wet hebben overtreden, is onder meer een man die wordt beschuldigd van het ‘leuk vinden’ van een Facebook-pagina die wordt beschouwd als beledigend voor wijlen koning Bhumibol Adulyadej en het plaatsen van een sarcastische foto van zijn hond.

Maar grieven die ooit in de beslotenheid van huiskamers werden gefluisterd, worden nu publiekelijk via de speakerphone naar duizenden luisteraars uitgezonden, waarmee de mate van teleurstelling van demonstranten over de regeringsinstellingen van Thailand wordt uitgedrukt.

“Het is heel radicaal en zou een keerpunt kunnen zijn”, zei Pavin Chachavalpongpun, universitair hoofddocent aan het Centrum voor Zuidoost-Aziatische Studies aan de Universiteit van Kyoto, over de oproepen tot koninklijke hervorming. Pavin, zelf een verbannen Thaise dissident, zei dat Thailand “een lange traditie heeft gehad om de monarchie boven al het andere te stellen. De monarchie wordt vereerd, je moet er onvoorwaardelijk van houden.”

Een gevaarlijke lijn

Hoewel de absolute monarchie in 1932 in Thailand werd afgeschaft, oefent de monarch nog steeds een aanzienlijke politieke invloed uit.

READ  Take-Two werkt op drie apparaten voor opnieuw opnemen of opnieuw uitbrengen

Op 10 augustus legde een ander protest aan de Thammasat Universiteit in Bangkok een reeks van 10 eisen voor hervorming neer die neerkomen op het verzekeren van een echte constitutionele monarchie die de monarch onder de grondwet plaatst.

Koning Bhumibol, die 70 jaar regeerde tot aan zijn dood in 2016, was door velen in het land geliefd. Hij werd gezien als een stabiele vaderfiguur gedurende decennia van politieke turbulentie, die werkte om het leven van gewone Thais te verbeteren en moreel gezag uitoefende.
Zijn zoon, koning Maha Vajiralongkorn, die in 2016 de troon besteeg en in mei 2019 werd gekroond, heeft niet dezelfde morele autoriteit. Vanwege de wet op majesteitsschennis heeft CNN beperkingen bij het rapporteren van de volledige context rond de Thaise monarch.
De Thaise politie patrouilleert op 16 augustus 2020 in Bangkok voor een anti-regeringsbijeenkomst bij het Democracy Monument.

Experts zeggen dat eisen voor hervorming van de monarchie voorheen alleen werden gedaan door marginale groeperingen, en demonstranten veranderen het spel door zo in het openbaar en openlijk over dergelijke kwesties te praten.

“De protesten in Thailand zijn historisch omdat dit de eerste keer in de geschiedenis van Thailand is dat stedelijke demonstranten dergelijke hervormingen hebben geëist”, zegt Paul Chambers, een docent en speciaal adviseur aan het Center of ASEAN Community Studies van de Naresuan University.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat, met een grote groep demonstranten die monarchale hervormingen eist, de kat voor het eerst uit de zak is, wat betekent dat voortaan monarchale hervorming een geldige eis is voor Thaise demonstranten.”

Waarnemers zeggen dat dit een cruciale tijd is voor Thailand. Oproepen tot hervorming van de monarchie zouden grote aantallen demonstranten kunnen vervreemden, maar te hard pushen zou een gewelddadige reactie of een militair optreden kunnen veroorzaken, wat uiteindelijk zou kunnen dienen om meer steun voor de beweging te krijgen.

In juli zei premier Prayut dat hij “bezorgd en bezorgd was over deze beweging” en waarschuwde hij demonstranten tegen het schenden van de monarchie.

“Ik voel voor onze kinderen, jongeren en universiteitsstudenten en deel ook de zorgen van hun ouders. Maar er moet waakzaam zijn voor overtredingen, ik denk dat mensen het niet tolereren en een incident als dit opnieuw laten gebeuren.” hij zei.

READ  In Minecraft Dream SMP is elke server een podium

Hoewel er nog geen demonstranten zijn gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis, werden ten minste twee protestleiders – Nampa en Parit Chiwarak, een kernleider van de Student Union of Thailand – gearresteerd op basis van andere aanklachten, voordat ze werden vrijgelaten.

‘Harry Potter’-gezangen en’ Hunger Games’-salueert

De woede van de demonstranten is aangewakkerd door een veelvoud van wat zij zeggen onrechtvaardig zijn: van de voortdurende macht van het leger, de langdurige noodtoestand van het coronavirus – die volgens hen wordt gebruikt om politieke oppositie en vrijheid van meningsuiting te onderdrukken – tot een een zwakkerende economie die hun weinig kansen op werk biedt, en het verdwijnen van democratie-activisten die in ballingschap leven.

Protestorganisatoren Free People, een coalitie van studentengroepen, riep zondag op tot het einde van militaire staatsgrepen en een niet-gekozen nationale regering. De plotselinge machtsoverdracht in 2014 was de 12e keer dat het leger het roer overnam sinds Thailand in 1932 een constitutionele monarchie werd.

Door te reciteren “dictatuur moet vernietigd worden” en “democratie zal bloeien”, eisten demonstranten dat de autoriteiten stopten met het intimideren van degenen die naar buiten komen om hun democratische rechten uit te oefenen.

Velen hebben zich laten inspireren door films om hun eisen te illustreren. Sommigen droegen Harry Potter-kostuums en zongen verzen uit de populaire franchise om de dictatuur te verdrijven. Demonstranten hebben het Harry Potter-thema gebruikt bij eerdere bijeenkomsten, waarbij protestleiders zeiden dat het de strijd vertegenwoordigt om het leger uit de politiek te verwijderen en de rechten en vrijheden van de mensen te beschermen.

Onder leiding van mensen op het podium zongen demonstranten een Thaise versie van “Do You Hear The People Sing?” van “Les Miserables.” Het lied was het belangrijkste volkslied van de protesten tegen de regering in Hongkong, die de stad in 2019 zes maanden lang op z’n kop zette.

Demonstranten geven een groet met drie vingers tijdens een bijeenkomst bij Democracy Monument op 16 augustus 2020 in Bangkok.

Demonstranten lieten ook de drievingerige groet van de filmfranchise “Hunger Games” zien, die sinds de militaire staatsgreep van 2014 een symbool is geworden van verzet tegen de Thaise regering.

Een meisje van de middelbare school woonde het protest bij in haar schooluniform, samen met haar vriend. Ze gebruikten plakband om de naam van hun school te bedekken en om hun identiteit te verbergen.

READ  Aishwarya Rai Bachchan, die COVID-19 heeft, verhuisde van huisisolatie naar ziekenhuis

“Ik wilde heel graag meedoen aan het protest, mijn ouders weten niet dat ik hier ben. Als ik ze vertelde dat ze me zouden hebben tegengehouden. Ik wil dat Thailand (een plek) is met meer vrijheid van meningsuiting. We worden niet gehersenspoeld, we weet wat er in Thailand gebeurt, ‘zei het meisje, die haar naam niet noemde uit angst voor represailles.

Haar vriend, die zijn naam ook niet wilde geven, zei: “Ons land behoort niet tot één enkele groep of gelijkgestemde mensen, we zouden anders moeten kunnen zijn en onze eigen gedachten moeten kunnen hebben.”

Op scholen in Bangkok en Zuid-Thailand op maandag werd een video op sociale media gepost waarop studenten het volkslied zongen terwijl ze witte linten droegen en de drievingerige groet brachten. Traditioneel worden Thaise burgers verondersteld stil te staan ​​om respect te betuigen aan het volkslied – dat tweemaal per dag in openbare ruimtes wordt gespeeld – en de regel is zelfs nog strenger op scholen.

CNN kan de video’s niet onafhankelijk verifiëren.

Op zoek naar een nieuw soort politiek, hebben jongeren hun stempel gedrukt op de verkiezingen van 2019 door te stemmen op nieuwe, progressieve, pro-democratische partijen. Maar ze werden gedeeltelijk gedwarsboomd door een door militairen opgestelde grondwet die de generaals in staat stelde de macht te behouden via de Senaat onder leiding van een niet-gekozen premier.

Terwijl de door het leger gesteunde regerende coalitie beloofde de stabiliteit te herstellen in een natie die opgeschud is door decennia van staatsgrepen en politieke crises, vinden veel van de jonge mensen van het land dat de regering van Prayut weinig heeft gedaan om hun economische vooruitzichten te verbeteren, de democratie te herstellen of vertrouwen in de mensen op te bouwen. .

“Er is zoveel onrecht in dit land”, zei de middelbare scholier. “De armen worden armer, hoe kunnen mensen zonder genoeg geld goed onderwijs betalen. Het is onmogelijk.”

Written By
More from Max Mcgee

Rainbow Six Siege kan “identificatie van aanvaller voor een bepaalde tijd” krijgen

De meta van Rainbow Six Siege ondergaat een verandering in seizoen 1...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *