Totale terugtrekking voor herstel van vrede, eens beide kanten

Totale terugtrekking voor herstel van vrede, eens beide kanten

De twee partijen hebben opnieuw bevestigd om volledige terugtrekking van de troepen langs de lijn van feitelijke controle te verzekeren

New Delhi:

India en China hebben vrijdag besloten de stappen voor “volledige uitschakeling” van troepen in Oost-Ladakh voor “volledig herstel” van vrede en rust langs de lijn van feitelijke controle voort te zetten in een nieuwe ronde van diplomatieke gesprekken om de spanningen langs de facto grens.

De gesprekken vonden plaats in het kader van het werkmechanisme voor overleg en coördinatie inzake grenszaken tussen India en China (WMCC), zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat heeft getracht de spanningen te verminderen na een botsing tussen de twee landen vorige maand waarin 20 Indiase soldaten kwamen om.

Het zei dat de twee partijen opnieuw hebben bevestigd om te zorgen voor volledige terugtrekking van de troepen langs de lijn van feitelijke controle voor “volledig herstel” van vrede en rust in de grensgebieden in overeenstemming met bilaterale overeenkomsten en protocollen.

“Ze waren het er ook over eens dat het voor de algehele ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen van essentieel belang was om duurzame vrede en rust in de grensgebieden te handhaven”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Indiase delegatie bij de onlinegesprekken werd geleid door de gezamenlijke secretaris (Oost-Azië) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl de Chinese kant werd geleid door de directeur-generaal van de afdeling Grens- en Oceanische Zaken van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Ze beoordeelden de situatie in de grensgebieden tussen India en China, inclusief de voortgang in het lopende uitschakelingsproces langs de LAC in de westerse sector”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

READ  Beste 4 mei-deals voor Star Wars, LEGO en meer

Het zei dat beide partijen het erover eens waren dat het noodzakelijk was om oprecht de afspraken tussen hoge bevelhebbers oprecht te implementeren.

De Indiase en Chinese legers zaten de afgelopen acht weken op verschillende locaties in het oosten van Ladakh in een bittere impasse. De spanning bereikte een hoogtepunt in een gewelddadige botsing in de Galwan-vallei op 15 juni waarbij 20 Indiase legerpersoneel werd gedood. China moet nog bevestigen of het slachtoffers heeft geleden.

De Indiase sterfgevallen zijn de hoogste langs de grens in meer dan vijf decennia, een dramatische escalatie die het land verbijsterde, de volkswoede tegen China veroorzaakte en leidde tot wekenlange besprekingen tussen hoge militaire functionarissen over het verminderen van spanningen.

In de afgelopen vijf dagen heeft het Chinese leger troepen teruggetrokken uit drie wrijvingspunten, in overeenstemming met een terugtrekkingsakkoord met het Indiase leger, hebben overheidsbronnen gezegd.

Beide partijen hebben de afgelopen weken verschillende rondes van diplomatieke en militaire gesprekken gevoerd om de spanningen in de regio te verminderen.

De nationale veiligheidsadviseur van India, Ajit Doval en Wang Yi, een van de beste diplomaten van China, hadden zondag “een openhartige en diepgaande gedachtewisseling” over de grens, volgens de briefingsnotities van beide landen die maandag zijn vrijgegeven.

Beide partijen zeiden dat ze hadden ingestemd met een aanzienlijke terugtrekking van de troepen. In de notitie van India stond ook dat beide partijen ermee instemden de bestaande Line of Actual Control (LAC) te respecteren die de posities langs het betwiste deel van de grens weerspiegelt. Deze verwijzing was niet opgenomen in de nota van Peking over de bijeenkomst.

READ  De belangrijkste reden waarom Crimson Tide wedstrijden verliest

(Met input van agentschappen)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *