Trump-administratie begint met formele terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie

Trump: US ending relationship with World Health Organization

Senator Robert Menendez, de topdemocraat in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, tweette het nieuws dinsdag.

“Het congres ontving bericht dat POTUS de VS officieel heeft teruggetrokken uit de @WHO midden in een pandemie. Om Trump’s reactie op COVID chaotisch en onsamenhangend te noemen, doet het geen recht. Dit zal Amerikaanse levens of belangen niet beschermen – het laat Amerikanen ziek en Amerika alleen ‘, schreef hij.

Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ook dat “het bericht van intrekking van de Verenigde Staten, dat op 6 juli 2021 van kracht is, is ingediend bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die de depositaris is van de WHO”.

De brief aan de VN is erg kort, ongeveer drie zinnen, een bron die is geïnformeerd over de correspondentie die aan CNN is verteld, en het zal een tijdschema voor terugtrekking van een jaar in werking stellen. Deze bron waarschuwde echter ook dat ze niet kunnen bevestigen dat ze de definitieve versie van de brief hebben gezien.

Hoewel wetgevers van beide partijen al lang systemische problemen met de WHO hebben aangehaald, hebben velen ook het besluit van de president om zich terug te trekken tijdens een wereldwijde pandemie die eens in de eeuw heerste, veroordeeld.

Ondanks de bewering dat de Wereldgezondheidsorganisatie de ingrijpende verdoezeling van de Chinese regering over de oorsprong van de pandemie van het coronavirus “mogelijk maakte”, drongen leden van de GOP China-taskforce er vorige maand bij president Donald Trump op aan om: heroverweeg zijn beslissing om de betrekkingen met de internationale instantie te beëindigen, met het argument dat de VS meer kunnen doen om verandering als lid te beïnvloeden.

Onder haar huidige functies probeert de WHO de inspanningen om persoonlijke veiligheid en medische apparatuur, zoals ventilatoren, naar ziekenhuizen over de hele wereld te brengen, te coördineren.

READ  Sanjay Dutt's vrouw Maanayata waarschuwt voor "ongegronde geruchten" over zijn gezondheid

Sommigen hebben gewaarschuwd dat terugtrekking in de huidige omgeving ook kan interfereren met klinische proeven die essentieel zijn voor de ontwikkeling van vaccins en met inspanningen om de verspreiding van het virus wereldwijd te traceren.

Verplaatsen komt als virus stijgt

Ondertussen is het aantal gevallen van coronavirus blijft stijgen in de Verenigde Staten en in verschillende landen over de hele wereld.

Er zijn minstens 2.953.423 gevallen van coronavirus in de VS en volgens de aantekening van de Johns Hopkins University zijn minstens 130.546 mensen aan het virus gestorven in het land.

Maandag meldde Johns Hopkins 17.346 nieuwe gevallen en 261 doden. De totalen omvatten zaken uit alle 50 staten, het District of Columbia en andere Amerikaanse gebieden, evenals gerepatrieerde zaken.

Trump heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat de opkomst van zaken in de VS puur het gevolg is van intensievere tests, maar een WHO-functionaris heeft die bewering maandag afgewezen.

Wetenschappers en experts van de WHO reizen dit weekend naar China om de oorsprong van het nieuwe coronavirus te onderzoeken, zo kondigde de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dinsdag aan.

Deskundigen zullen met name proberen het verhaal te achterhalen van hoe het coronavirus zich mogelijk van het wild heeft verspreid naar mogelijk boerderijdieren naar de mens, zei dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het Health Emergencies Program van de WHO.

Trump kondigde aanvankelijk zijn voornemen aan om zich in mei terug te trekken uit de WHO en heeft de organisatie er voortdurend van beschuldigd China te helpen de oorsprong van het virus te verdoezelen. Hij beweerde ook dat als de WHO op de juiste manier had gehandeld, hij eerder een reisverbod op mensen uit China had kunnen instellen.

READ  Capcom Pro Tour 2023 Noord/Oost-Europa resultaten

De beslissing kan worden teruggedraaid als Biden de verkiezingen wint

De regering-Trump heeft de financiering al van de WHO afgeleid en het proces om formeel in te trekken zal een jaar in beslag nemen. Critici van het besluit hopen dat het intrekkingsbesluit wordt teruggedraaid als Trump de presidentsverkiezingen in november verliest.

“Wat er nu wordt gedaan, kan in het komende jaar worden teruggedraaid, omdat het niet definitief zal zijn”, vertelde een VN-diplomaat dinsdag aan CNN, wijzend op hoe lang het proces van terugtrekking zal duren.

Het besluit van Trump om de Amerikaanse relatie met de WHO definitief te beëindigen, volgt een jarenlang patroon van reling tegen mondiale organisaties, waarbij de president beweert dat de VS hiervan profiteren. De president heeft de Amerikaanse financiering aan de Verenigde Naties en de NAVO in twijfel getrokken, zich teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs en herhaaldelijk kritiek geuit op de Wereldhandelsorganisatie.

Maar gezondheidsdeskundigen, Amerikaanse wetgevers en wereldleiders hebben hun bezorgdheid geuit over het opheffen van de organisatie tijdens een pandemie.

Na de aankondiging van Trump in mei zei een woordvoerder van de WHO tegen CNN: “We hebben op dit moment geen commentaar te bieden.”

Jennifer Hansler van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *