Waarom lopen zoveel games vertraging op door de coronapandemie? | NU

Halo oneindig had de grote eerste hit voor de nieuwe Xbox Series X moeten zijn, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Vorige week moest maker 343 toegeven dat de game niet af zal zijn als de gameconsole verschijnt.

Er was meer aan de hand Halo oneindig. De aankondiging van juli riep vragen op bij gamers die vonden dat de game er niet goed genoeg uitzag. Maar Halo is gewoon de grootste – niet de enige – titel waarvan de makers dankzij COVID-19 meer tijd moeten nemen.

Schietspel Deathloop Arkane Studios is de laatste in de uitstellijst. Dinsdagmiddag viel de beslissing: de release van de game, die in december een startup-titel voor de PlayStation 5 had moeten worden, is uitgesteld. De game komt pas “volgende zomer” uit.

De reden? “Naarmate we eraan gewend raken om vanuit huis te werken, merken we dat het langer duurt dan normaal om een ​​spel te maken dat aan onze normen voldoet”, schreef Arkane.

Aan het begin van de coronacrisis zagen we ook een golf van vertraagde games. Games zoals The Last of Us Deel II in Wasteland 3 werden om logistieke redenen vertraagd. Doordat veel gamewinkels werden gesloten en de gameproductie moeilijker werd, kwamen de games niet op tijd in de schappen.

Dit had ook zijn weerslag in Nederland. Neem het Nederlandse gamebedrijf Keoken, dat zijn fysieke editie van het debuutspel heeft Bezorg ons de maan begin dit jaar. Augustus kwam: “De fabrieken gingen dicht en de wereld lag even stil”, zegt oprichter Koen Deetman.

Het helpt om in dezelfde kamer te zijn

De meeste bedrijven horen niets meer over logistiek. Bedrijven als Arkane schrijven eufemistisch over “het beveiligen van werknemers”. Hoe komt het dat games ook worden vertraagd, terwijl de makers niet in dezelfde ruimte hoeven te zijn?

READ  Ruggengraat, Vergeten Stad en meer

Veel grotere games gebruiken motion capture, een techniek waarbij acteurs in pakken de bewegingen van de personages maken. Deze worden later gedigitaliseerd. De motion capture-opnames werden echter stilgelegd vanwege het coronavirus, zei Microsoft-baas Phil Spencer in mei Business insider. Daarnaast moet de muziek voor de spelen soms door grote orkesten worden gespeeld.

Bovendien blijkt dat de rest van het ontwikkelproces niet zo gemakkelijk vanuit huis kan worden afgerond, zegt Lucia de Visser, mededirecteur van Total Mayhem Games, het bedrijf achter puzzelspellen als We waren hier samen.

“Het thuiswerken ging in het begin goed voor ons”, vertelt De Visser. “We dachten: we kunnen net zo werken als op kantoor. Maar als je thuis werkt, bleek de communicatie lastig te zijn. Normaal gesproken vergaderen we op kantoor en kunnen we lekker klappen en creatieve dingen bedenken.”

Dat is niet zo eenvoudig via chatkanaal Discord, zegt De Visser. Het was dan ook een opluchting toen haar team een ​​maand geleden weer naar kantoor kon, hoewel niet iedereen de situatie vertrouwde. “Maar dankzij de communicatieproblemen lopen we een paar maanden achter op schema, wat ook financieel lastig is.”


Nog steeds uit We Were Here Together. (Afbeelding: Total Mayhem Games)

Voor Matt Hergaarden, oprichter van studio M2H, ging het niet zo snel. Toegegeven, zijn team, dat voor schietspellen zoals Verdun in Tannenberg verantwoordelijk, had enkele kleine communicatieproblemen. ‘Je kunt niet meer overal bovenop zitten.’ Maar het meeste werk wordt gedaan door oude freelancers die thuis werken, verspreid over de hele wereld, zegt hij. “En als kleine studio hebben we geen lastige beveiliging op onze systemen. Ik denk dat dit lastig is voor grotere bedrijven, geheimhouding speelt ook een rol.”

READ  Strayed Lights verschijnt op 25 april

Hij wijst op de hardware als een belangrijke vertragingsfactor. “Bij grote bedrijven draait de hele ontwikkelingspijplijn om het kantoor, daar zitten de sterke pc’s. Ineens moeten ze van dat grote kantoor naar alle eilanden. neem het mee naar huis. Alles regelen kost tijd. “

Gamestudio Twirlbound, het avonturenspel van vorig jaar Pijnboom was net twee maanden op kantoor toen iedereen moest vertrekken. “Een raar gevoel”, zegt directeur Matthijs van de Laar. Hij ging zo snel mogelijk terug naar kantoor.

Alles gaat prima met Twirlbound, zegt Van de Laar. “Maar ik zou nu geen game willen lanceren.” Veel van de organisaties die normaal gesproken games volgen, staan ​​al een tijdje stil. “Bij Nintendo duurde het normaal gesproken maximaal twee weken voordat je groen licht kreeg. Nu duurt het langer.”

Dit geldt ook voor organisaties die leeftijdscertificaten afgeven. “Wij brengen Pijnboom nu uit in Japan. Het beoordelingsbord daar ligt al zes weken inactief. “Nu moet hij ineens heel veel games checken.” Het zijn dus in mijn optiek vooral externe processen die voor vertraging zorgen ”, besluit Van der Laar.

Toch had het coronavirus ook positieve gevolgen

Alle drie de ontwikkelaars bevestigen ook dat het coronavirus niet alleen voor hen slechte gevolgen heeft gehad. Toen de game-verkoop omhoogschoot na de lockdown, zagen ze allemaal een stijging.

“Het is alsof iedereen spelletjes hamstert”, lacht Van de Laar. “Maar nu is de verkoop min of meer normaal.”

“De stijging was ook niet zo groot”, zegt Hergaarden. “Ik denk eigenlijk dat veel meer mensen eindelijk oude games gingen spelen in plaats van nieuwe te kopen.”

READ  Google zegt dat er in 2021 'meer dan 100 games' naar Stadia zullen komen

Zullen er genoeg games zijn om de tijd te vullen als de coronacrisis aanhoudt? Phil Spencer gaat daarmee in gesprek Business insider in ieder geval niet zozeer bezorgd over: “Er worden momenteel zoveel games gemaakt.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *