watchOS 7 preview: allesbehalve slaapverwekkende

Deze schijnbaar kleine update verandert de manier waarop ik mijn Apple Watch gebruik. Lees er alles over in onze watchOS 7 preview.

Lees verder na de advertentie.

watchOS 7 preview: beta getest

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de iPhone, maakt de Apple Watch elk jaar relatief kleine verbeteringen. Dat geldt ook voor de software en in eerste instantie leek het er ook op dat watchOS 7 relatief weinig nieuws te bieden had. Na het uitvoerig testen van de bèta blijkt dit in werkelijkheid anders te zijn: met langverwachte functies als sleep tracking en een verbeterde Siri is dit een update die je Apple Watch een stuk effectiever en veelzijdiger maakt.

Op het eerste gezicht valt er weinig op: er is alleen een nieuwe wijzerplaat beschikbaar en een aantal bestaande ‘wijzerplaten’ hebben meer opties gekregen. Dat is jammer, aangezien Apple het alleenrecht heeft om wijzerplaten te ontwerpen.

U kunt nu eenvoudig uw favoriete wijzerplaat, inclusief complicaties en kleuren, met anderen delen. Reden te meer om ontwikkelaars de ruimte te geven om hun eigen wijzerplaten aan te bieden. Laten we hopen dat dit een belangrijk onderdeel wordt van watchOS 8.

Handen wassen

Als we dit jaar allemaal veel vaker iets zouden gaan doen, zou het onze handen wassen. Apple speelt hier slim op in op een manier die perfect past bij de rol die de Apple Watch heeft. Met de nieuwe functie ‘Handwas’ detecteert de Watch automatisch wanneer je je handen gaat wassen.

READ  Minecraft met ondersteuning voor ray tracing om vandaag te spelen voor Windows 10-gebruikers

Je krijgt een tikje op je pols en je ziet automatisch een 20 seconden teller. Terwijl de timer aftelt, weet je precies hoe lang je nodig hebt om je handen goed te wassen. Daarna verschijnt er een duim zeepsop op je scherm.

Door de app toegang te geven tot uw locatie, kan uw horloge u ook een herinnering sturen om uw handen te wassen wanneer u thuiskomt. Een laagdrempelige manier om bewust te blijven van uw hygiëne. En als u dat niet wilt, kunt u het gewoon uitzetten.

Eindelijk: de Apple Watch Sleep-app

De grootste verbetering van dit jaar is er een waar gebruikers om hebben gevraagd sinds de eerste Watch: slaapregistratie. Vanaf watchOS 7 heeft Apple Watch een uitgebreide Sleep-app, die nauw samenwerkt met de Health-app op je iPhone.

In de app stel je eerst een slaapdoel in: hoe lang wil je slapen, hoe laat ga je normaal gesproken naar bed en hoe laat moet je opstaan? Vervolgens geef je de dagen van de week aan waarop je dit doel wilt bereiken en is de app klaar voor gebruik.

Zodra je naar bed gaat, moet je de Apple Watch nu om je pols laten. Zodra u de slaapmodus activeert, wordt het scherm vergrendeld en zwart. Pas als je erop tikt, verschijnt er een klok op het scherm en de tijd waarop je alarm afgaat. De helderheid hiervan is zo laag mogelijk, zodat je ook in een donkere slaapkamer niet verblind wordt door het horloge.

Je iPhone gaat op dat moment ook in de slaapstand. Het scherm is extra donker gemaakt en laat zien hoe laat het alarm afgaat. Oproepen en meldingen zijn geblokkeerd.

READ  Bekijk Tyson vs. Jones Jr. gratis live in binnen- en buitenland

Als het tijd is om op te staan, trilt de Watch en word je gewekt zonder luid alarm. Een pluspunt dat je ongetwijfeld je partner zult bedanken die later uit bed kan komen. In de Health app kun je nu precies zien hoe lang je sliep en wat je gemiddelde hartslag was. Gebruik je de app voor een langere tijd, dan kun je een nauwkeurig beeld van je slaappatroon in kaart brengen.

De manier waarop watchOS dit doet, is buitengewoon toegankelijk. De uitleg is duidelijk, de app werkt logisch en snel en als je hem eenmaal helemaal hebt ingesteld, hoef je je er geen omkijken meer naar te hebben.

Een nieuwe oplaadroutine

Het enige waar ik aan moest wennen is de nieuwe oplaadroutine voor de Watch: jarenlang stond het horloge ‘s nachts aan de oplader, nu moet het’ s ochtends opladen als ik uit bed kom voordat ik vertrek of ga werken thuis. Dit blijkt voldoende te zijn om met een Apple Watch Series 5 de dag door te komen, maar ik vraag me af hoe dit is voor mensen die een ouder model hebben waarbij de batterij misschien minder lang meegaat.

Om die reden heeft watchOS 7 ook een nieuwe notificatie toegevoegd: zodra je een laag batterijpercentage hebt voordat je gaat slapen, raadt een notificatie aan om je Apple Watch eerst op te laden voordat je een dutje doet.

Andere leuke verbeteringen

Ten slotte zijn er nog een paar functies die Apple heeft aangepast. Allereerst is Siri net als in iOS verbeterd, met als belangrijkste verschil dat alles nu op je Watch zelf gebeurt en niet eerst naar een server gestuurd hoeft te worden. Dat merk je, omdat Siri nu minder tijd nodig heeft om na te denken en te antwoorden. Zeker als je de assistent gebruikt voor simpele taken zoals het instellen van een timer is dat een uitkomst.

READ  De 5 beste Android apps in de Play Store van week 37 - 2020

Daarnaast is de Activiteiten-app veranderd. Op de Watch zelf is weinig verschil te zien, maar het design is grondig onder handen genomen in de bijbehorende iPhone app. Dit zorgt voor een duidelijker beeld, waardoor het makkelijker wordt om jezelf te motiveren om elke dag de drie gekleurde ringen te vullen.

Conclusie watchOS 7 preview

De Apple Watch zet elk jaar kleine stapjes in de goede richting, maar het zet een grote stap voorwaarts, zeker met de introductie van de nieuwe Slaap-app in 2020. De app geeft elke Apple Watch-bezitter een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over hun slaapritme . Daarnaast zijn andere verbeteringen zoals het delen van wijzerplaten, de handwasfunctie en snellere Siri allemaal leuke toevoegingen.

Installeer WatchOS 7 beta en ondersteuning

Een openbare bèta van watchOS is ook voor het eerst beschikbaar. Deze kun je alleen downloaden als je ook de testversie van iOS 14 op je iPhone zet. De volgende Apple Watches ondersteunen watchOS 7 dit najaar:

Wilt u meer weten over het installeren van de watchOS 7 beta? In een handige gids leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

More from Madison Garrett

Xbox: waarom je deze gratis games moet downloaden voordat je Gold gaat spelen

Microsoft maakt zijn plannen voor de Gouden Spelen in juli 2021 tussen...
Read More

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *