Ziekenhuiseigenaar in Bangladesh zou duizenden Covid-19-tests hebben vervalst

Covid-19 is devastating Bangladesh's garment industry

Autoriteiten in Bangladesh zeggen dat de 43-jarige Mohammad Shahed, die de autoriteiten negen dagen lang had ontweken, werd betrapt terwijl hij een boerka probeerde over te steken naar het naburige India.

Shahed wordt ervan beschuldigd patiënten nep-negatieve testresultaten voor het nieuwe coronavirus te hebben gegeven, zei kolonel Ashique Billah, een woordvoerder van het Rapid Action Battalion van het land, een elite-veiligheidsmacht.

Shahed wordt er ook van beschuldigd mensen in rekening te brengen voor virusbehandelingen en documenten waaruit blijkt dat ze geen contract hadden met het coronavirus nadat hij met de regering was overeengekomen dat hij die diensten gratis zou aanbieden.

Billah zei dat twee medische faciliteiten van Shahed zo’n 4.000 echte coronavirustests hebben uitgevoerd, maar de resultaten van nog eens 6.500 hebben vervalst.

Een rechtbank donderdag gaf de politie de mogelijkheid om Shahed tien dagen vast te houden voor verhoor. CNN probeert een advocaat te vinden die Shahed vertegenwoordigt voor commentaar.

Shahed is niet de eerste persoon in Bangladesh die is gearresteerd op beschuldiging van medische fraude tijdens de pandemie. Vorige week werden eigenaren van een andere particuliere testfaciliteit gearresteerd voor het verstrekken van valse Covid-19-testcertificaten zonder mensen daadwerkelijk te testen, aldus de autoriteiten.

Deskundigen zijn bezorgd dat deze oplichting mensen zou kunnen ontmoedigen om zich te laten testen in Bangladesh, dat al met beperkte testcapaciteit wordt geconfronteerd. Sinds maart heeft de regering gemiddeld tussen de 13.000 en 17.000 mensen per dag getest, een relatief klein aantal voor een land met meer dan 168 miljoen inwoners.

Degenen die op zoek waren naar tests hebben te maken gehad met frustrerende vertragingen, waarbij velen gedwongen waren in lange rijen te wachten, soms ’s nachts. Het nieuwe schandaal kan het vertrouwen van het publiek in testen aantasten en mensen er nog meer van weerhouden om helemaal getest te worden.

READ  Play-In Picture: Maak de weg vrij voor het einde van 15 drukke games

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University hebben meer dan 193.500 mensen in Bangladesh het virus opgelopen, van wie er 2457 zijn overleden. Maar velen zijn bezorgd dat het werkelijke aantal veel hoger zou kunnen zijn vanwege de beperkte testcapaciteit van Bangladesh.

Critici hebben de regering uitgehaald omdat ze niet meer hebben gedaan om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen, vooral in dichtbevolkte gebieden zoals de hoofdstad van Dhaka of langs de rivier de Ganges.

Bangladesh is 68 dagen lang op slot gegaan, maar is op 1 juni “op beperkte schaal” heropend om de economie weer op gang te helpen brengen, ondanks het feit dat de volksgezondheidsautoriteiten nog dagelijks duizenden nieuwe gevallen identificeren.

Scholen blijven gesloten, maar bedrijven en regeringskantoren zijn geopend.

Zuid-Azië is een van ’s werelds huidige hotspots voor coronavirus. India zal naar verwachting binnen enkele dagen 1 miljoen bevestigde gevallen van Covid-19 bereiken, terwijl Pakistan meer dan 255.000 infecties heeft geregistreerd.

“Covid-19 verspreidt zich in een alarmerend tempo in Zuid-Azië, waar een kwart van de mensheid woont”, zei John Fleming, hoofd van de gezondheidsafdeling van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) voor Azië-Pacific. een statement donderdag.

“We moeten nu dringend onze aandacht op deze regio richten, de preventiemaatregelen dringend opvoeren en onze middelen uitbreiden om duizenden levens te redden”, aldus Fleming.

De pandemie is bijzonder verwoestend voor de economie van Bangladesh. Hoewel de service- en technologiesectoren van het land de afgelopen jaren zijn gegroeid, is de kledingproductie nog steeds de economische ruggengraat van het land, met naar schatting 30 miljard dollar per jaar.

Internationale kledingmerken en retailers die afhankelijk zijn van de goedkope arbeidskrachten die Bangladesh levert, hebben naar schatting $ 3,17 miljard aan bestellingen in het land geannuleerd of opgeschort, vertelde de Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association in april aan CNN.

Fabrieken in het land hadden tegen april meer dan de helft van de bijna 4,1 miljoen kledingarbeiders van het land ontslagen of ontslagen, zei de vereniging destijds.

READ  Warriors' Draymond Green geschorst voor Game 3 vs. Kings: wat betekent dat voor beide teams

Dit verhaal is bijgewerkt om nauwkeurig de dag weer te geven waarop Shahed werd gearresteerd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *